menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4o Nηπιαγωγείο Μεταμόρφωσης

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Αrtmissions#skillslabs

Αrtmissions#skillslabs
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 υλοποιήθηκε το etwinning έργο “ArtMissions#skillslabs”, το οποίο συνδυάστηκε με τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Ένα έργο όπου Η ΤΕΧΝΗ  έγινε ΠΑΙΧΝΙΔΙ και εισήγαγε  τα παιδιά, με ενεργητικό, παιχνιδιάρικο, εμπειρικό και ελκυστικό τρόπο, στον κόσμο της γνώσης.

Βασικός άξονας ήταν οι μαθητές μας να   γνωρίσουν  τα έργα τέχνης γνωστών ζωγράφων με μια  διαφορετική προσέγγιση.

Οι ζωγράφοι και τα έργα τους κλήθηκαν να έρθουν πιο κοντά στην στη δική μας πραγματικότητα, προσπαθώντας να περάσουν μηνύματα κοινωνικής ενσυναίσθησης,οικολογίας,εθελοντισμού, φιλανθρωπίας και αποδοχής της διαφορετικότητας, , μέσα από ποικίλες αποστολές που έθεταν στα παιδιά.

Σκοπός ήταν τα παιδιά να καλλιεργήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα και  αξιοποιώντας την τεχνολογία, να συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία,αλληλεπιδρώντας με τα άλλα μέλη της ομάδας τους, ερευνώντας, ανακαλύπτοντας και δημιουργώντας κοινά έργα με τους νέους διαδικτυακούς τους φίλους. Μέσα σε αυτό το συνεργατικό πλάισιο κύριο μέλημά μας και σκοπός μας να αποκτήσουν στάσεις, γνώσεις και δεξιότητες... παίζοντας !

 Για την επεξεργασία των έργων τέχνης, αξιοποιήθηκαν οι  ρουτινες σκέψης, ο εντεχνος συλλογισμός ( Artful thinking), καινοτόμες πρακτικές και νέα εργαλεία μάθησης.Οι μαθητές αισθάνθηκαν ,αλλά και ήταν επί της ουσίας, ενεργοί συμμέτοχοι  στη διαδικασία μάθησης και τη δημιουργία γνώσης, ανεξαρτήτως των προηγούμενων γνώσεών τους ή των δεξιοτήτων τους. . Προσπαθήσαμε κι επιτύχαμε να προάγουμε  την αντίληψη και την κατανόηση των διαφορετικών απόψεων και εμπειριών στη συμμετοχή όλων δημιουργώντας ένα πιο ανοιχτό, πολυπολιτισμικό και συμπεριληπτικό περιβάλλον μάθησης . 

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τις διάφορους ζωγράφους και τις συνεργατικές δράσεις τα παιδιά:Ήρθαν σε επαφή με σπουδαία έργα τέχνης και κατανόησαν τα βασικά χαρακτηριστικά τους,  κάνοντας την τέχνη… παιχνίδι.


Αποτελέσματα / επίδραση

Πρώτα απ΄ όλα, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να βγουν από τα όρια του μικρόκοσμου της τάξης ή της τοπικής κοινωνίας που τους περιβάλλει, ανοίγοντας ένα κανάλι επικοινωνίας και συνεργασίας με ανθρώπους και μέρη άγνωστα σε αυτούς.

Επιδιώξαμε  την υιοθέτηση θετικών στάσεων και συμπεριφορών και την καλλιέργεια της συνείδησης των μαθητών ως  Ευρωπαίοι  πολίτες.

   Για να προσεγγίσουμε κάθε έργο τέχνης, χρησιμοποιήσαμε τον έντεχνο συλλογισμό  και τις ρουτίνες σκέψης, αφού ένας από τους στόχους του έργου ήταν  να βοηθήσει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Οι   μαθητές μας γνώρισαν σπουδαίους  ζωγράφους, έμαθαν για τη ζωή και τα έργα τους  κι αυτό  λειτούργησε  ως εφαλτήριο για την εδραίωση της κουλτούρας της ένταξης, για τη διαμόρφωση μιας ταξικής κουλτούρας με την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την καλλιέργεια αξιών σε ανθρωπιστική βάση.

Με την υλοποίηση δράσεων ρομποτικής και προγραμματισμού , κατά τη διάρκεια των οποίων συμμετείχαν  και σε διαγωνισμούς, οι μαθητές μας εξασκήθηκαν  στην αλγοριθμική και υπολογιστική σκέψη.

Επίσης, μέσα από το δίκτυο των οικοσχολείων δημιουργήθηκε  μια οικολογική συμμαχία όπου οι μαθητές μας συμμετείχαν δυναμικά ως ενεργοί πολίτες με στόχο την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και την αφύπνιση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας.

 



Συνεργασίες

Συμμετείχαν 6 σχολεία από όλη την Ελλάδα καθώς και σχολεία από την Κύπρο, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία και συνεπώς το εγχείρημα αυτό απαιτούσε καλή οργάνωση και συνεργασία, τόσο κατά το σχεδιασμό, όσο και κατά την υλοποίηση.

Ως εκπαιδευτικοί που προωθούμε τη δια βίου μάθηση, το έργο αυτό αντιπροσωπεύει μια πολύτιμη πηγή γνώσης και ανταλλαγής ιδεών. Ως εκ τούτου διοργανώθηκαν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, κατά τις οποίες καθηγητές από διάφορα πανεπιστήμια προσέφεραν  ενημερωτικές παρουσιάσεις και σεμινάρια. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, αναπτύξαμε  τις γνώσεις μας και εμπλουτίσαμε τις πρακτικές μας με νέες ιδέες και μεθόδους διδασκαλίας.

Συνεργαστήκαμε με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,με γονείς, με καθηγητές Πανεπιστημίου , με την πυροσβεστική , με κηπουρούς , με την Action Aid και με υπεύθυνους από τη δράση  'let's do it Greece '.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Kωνσταντοπούλου Ελισάβετ (Ιδρύτρια έργου ) Natalia Czerwiec (συνιδρύτρια έργου) ,Σοφία Παπαϊωάννου,Μαρία Μίλη , Κατσάπη Ευαγγελία ,Ευγενία Διαματάρη,, Νάνσυ Μαυρίδου, Βάια Νταβανά ,Μαριλένα Παπαθεοδώρου, Νούλα Γιώτη, Θεοδώρα Χατζουρίδου,Ευφροσύνη Μπούρα,Esther Rodriguez Serradilla,Boffa Emanuela,Montserrat Povill, Elena Copasso Rochet, Eυτυχία Νικολάου, Joana Pérez,Παυλίνα Κουβαλάκη, Patrycja Nowak Smołuch ,

Στόχος δράσης

Πιο συγκεκριμένα, μέσω αυτού του προγράμματος οι μαθητές μας προκλήθηκαν ωστε : - να ανακαλύψουν, μέσα από παιχνιδιάρικες διαδικασίες, αποστολές για μεγάλους ζωγράφους και τα έργα τους και να αναζητήσουν τρόπους για την ολοκλήρωσή τους αλληλεπιδρώντας με άλλα μέλη της ομάδας -να συμμετάσχουν στη δημιουργία πολλών συνεργατικών προϊόντων. -Να γνωρίσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και να μάθουν να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια για αναζήτηση πληροφοριών, για έρευνα, πειραματισμό, επικοινωνία και παραγωγή συνεργατικών έργων. -να εξοικειωθούν με την αγγλική γλώσσα, ώστε συμμετέχοντας σε TwinSpace Live Events να μπορούν να παρακολουθήσουν και να συζητήσουν το έργο των συνεργατών τους και να μοιραστούν με τους συνεργάτες τους τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά τους για κάθε πίνακα .-να εισαχθούν στην αλγοριθμική και υπολογιστική σκέψη μέσω της ρομποτικής και των δραστηριοτήτων ροής.- να χρησιμοποιούν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.-Να εισαχθούν  σε ένα δημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων με τη συμμετοχή στις ψηφοφορίες. -να έρθουν σε επαφή με έργα μεγάλων ζωγράφων και να εκτιμήσουν την αξία της τέχνης ως μέσου έκφρασης. -να αποκτήσουν πρακτική παρατήρησης, περιγραφής και έκφρασης σκέψεων και απόψεων για έργα τέχνης και κατανόηση ότι εκτίθενται σε ειδικούς χώρους. -να αναπτύξουν τις παρατηρητικές τους ικανότητες. -να αναγνωρίσουν τύπους γραμμών, χρωμάτων, συνθέτουν φόρμες και σχήματα στο περιβάλλον και σε έργα τέχνης. -Να χρησιμοποιούν υλικά και τεχνικές με φαντασία και να χρησιμοποιούν πρωτότυπα έργα χρησιμοποιώντας τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τη φαντασία τους, ατομικά και ομαδικά. -Να κατανοήσουν τη σχέση αλληλεπίδρασης των ανθρώπων και των ενεργειών τους σε σχέση με το περιβάλλον.- Ενημερωθούν  για τους τρόπους προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας. -να  αναπτύξουν  προσωπικές  και κοινωνικές δεξιοτήτες, μέσω της συνεργασίας και της επικοινωνίας, με στόχο τη δημιουργία συνείδησης «ενεργών πολιτών». -να καλλιεργήσουν  κριτική σκέψη, μέσω της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και της μετασχηματιστικής μαθησιακής διαδικασίας.-να διαμορφωθεί  μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και καλλιεργώντας αξίες με ανθρωπιστική βάση.

Χρόνος δράσης

Από τον Οκτώβριο 2023 εως και τον Μάιο 2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας