menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Αρχιτέκτονες Συμπερίληψης

Αρχιτέκτονες Συμπερίληψης
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

Το 2ο δημοτικό σχολείο Ορχομενού βρίσκεται στον τόπο όπου ο μύθος συναντά την ιστορία. Ο Ορχομενός του Φρίξου και της Έλλης, των πηγών των τριών Χαρίτων, η γη των Μινυών όπου ο εμβληματικός Θολωτός Τάφος, το Αρχαίο Θέατρο, η Μακεδονική Ακρόπολη και ο βυζαντινός Ιερός Ναός της Παναγίας της Σκριπούς αποδεικνύουν τη μακραίωνη και ιστορικά συνεχή πορεία του τόπου. Το 2ο δημοτικό σχολείο Ορχομενού είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που πολλάκις έχει διακριθεί για τα καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόζει. Ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών βελτιώνει συνεχώς τις εγκαταστάσεις του. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί οργανωμένη σχολική βιβλιοθήκη και 2 εργαστήρια ΤΠΕ πλήρως εξοπλισμένα προσφέροντας στους μαθητές πολυτροπικά περιβάλλοντα μάθησης.


Διευθυντής Σχολείου

Κωνσταντίνος Πατσαλής

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τα παιδιά ερευνούν, φωτογραφίζουν, καταγράφουν και ως μικροί αρχιτέκτονες σχεδιάζουν τις παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στο σχολείο τους ώστε να γίνει περισσότερο προσβάσιμο και φιλικό σε παιδιά με αναπηρία. Εξαλείφουν τις ανισότητες, οικοδομώντας με ενσυναίσθηση και συμπερίληψη.

Αφόρμηση

-Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «The present» σε σκηνοθεσία του Jacob Frey, η οποία έχει αποσπάσει 81 βραβεία. Η ταινία με ήρωα ένα 12χρονο αγόρι πραγματεύεται το θέμα της αναπηρίας και της ζωής με ένα ακρωτηριασμένο πόδι.

-Δημιουργία αφίσας με θέμα  “στο σχολείο όλοι είμαστε ΟΜΑΔΑ”.

1ο Εργαστήριο: Η αναπηρία δεν είναι εμπόδιο

Αναζήτηση ανθρώπων από τον χώρο της τέχνης, του αθλητισμού, της επιστήμης που να έχουν κάποια μορφή αναπηρίας. Αναζητούμε εικόνες τους (Όμηρος, Vincent van Gogh, Ludwig van Beethoven, Stephen Hawking, Thomas Edison, Frida Kahlo κ.ά.) και δημιουργία κολάζ “Της διαφορετικότητας, της δύναμης και της θέλησης”.

2ο Εργαστήριο: Ο Ηνίοχος των Δελφών

Επίδειξη φωτογραφιών από τον Ηνίοχο (άγαλμα του μουσείου Δελφών). Δείχνοντας την εικόνα με τα κομμάτια που λείπουν γίνεται αντιληπτό στα παιδιά ότι πρόκειται για έναν νέο που πήρε μέρος σε αρματοδρομίες. Ανάμεσα στα κομμάτια που λείπουν είναι και το ένα χέρι του έφηβου. Ζητάμε από τα παιδιά να ζωντανέψουν το άγαλμα έτσι όπως βρίσκεται τώρα στο μουσείο και να γράψουν μια μικρή ιστορία για το πόσο διαφορετικό θα ήταν να πραγματοποιούσε ο έφηβος τις αρματοδρομίες μη έχοντας το ένα του χέρι (Τα παιδιά μπορούν να εργαστούν και ομαδικά για την ιστορία).

3ο Εργαστήριο: Μπορείς με όλες τις συνθήκες;

Τα παιδιά καταγράφουν σε μια κόλλα χαρτί δραστηριότητες που τους αρέσει να κάνουν στο σχολείο. Ζητάμε να πραγματοποιήσουν κάποιες από τις δραστηριότητες που έχουν γράψει σε διαφορετικές συνθήκες (π.χ. να ζωγραφίσουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, να παίξουν ποδόσφαιρο έχοντας το ένα πόδι σηκωμένο, να διαβάσουν ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη με κλειστά μάτια κτλ.).

4ο Εργαστήριο: Τεχνική υπηρεσία

Επιθεώρηση των χώρων του σχολείου και των εγκαταστάσεων για την επισήμανση δυσλειτουργιών, ελλείψεων και βλαβών που δυσκολεύουν τη συμπερίληψη ατόμων με αναπηρία. Τα παιδιά καταγράφουν και φωτογραφίζουν τα σημεία.

5ο Εργαστήριο: Η Έρευνα

Τα παιδιά με διαδικτυακή έρευνα αναζητούν διάφορους τρόπους, εφευρέσεις, αντικείμενα, παρεμβάσεις, εφαρμογές και ό,τι άλλο μπορεί να κάνει τη ζωή ενός ατόμου με αναπηρία πιο εύκολη σε έναν εξωτερικό και εσωτερικό χώρο, αλλά και να διευκολύνει την καθημερινότητά του. Οι μαθητές αποφασίζουν ύστερα από σύσκεψη ποια από αυτά θα μπορούσαν να ενταχθούν σαν παρεμβάσεις στον δικό τους σχολικό χώρο.

6ο Εργαστήριο: Αρχιτέκτονες εν δράσει

Οι μαθητές σαν αρχιτέκτονες σχεδιάζουν ένα σχολείο εσωτερικά και εξωτερικά προσβάσιμο σε παιδιά με αναπηρία. Στο σχέδιό τους συμπεριλαμβάνουν και όλον εκείνο τον εξοπλισμό που θα δημιουργεί τις συνθήκες που όντως θα δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Με τις μπογιές, τα πινέλα και τα χρώματά τους εξαλείφουν τις ανισότητες.

7ο Εργαστήριο: Παρουσίαση του σχεδίου στη δήμαρχο της πόλης

Οι μαθητές αφού ολοκληρώνουν το σχέδιό τους έντυπα σε μεγάλο χαρτόνι και δημιουργούν μια ψηφιακή παρουσίαση, καλούν τη δήμαρχο της πόλης στο σχολείο τους, για να της το παρουσιάσουν. Δήμαρχος και μαθητές/τριες επιδίδονται σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ανταλλαγής ιδεών. Μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται η διάχυση. Κάποιες από τις ιδέες των παιδιών έχουν ήδη δρομολογηθεί!!!


Αποτελέσματα / επίδραση

Ανάπτυξη της ενεργού πολιτειότητας των μικρών μαθητών που επιδεικνύουν αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό, αποδέχονται τη διαφορετικότητα, εργάζονται ενάντια σε κάθε μορφή στερεοτύπων και αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία, κάνοντας πράξη τον 10ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης. Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Συνεργασία με τον δήμο της πόλης για πραγμάτωση, στο μέτρο του δυνατού, του σχεδίου των μαθητών.



Συνεργασίες

Διατμηματική συνεργασία των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης.

Συνεργασία του Σχολείου με τον δήμο Ορχομενού.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ζαραμπούκας Βασίλειος, Γερονικολού Παναγιώτα

Στόχος δράσης

Ανάπτυξη της ενεργού πολιτειότητας των μικρών μαθητών που θα επιδεικνύουν αυτοσεβασμό και αλληλοσεβασμό, θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα, θα εργάζονται ενάντια σε κάθε μορφή στερεοτύπων και αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία, κάνοντας πράξη τον 10ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης. Η εξάλειψη των ανισοτήτων ξεκινάει από τον βιόκοσμο των παιδιών, το σχολικό τους περιβάλλον.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας