menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Αυτοί που πολέμησαν για την ελευθερία τους...

Αυτοί που πολέμησαν για την ελευθερία τους...
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΡΩΝΗΣ

Το Δημοτικό Σχολείο Σορωνής Ρόδου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, 22 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Λειτούργησε για πρώτη φορά ως ελληνικό σχολείο το 1947, ενώ προϋπήρχε από την περίοδο της ιταλικής κατοχής. Σήμερα λειτουγεί ως 7/θέσιο με Τμήμα Ένταξης και Ολοήμερο και έχει βραβευτεί για την εθελοντική προσφορά του σε προγράμματα της UNICEF.


Διευθυντής Σχολείου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η Δ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2024-25 υλοποίησε το πρόγραμμα «Αυτοί που πολέμησαν για την ελευθερία» στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα για την Ενότητα «Ενδιαφέρομαι και ερευνώ» και την Υποθεματική «Ανθρώπινα δικαιώματα». Το καινοτόμο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:

 

  1. Ιστορική αναδρομή

Πραγματοποιήθηκε μια ανασκόπηση της ιστορίας του νησιού της Ρόδου από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, μέσα από την οποία οι μαθητές της Δ΄ τάξης ήρθαν σε επαφή με γεγονότα-ορόσημα της τοπικής ιστορίας και συνειδητοποίησαν την εναλλαγή των κατακτητών του νησιού μας και των υπόλοιπων Δωδεκανήσων στο πέρασμα των αιώνων.

Τα παιδιά κατασκεύασαν δύο ιστοριογραμμές. Την πρώτη εμπλούτισαν την εναλλαγή των κατακτητών με εικόνες από την αρχαιότητα ως σήμερα και τη δεύτερη με ιστορικές φωτογραφίες της χρονικής περιόδου 1912-1948, που άντλησαν από το διαδίκτυο.

 

  1. Παρουσίαση πληροφοριών

Οι μαθητές της Δ ́ τάξης αναζήτησαν πληροφορίες από μεγαλύτερης ηλικίας πρόσωπα του χωριού για τους συγχωριανούς μας που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων εκείνης της εποχής.

Τα παιδιά μέσω εικόνων και αφηγήσεων πληροφορήθηκαν για τους τρεις ήρωες που ανέδειξε το χωρίο Σορωνή, για τρεις ανθρώπους που έζησαν, περπάτησαν και έπαιξαν στο ίδιο χωριό που και αυτοί ως παιδιά ζουν, περπατούν και παίζουν. Ενημερώθηκαν για τη δράση τους κατά τη διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής στα Δωδεκάνησα.

 

  1. Εικαστική απεικόνιση

Οι μαθητές της Δ’ τάξης ζωγράφισαν το Κοντσεντραμέντο, προκειμένου να κατανοήσουν τα πρόσωπα, τον χρόνο, το χώρα και την ιδιαίτερη κατάσταση που έζησαν οι Δωδεκανήσιοι τον Οκτώβριο του 1940.

Επίσης ζωγράφισαν σε χαρτί του μέτρου χρησιμοποιώντα την τεχνική με κάρβουνο φιλμ ρετρό και μέσα τοποθέτησαν τις μαυρόασπρες φωτογραφίες της ιστορικής γραμμής, προκειμένου να μάθουν με τη σειρά τα κυριότερα γεγινότα από το 1912-1948 και να προετοιμαστούν για τη δημιουργία ψηφιακής αφήγησης.

 

  1. Επίσκεψη στο κοιμητήριο της Σορωνής

Στις 04/10/2024 τα παιδιά της Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν τα μνημεία των ηρώων της Σορωνής, του Γιωργάκη Κυρμιχάλη και του γιατρού Ηλία Χατζητσαμπίκου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τους τάφους των δύο εκ των τριών ηρώων, αφού ο Κλέβουλος Χατζηγεωργίου μετά την εκτέλεσή του τάφηκε σε ομαδικό τάφου και το σώμα του δεν εντοπίστηκε ποτέ απ[ό τους συγγενείς του. Τα παιδιά απέδωσαν φόρο τιμής προσφέροντας λουλούδια.

 

  1. Επίσκεψη στα σπίτια των ηρώων

Τα παιδιά περπάτησαν τα δρομάκια του παλιού οικισμού του χωριού και γνώρισαν τα σπίτια που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν αυτοί οι άνθρωποι. Σπίτια μικρά και φτωχικά. Όμως η ανάγκη για ελευθερία ήταν μεγάλη. Πέρασαν έξω από το πατρικό σπίτι του ήρωα Κλεόβουλου Χατζηγεωργόυ, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της η αδελφή του Μιράντα. Επίσης γνώρισαν το σπίτι όπου ο γιατρός  Ηλίας Χατζητσαμπίκος πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.

 

  1. Θεατρική παράσταση

Τα παιδιά παρουσίασαν με ενσυναίσθηση τη διαδρομή ενός γράμματος γραμμένο από μητέρα στρατιώτη από τα αλβανικά βουνά, στις γυναίκες της Ηπείρου με τελική κατάληξη το νησί της Ρόδου. Τα παιδιά γνώρισαν το «Κοντσαντραμέντο», τη φυλάκιση των Ελλήνων υπηκόων στη μεσαιωνική τάφρο της Ρόδου από τους Ιταλούς κατακτητές, προκειμένου να μην εξεγερθούν εναντίον τους, όπως οι υπόλοιποι Έλληνες.

 

  1. Πρόσκληση και Πρόγραμμα Θεατρικής Παράστασης

Τα παιδιά συμμετείχαν στη δημιουργία της πρόσκλησης και του προγράμματος επιλέγοντας κείμενα και φωτογραφίες. Μέσω του επεξεργαστή κειμένων και εικόνων ολοκλήρωσαν τη δράση.

 

  1. Ταινίες μικρού μήκους
  • Ταινία μικρού μήκους με θέμα: α) την ιστορική διαδρομή από το 1912-1948 και β) τους ήρωες της Σορωνής και τη δράση τους με σκοπό την ελευθερία του τόπου τους: Τα παιδιά συμμετείχαν στην ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων συνοδεύοντας φωτογραφίες των ηρώων, της περιήγησής μας στο κοιμητήριο του χωριού και των σπιτιών των ηρώων. Η ταινία συμμετέχει στον 15ο πανελλήνιο διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους «Cinema…διάβασες;». Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://youtu.be/l23dm977g08?si=boVdO7Vc27ptDAZT
  • Ταινία μικρού μήκους με θέμα: α) την ιστορική διαδρομή από το 1912-1948 και β) το «Κοντσεντραμέντο». Στην ταινία περιλαμβάνονται και σκηνές από το θεατρικό που έπαιξαν τα παιδιά στη σχολική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου «Γράμμα από το μέτωπο». Η ταινία συμμετέχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χανίων «Ιστορίες για ν’ ακουστούν».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://youtu.be/-v7otwJaj6M?si=ypkkOYX3-4xZkhDv

Δημιουργία: Δ’ τάξη Δ.Σ. Σορωνής και η εκπαιδευτικός Δρ. Μαρία Χατζηνικόλα (ΠΕ70).


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά μέσα από τη δράση αυτή γνώρισαν την ιστορία του νησιού από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, εστιάζοντας στην περίοδο της Ιταλοκρατίας από το 1912-1948. Συνειδητοποίησαν με βιωματικό τρόπο ότι ζουν σε έναν τόπο, όπου οι άνθρωποι που έζησαν σε αυτόν αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους και την ελευθερία των νησιών μας. Συνέδεσαν τα μνημεία στο κοιμητήριο του χωριού και τα σπίτια με τα πρόσωπα των ηρώων και τις εικόνες με σημαντικές ιστορικές στιγμές, ανέπτυξαν τις δεξιότητες συνεργασίας τους, την κριτική τους σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων μέσα από το παιχνίδι. Επιπλέον, είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν όσα έμαθαν σε δημιουργικές δραστηριότητες, όπως η συγγραφή, η ζωγραφική, το θέατρο. Η πολυτροπική επαφή των μαθητών με τον τόπο τους και το χωριό τους τους βοήθησε να εκτιμήσουν τη σημασία της ιστορικής τοπικής συνείδησης, ώστε να σέβονται τους προγόνους τους και τον τόπο τους.



Συνεργασίες

Οι μαθητές της Δ ́ τάξης αναζήτησαν πληροφορίες από μεγαλύτερης ηλικίας πρόσωπα του χωριού για τους συγχωριανούς μας που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων εκείνης της εποχής.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δρ Μαρία Χατζηνικόλα, ΠΕ70

Στόχος δράσης

Γεωγραφική, πολιτισμική και ιστορική επαφή με τα Δωδεκάνησα, Κατανόηση της ιστορικής πορείας των Δωδεκανήσων τη χρονική περίοδο 1912-1948, Εμπλουτισμός γνώσεων και κριτική επίγνωση της τοπικής ιστορίας , Σύγκριση και συσχέτιση γεγονότων και περιόδων που αφορούν την τοπική ιστορία με προηγουμένως αποκτηθείσες γνώσεις, Διασύνδεση της τοπικής και παγκόσμιας ιστορίας, Συσχέτιση του παρελθόντος με το παρόν, Διερευνητική- ανακαλυπτική δεξιότητα, Εντοπισμός και διαχείριση πληροφορίας, Έκφραση μέσα από την τέχνη, Εξοικείωση με τα στάδια δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης και μιας κινηματογραφικής ταινίας, Ψηφιακές δεξιότητες, Επίλυση προβλημάτων, Στρατηγική σκέψη, Συνεργατικότητα, Δημιουργικότητα, Μεταγνωστική ικανότητα, Παραγωγή πληροφοριακών και αφηγηματικών κειμένων

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος-Νοέμβριος 2024

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας