“Be a Hero, Save Water” - Ένα eTwinning Έργο για το Νερό και τη Βιωσιμότητα!

menu
Συνεργατικά Προγράμματα
Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης είναι ένα 12/θέσιο δημοτικό που ανήκει στην Ενορία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ένα σχολείο με εξωστρέφεια που προάγει τη δημιουργική σκέψη, την αυτονομία, την κοινωνική ενσυναίσθηση και τη συμπερίληψη. Το μήνυμά μας: Αν όλα τα παιδιά της γης πουν: 《Όχι Εγώ, μόνο ΕΜΕΙΣ! Όλοι ίσοι μα … τόσο διαφορετικοί!》
Νεκταρία Μαρουλάκου
Επικοινωνία με σχολείοΤο "Be a Hero, Save Water" είναι ένα διεθνές eTwinning έργο που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή σχολείων από 8 χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία) με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη σημασία του νερού και την προώθηση βιώσιμων πρακτικών διαχείρισής του. Το έργο συνδέεται άμεσα με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στον Στόχο 6, Καθαρό Νερό και Αποχέτευση.
Οι μαθητές συμμετείχαν σε μια σειρά από καινοτόμες και δημιουργικές δραστηριότητες, όπως:
Αυτοπαρουσίαση και παρουσίαση των σχολείων (Padlet): Χρησιμοποιήθηκαν βιντεάκια για τη γνωριμία των μαθητών, των σχολείων τους και της περιοχής τους.
Δημιουργία Logo-Posters (Canva): Σχεδίασαν αφίσες και λογότυπα με περιβαλλοντικά μηνύματα, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα τους.
Συνεργατική Παρουσίαση (Gamma ΑΙ): Οι μαθητές χωρίστηκαν σε διακρατικές ομάδες, εργάστηκαν διαθεματικά, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και δημιουργικές προσεγγίσεις για να φτιάξουν μια εκπαιδευτική παρουσίαση μέσω Gamma ΑΙ. Ερεύνησαν τις ιδιότητες του νερού, την οικολογική του σημασία, τρόπους εξοικονόμησής του, ακόμα και την παρουσία του στην τέχνη και στη μυθολογία.
Συνεργατικό ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι για eSafety & Netiquette (Genially): Με στόχο την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, οι μαθητές δημιούργησαν και έπαιξαν ένα συνεργατικό ψηφιακό επιτραπέζιο παιχνίδι.
Διαδικτυακή Συνάντηση Μαθητών (Zoom): Οι μαθητές μας επικοινώνησαν με τους μαθητές από τις συνεργαζόμενες χώρες, διακόσμησαν ταυτόχρονα ένα ψηφιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσω Google Slides και αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.
Σύννεφα λέξεων για τη σημασία του νερού (WordArt): Οι μαθητές ανέδειξαν τη σημασία του νερού μέσα από λέξεις-κλειδιά, αποτυπώνοντας τις γνώσεις τους σε οπτική μορφή.
Πείραμα για τον Κύκλο του Νερού: Μέσα από πειραματική διαδικασία, οι μαθητές κατανόησαν πώς το νερό κινείται και ανακυκλώνεται στο περιβάλλον.
Ανατροφοδότηση, Δημοσκόπηση και Αξιολόγηση (Google Forms, Quizizz και Mentimeter): Μαθητές και εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν την εμπειρία τους χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία. Επιπλέον, οι μαθητές εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους για τις επόμενες δραστηριότητες. Αυτό μας επέτρεψε να προσαρμόσουμε το έργο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους, ενισχύοντας την ενεργό συμμετοχή τους.
Συνεργατικό Βίντεο Ευαισθητοποίησης (Lumen 5 AI): Δημιουργήσαμε με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης ένα συνεργατικό βίντεο με θέμα τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε διάφορους τομείς της ζωής μας και του πλανήτη. Στόχος μας ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι θεατές ώστε να αναλάβουν δράση και να γίνουν ήρωες εξοικονόμησης νερού! Τέλος, το παρουσιάσαμε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (World Water Day), ενισχύοντας έτσι τον αντίκτυπό του και ευαισθητοποιώντας την κοινότητα για την ανάγκη προστασίας του πολύτιμου αυτού αγαθού.
Περισσότερες πληροφορίες στο blog του σχολείου μας:
https://blogs.sch.gr/7dimtrip/2024/11/22/etwinning-project-be-a-hero-save-water/
Το έργο συνέβαλε στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και στην καλλιέργεια υπεύθυνων στάσεων απέναντι στη χρήση του νερού. Παράλληλα, βελτίωσε τις δεξιότητές τους στην έρευνα, την ψηφιακή δημιουργία, τη συνεργασία και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η ενεργή συμμετοχή των μαθητών, η χρήση καινοτόμων εργαλείων Web 2.0 και η εστίαση στον 6ο Βιώσιμο Στόχο καθιστούν το έργο "Be a Hero, Save Water" μια σημαντική συμβολή στην προώθηση της βιωσιμότητας και στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για την προστασία του καθαρού νερού. Το έργο αυτό αποτελεί μια καινοτόμα μαθησιακή εμπειρία, που αναδεικνύει τη δύναμη της διακρατικής συνεργασίας στην εκπαίδευση και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Οι δράσεις του έργου παρουσιάστηκαν στη σχολική κοινότητα και προωθήθηκαν μέσω των συνεργαζόμενων σχολείων, διασφαλίζοντας έτσι τη διάχυση των αποτελεσμάτων και τη βιωσιμότητά του. Επιπλέον, αξιοποιήθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τοπικές ειδήσεις και οι πίνακες ανακοινώσεων για την ευρύτερη προβολή του έργου εντός και εκτός σχολείου.
Συνεργασία με σχολεία από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία
Πολιτιστικό Ίδρυμα Πειραιώς (Μουσείο Υδροκίνησης - Δημητσάνα)
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]