menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Αποστολές φιλίας. Ψηφιακό παιχνίδι και Stop Motion video για την αξία της Φιλίας και την πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού.

Αποστολές φιλίας.  Ψηφιακό παιχνίδι και Stop Motion video για την αξία της Φιλίας και την πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) και με πηγή έμπνευσης το παραμύθι της Αγγελικής Βαρελλά «Δώσε την αγάπη», οι μαθητές της Α’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ωρεών συμμετείχαν στη δημιουργία του ψηφιακού παιχνιδιού Αποστολές Φιλίας. Eπιπλέον, δημιούργησαν σύντομο βίντεο animation με φιγούρες από πλαστελίνη (Claymation).

https://view.genially.com/66321019f9c07f0014c59890/interactive-content-apostoles-filias

Το παραμύθι περιέχει εκπληκτικά μηνύματα και μπορεί να συμβάλλει στην οικοδόμηση πνεύματος αλληλεγγύης μέσα στην τάξη. Παρέχει το πλαίσιο για την εκτέλεση δημιουργικών δραστηριοτήτων και δημιουργεί προβληματισμούς για ζητήματα ενσυναίσθησης, συμπερίληψης και φιλικών σχέσεων. Οι μαθητές έχουν εμπλακεί σε δράσεις σχετικές με τη φιλία, τα συναισθήματα και την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού στα πλαίσια μαθημάτων και μέσω του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων «Στη δική μας τάξη, κάνουμε τη φιλία πράξη» που πραγματοποιείται την τρέχουσα χρονιά.

 Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι σχετικό με το παραμύθι που μπορεί να παιχτεί σε ομάδες με τη χρήση φορητών υπολογιστών, tablets ή διαδραστικού πίνακα με το διαδραστικό περιβάλλον του genial.ly. Οι μαθητές έλαβαν αποφάσεις για το είδος του παιχνιδιού (ότι θα προσομοιάζει τα escape rooms, όπου η ολοκλήρωση κάθε δοκιμασίας θα «ξεκλειδώνει» ένα στοιχείο και θα είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη). Έλαβαν επίσης αποφάσεις για το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα του παιχνιδιού, για τα επιμέρους στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν (εμφάνιση παιχνιδιού)  και για το περιεχόμενο των επιμέρους δοκιμασιών.

Το παιχνίδι απευθύνεται σε μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού (Α’ & Β’). Οι μαθητές  συνεργάζονται σε ομάδες (λ.χ., 4 ομάδες  των τριών μαθητών). Με τη χρήση διαδραστικού παιχνιδιού, που έχει τον χαρακτήρα ψηφιακού escape room, καλούνται να φέρουν εις πέρας τέσσερις «Αποστολές Φιλιάς», προκειμένου να γίνουν φίλοι με τη Μπόνα, μια καινούρια μαθήτρια που έρχεται στο σχολείο τους. Ενεργοποιείται η δημιουργικότητα, η φαντασία και οι δεξιότητες επίλυσης προβλήματος.

Στην πρώτη αποστολή (Αποστολή Ανάγνωσης) συνεργάζονται, διαβάζουν και βάζουν σε σειρά μπερδεμένες προτάσεις, συνθέτοντας την περίληψη του παραμυθιού. Επίσης, προβληματίζονται, συζητούν και αποφασίζουν: Τι μπορεί να νιώθουν οι καινούριοι μαθητές, αν οι υπόλοιποι δεν τους φέρονται φιλικά; Στη δεύτερη αποστολή (Αποστολή Ορθογραφίας) διαλέγουν τη σωστή κατάληξη και συμπληρώνουν τα κενά προτάσεων που υπάρχουν στο παραμύθι. Στην τρίτη αποστολή (Αποστολή Φιλίας), συζητούν για τα χαρακτηριστικά του καλού φίλου και δημιουργούν πίνακα, χαρακτηρίζοντας μια σειρά από πράξεις ως φιλικές ή μη.    

Κάθε φορά που ολοκληρώνουν με επιτυχία την κάθε αποστολή τους δίνεται και από ένα στοιχείο – λέξη το οποίο καταγράφουν και αξιοποιούν στο τέλος προκειμένου να συνθέσουν το μυστικό σύνθημα της Φιλίας.

Στην τέταρτη αποστολή οι ομάδες των μαθητών δημιουργούν τα «Μήλα της αγάπης». Κάθε ομάδα συζητάει και καταγράφει στο μήλο της με ποιος τρόπους θα έδειχναν τα φιλικά τους συναισθήματα σε έναν καινούργιο μαθητή, συμβάλλοντας στην ομαλή προσαρμογή και συμπερίληψή του. Οι ομάδες των μαθητών παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στην ολομέλεια της τάξης, Εμπλέκονται σε διαλογική συζήτηση, αυτό- αξιολογούνται και ετεροαξιολογούνται. Ταυτόχρονα, με την ολοκλήρωση της τέταρτης αποστολής συνθέτουν το σύνθημα της φιλίας (Δώστε αγάπη σε όλους). 

Οι Αποστολές Φιλίας κλείνουν με τη δημιουργία ενός βίντεο animation (Claymation) για τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου.

 

Μαθησιακοί και διδακτικοί στόχοι.

 

Διδακτική ενότητα: Οι μαθητές διαπραγματεύονται τις έννοιες της αποδοχής του διαφορετικού, της φιλίας και της αγάπης μέσα από την επεξεργασία του παραμυθιού της Αγγελικής Βαρελλά «Δώσε την Αγάπη». Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Α’ & Β’ Δημοτικού (Το δελφίνι).

 

Λέξεις – κλειδιά: Ανθρώπινες σχέσεις, συναισθήματα, ενσυναίσθηση, φιλία, αγάπη, συμπερίληψη, παραμύθι, συνεργασία.

 

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.

Δίνεται έμφαση στην καλλιέργεια στάσεων και αξιών ζωής και στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής δεξιότητας μεταξύ των μαθητών, ως μέσων για την πρόληψη συγκρουσιακών – διαταρακτικών συμπεριφορών και για την ενίσχυση του θετικού παιδαγωγικού κλίματος στην τάξη. Επιδιώκεται η ενίσχυση των συμπεριφορών εκείνων που θα υποστηρίξουν περαιτέρω την θετική αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμαθητών και της εκπαιδευτικού.

 

Στάσεις:

  • Να διαπραγματευτούν και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα αξιών όπως η αγάπη, η φιλία, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η ευγένεια και η καλοσύνη στις κοινωνικές σχέσεις.
  • Να καλλιεργήσουν θετική στάση ζωής σε ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας και συμπερίληψης.
  • Να αναπτύξουν εγρήγορση, ευαισθησία και σεβασμό στις συναισθηματικές καταστάσεις των άλλων και να αναζητούν θετικούς τρόπους για την αλλαγή των αρνητικών συναισθημάτων (αναγνώριση συναισθημάτων, ενδυνάμωση ενσυναίσθησης).
  • Να συνειδητοποιήσουν τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν σε καταστάσεις συγκρούσεων και να αναζητούν από κοινού τις βέλτιστες προοπτικές και λύσεις.
  • Να αντιληφθούν τη σημασία της θετικής αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας για την επίτευξη ενός στόχου.

Επικοινωνία:

  • Να επικοινωνούν με τους συνεργάτες τους λειτουργώντας σύμφωνα με τις βασικές αρχές της επικοινωνίας (αναλαμβάνω ρόλους, ακούω προσεκτικά, συνεργάζομαι για να φέρω εις πέρας ένα έργο).
  • Να εκφραστούν και να βιώσουν ποικίλα συναισθήματα, απολαμβάνοντας τη συνεργασία με τους συμμαθητές τους.
  • Να τονωθεί η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Δεξιότητες:

  • Να αναπτύξουν τις δεξιότητες της συνεργασίας (κατανομή χρόνου και πόρων), του διαλόγου (μιλώ αλλά και ακούω τους άλλους) και της προσωπικής έκφρασης (μιλώ για να γίνω κατανοητός και να πείσω), κατά την εργασία σε ομάδες.
  • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλήματος, κριτικής και δημιουργικής σκέψης.
  • Να εξοικειωθούν περαιτέρω με τη χρήση του Η/Υ (δεξιότητες χρήσης της αφής, οπτικοκινητικός συντονισμός).

 

Γνωστικός τομέας:

  • Να αξιοποιούν την πολυτροπικότητα (βίντεο, διαδραστικό παιχνίδι) ως τρόπο ανάγνωσης και κατανόησης μηνυμάτων.
  • Να είναι σε θέση να προσδιορίζουν το αφηγηματικό πλαίσιο και να αναγνωρίζουν τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά του αφηγηματικού κειμένου.
  • Να επιλέγουν τη σωστή κλιτική κατάληξη, λαμβάνοντας υπόψη το γένος, το πλήθος και το πρόσωπο.
  • Να βάζουν σε σειρά μπερδεμένες προτάσεις, συνθέτοντας την περίληψη του κειμένου.
  • Να αναγνωρίζουν και να συνθέτουν μικρά κείμενα ή σύντομα μηνύματα (μηνύματα φιλίας).

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Φενερίδη Έλλη

Στόχος δράσης

Καλλιέργεια στάσεων και αξιών ζωής και ανάπτυξη της επικοινωνιακής δεξιότητας μεταξύ των μαθητών, ως μέσων για την πρόληψη συγκρουσιακών – διαταρακτικών συμπεριφορών και για την ενίσχυση του θετικού παιδαγωγικού κλίματος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας