menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Be a Volunteer, Together we can

Be a Volunteer, Together we can
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

« Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη. Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων» (Αντόνιο Γκουτέρες, Γ.Γ. Ο.Η.Ε.).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ~Be a Volunteer, Together we can~ είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης, μάθησης και ανάπτυξης. Σχεδιασμένο με γνώμονα τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές και διδακτικές στρατηγικές της διαθεματικότητας, της βιωματικής μάθησης και της συνεργατικότητας, στηρίζει παράλληλα και τη στοχοθεσία των εργαστηρίων δεξιοτήτων με βάση τις λεγόμενες δεξιότητες του 21ου αιώνα: δεξιότητες της ζωής (life skills), ήπιες δεξιότητες (soft skills) και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης. Συνεπώς η γνώση προσεγγίστηκε με όχημα την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα, την πρωτοβουλία, την οργανωτική ικανότητα, την ενσυναίσθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες, την επίλυση προβλημάτων, τον ψηφιακό και τεχνολογικό γραμματισμό. 

Κεντρικός άξονας του προγράμματος υπήρξε η μύηση των παιδιών σε θέματα εθελοντισμού και αλληλεγγύης. Τα παιδιά μέσα από την εμπλοκή τους σε δράσεις που εκπορεύθηκαν από τα ίδια, διαπραγματεύτηκαν εκτός από την έννοια  του εθελοντισμού και άλλες παρεμφερείς έννοιες όπως η φιλανθρωπία, η ενεργός πολιτειότητα, ο ακτιβισμός, η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Έθεταν ερωτήματα, προβληματίστηκαν, διερεύνησαν, συζήτησαν και κατέληξαν στην ανεκτίμητη αξία  της προσφοράς και του εθελοντισμού, αξία ικανή να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο.

Όλες οι σχολικές μονάδες αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους, καλλιέργησαν την έννοια της ανιδιοτελούς στήριξης και βοήθειας προς το κάθε παιδί ξεχωριστά αλλά και συνεργάστηκαν άριστα με την τοπική κοινωνία.

Στο επισυναπτόμενο link  που ακολουθεί υπάρχουν όλοι οι σύνδεσμοι των συνεργατικών δράσεων και τελικών προϊόντων, όπως και φωτογραφικό υλικό.

 

https://www.canva.com/design/DAE_JwxnqdQ/1XjIt59qUNXnZTqClNHY8A/view?utm_content=DAE_JwxnqdQ&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton&fbclid=IwAR1fjrN58L_qjjfIcr-iBbrCh-9yrjhwoSz89Di05cy0tKeyw5R8SD2Ripc

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ανέλαβαν ενεργό δράση και μέσα από τη συμμετοχή τους.  Μυήθηκαν στην αξία του εθελοντισμού και στήριξαν με το έργο τους φορείς όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, Κάνε μια Ευχή, Αρκτούρος, Helmepa, Library4all κ.α. Ως αποτέλεσμα αισθάνθηκαν τη χαρά της ικανοποίησης της προσφοράς του εθελοντή, προσφοράς που στηρίζει και που προσφέρει μια καλύτερη καθημερινότητα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Το αξιοσημείωτο είναι ότι με την ολοκλήρωση των δράσεων φάνηκε να αλλάζουν στάσεις και συμπεριφορές, ανέπτυξαν δεξιότητες ζωής. Συνέβαλαν να δημιουργηθεί συνεργατικά μια εφημερίδα με όλες τους τις δράσεις ώστε να μεταλαμπαδεύσουν τα οφέλη της εμπλοκής με τον εθελοντισμό. 

 



Συνεργασίες

6 δημόσια Νηπιαγωγεία (3 σχολεία της Ελλάδας και 3 της Τουρκίας) τα οποία συνεργάστηκαν μεταξύ τους αλλά και με τους παρακάτω φορείς:

Library4all,

Make a wish, 

helmepa

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 37, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών

τις οικογένειες των παιδιών

την τοπική κοινωνία 

 

Συνεργαζόμενα Σχολεία: 

1ο Νηπιαγωγείο Σερρών

1ο Νηπιαγωγείο Ν.Σουλίου Σερρών

6ο Νηπιαγωγείο Ν.Mουδανιών Χαλκιδικής

BEYŞEHİR CUMHURİYET ANAOKULU TURKEY

KIRELİ ŞEHİT KADİR KAYHAN PRIMARY SCHOOL TURKEY

 

Mamak Ali Şir Nevai  Ortaokulu Turkey


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τζίνη Ζαχαρούλα και Αγγούρα Ευαγγελία ως ιδρύτριες και συντονίστριες του προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί Ιλεμόσογλου Θεοφανεία, Ζαπάρα Ειρήνη, Παλισίδου Στρατούλα, Ανθή Αθανασιάδου, NURTEN ÖZEL, SÜREYYA AVCI, İrem YORULMAZ.

Στόχος δράσης

να εντοπίζουν προβλήματα και ζητήματα που απασχολούν τη κοινωνία, να ευαισθητοποιηθούν ώστε να βρουν τρόπους υποστήριξης και αντιμετώπισης προβλημάτων που εντοπίζουν, να ενημερωθούν για φορείς που καλλιεργούν τον εθελοντισμό και προσφέρουν σημαντικό έργο στην κοινωνία, να εκπαιδευτούν ώστε να νιώθουν ικανοί να παίρνουν μέρος σε λήψεις αποφάσεων, να κατανοήσουν την αξία της προσφοράς και τη μαγεία του να είσαι εθελοντής, να κατανοήσουν ότι μέσα από τη συνεργασία όλα είναι εφικτά, να νιώσουν χρήσιμοι αλλά και να αποκτήσουν εμπειρίες και γνώσεις, να δημιουργήσουν υλικό-παρακαταθήκη προς ενημέρωση γονέων και τοπικής κοινωνίας για τα οφέλη του εθελοντισμού, να διαμορφώσουν θετική στάση για τον εθελοντισμό

Χρόνος δράσης

Το πρόγραμμα είχε διάρκεια από το Σεπτέμβριο του 2021 ως τον Απρίλιο του 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας