menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Απορρίμματα... αυτός ο θησαυρός

Απορρίμματα... αυτός ο θησαυρός
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Επιλέξαμε να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο θέμα, καθώς τα τελευταία χρόνια συμμετέχουμε ενεργά στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης του δήμου μας Followgreen. Η υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με τη διδακτική μέθοδο των 5e, όπου τα παιδιά καλούνται να αυτενεργήσουν πάνω σε σχετικό υλικό, ώστε να οδηγηθούν μέσω της συνεργασίας και της διερευνητικής μεθόδου στην επίλυση ενός προβλήματος και από εκεί στη μεταγνώση.

Εξοικείωση: Η Αφροδίτη (κούκλα-περσόνα) μας επισκέφτηκε έχοντας να μοιραστεί μαζί μας έναν καινούριο προβληματισμό: «Πως μπορώ να κάνω λιγότερα σκουπίδια-απορρίμματα;» Η αποστολή μας μέχρι την επόμενη επίσκεψή της ήταν να ψάξουμε να βρούμε πως να τη βοηθήσουμε σε αυτόν τον σκοπό. Μέσα από συζήτηση τα παιδιά εξέφρασαν πρότερες γνώσεις, εμπειρίες και ιδέες. Η Αφροδίτη μας πρότεινε τρόπους και μέσα για την εξεύρεση των πληροφοριών για τη διερεύνηση του θέματος. Εμπλουτισμός των κέντρων μάθησης και καταγραφή των αρχικών ιδεών των παιδιών συμπληρώνοντας την 1η και 2η στήλη του διαγράμματος KWLH «Τι γνωρίζω;» και «Τι θέλω να μάθω;»

Επισκόπηση: Τα παιδιά αναζήτησαν και επεξεργάστηκαν πληροφορίες. Η κάθε μία από τις 4 ομάδες μας αποφάσισε με τι θα ασχοληθεί

Επεξήγηση: Τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες και εφάρμοσαν τις δράσεις που αποφάσισαν.

1η ομάδα: Η πρώτη ομάδα ανέλαβε να ασχοληθεί με την αναζήτηση πληροφοριών μέσα από βιβλία

2η ομάδα: Η δεύτερη ασχολήθηκε με το παιχνίδι «Ανακύκλωσε τα υλικά» (τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την ανακύκλωση, καθώς ανακυκλώνουμε υλικά στο σχολείο)

3η ομάδα: Η τρίτη ομάδα αναζήτησε το σήμα της ανακύκλωσης σε ανακυκλώσιμα υλικά. Όσα δεν είχαν ανακυκλώθηκαν με βάση το υλικό τους

4η ομάδα: Η τέταρτη ομάδα αναζήτησε και παρακολούθησε ένα μικρό βίντεο για την ανακύκλωση.        Στη συνέχεια παρουσίασαν στην ολομέλεια τον τρόπο που εργάστηκαν

Εμπλουτισμός: Στη συνέχεια οργανώθηκαν δραστηριότητες εμπέδωσης και εφαρμογής εμβαθύνοντας σε γνώσεις και δεξιότητες που κατακτήθηκαν στις προηγούμενες φάσεις. Παράλληλα συμπληρώσαμε τις δύο τελευταίες στήλες του διαγράμματος K-W-L-H  «Τί έμαθα;» και «Πώς το έμαθα;»

  • Προγραμματίσαμε το beebot Καρολίνα να πάει μόνο σε αυτά που ανακυκλώνονται. Σε δεύτερη φάση προγραμματίσαμε το μελισσάκι να βρει τα γράμματα της λέξης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
  • Δημιουργήσαμε φύλλα εργασίας σχετικά με την ανακύκλωση
  • Στο μάθημα των αγγλικών “καθαρίσαμε” τη θάλασσα από τα σκουπίδια
  • Δημιουργήσαμε αφίσα με το μήνυμά μας και ζωάκια από ανακυκλώσιμο ρολό χαρτιού

 

Εκτίμηση: Σε φύλλο αυτοαξιολόγησης  εκτιμήθηκε η κατάκτηση και εμπέδωση των νέων γνώσεων. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε ατομικό βιβλίο με τις ιδέες των παιδιών σε ανάλογα ερωτήματα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επίσης ως τεκμήριο αξιολόγησης του σεναρίου

 

Επίσης  για τον εμπλουτισμό του προγράμματος συμμετείχαμε στην εβδομάδα των clever plastic schools.

Τα Plastic Clever Schools βοηθούν τους νέους να μειώσουν ριζικά τα πλαστικά απορρίμματα στα σχολεία, τις κοινότητες και στα σπίτια τους. Τα σχολεία μοιράζονται τα επιτεύγματά τους από κάθε στάδιο της διαδικασίας και γίνονται μέρος μιας εθνικής κοινότητας εκπαιδευτικών και μαθητών που μειώνουν το πλαστικό τους αποτύπωμα και στο τέλος λαμβάνουν το βραβείο Plastic Clever.

 

ΕΠΙΠΕΔΟ 1-ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφόρμηση για τη δράση μας στάθηκε το παραμύθι “Μια φορά και ένα μπουκάλι”, καθώς και τα σχετικά βίντεο για τη χρήση των πλαστικών “Το ταξίδι του πλαστικού”, “Το μέλλον με πλαστικά”, “Ταξίδι των πλαστικών μπουκαλιών”. Μέσα από συζητήσεις και διατυπώνοντας γνώμες, απόψεις και προβληματισμούς για τα πλαστικά μιας χρήσης που υπάρχουν στο σχολείο και στο σπίτι μας  αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση με το να καθαρίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου μας μαζεύοντας τα πεταμένα απορρίμματα.

ΕΠΙΠΕΔΟ 2- ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ: Συγκρίνοντας τα αντικείμενα που έχουμε στην τάξη μας αντιληφθήκαμε ότι πολλά είναι φτιαγμένα από πλαστικό που δεν μπορεί να ανακυκλωθεί, όπως οι μαρκαδόροι και οι κόλλες. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε τη χρήση αρκετών πλαστικών παιχνιδιών, καθώς αν σπάσουν θα πρέπει να πεταχτούν. Παρατηρήσαμε ότι στην κουζίνα μας υπήρχαν λίγα  πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης. Κάποια πλαστικά είδη μας χρησιμεύουν με την καθημερινή τους χρήση (καλάθια, κασετίνες, καρτέλες, τσάντες), καθώς είναι ανθεκτικά και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε περισσότερο καιρό. Ωστόσο τα πλαστικά μιας χρήσης δημιουργούν πολλά προβλήματα στο περιβάλλον, αν δεν προσέξουμε.

ΕΠΙΠΕΔΟ 3- ΔΡΑΣΗ: Οργανώνουμε τη δράση μας:

  • ορίσαμε το σχέδιο δράσης μας για τη μείωση των πλαστικών ειδών στο σχολείο
  • συλλέξαμε μπουκάλια για ανακύκλωση και συμμετέχουμε στον διαγωνισμό του followgreen
  • μαθητές και εκπαιδευτικοί επιλέξαμε να χρησιμοποιούμε μόνο επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη φαγητού και νερού. Σε περιπτώσεις που χρειαστεί η χρησιμοποίηση ειδών για φαγητό θα προτιμηθούν τα χάρτινα, τα ξύλινα και τα ανοξείδωτα.
  • δημιουργήσαμε ομαδική εργασία από ανακυκλώσιμα υλικά στέλνοντας παράλληλα το δικό μας μήνυμα “ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ- ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ”

Αντικατάσταση:

  • κάποιων πλαστικών παιχνιδιών με ξύλινα
  • των πλαστικών σακούλων με βιοδιασπώμενες, πάνινες ή συνθετικές
  • των προϊόντων καθαρισμού στο σχολείο με φιλικά προς το περιβάλλον
  • Ηχογραφήσαμε το μήνυμά μας για τα πλαστικά θυμίζοντας και το γνωστό σλόγκαν του γλάρου που χρόνια τώρα μας παροτρύνει: “ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΟΧΙ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΑΚΤΕΣ”
  • Δημιουργήσαμε το δικό μας τραγούδι «Ήταν ένα μικρό μπουκάλι» βασισμένο πάνω στο γνωστό τραγούδι «Ήταν ένα μικρό καράβι»

 

Για την ολοκλήρωση του προγράμματος το ΚΕΠΕΑ Πραμάντων μας επισκέφτηκε για να συνεργαστούμε μαζί του στο πρόγραμμα “Το χοροστάσι των απορριμμάτων”. Γνωρίσαμε τα γλυπτά του μουσείου μοντέρνας τέχνης “Θ. Παπαγιάννης”, παίξαμε μουσική με ανακυκλώσιμα μουσικά όργανα, δημιουργήσαμε τον δικό μας Αη Βασίλη με ανακυκλώσιμα υλικά, τον Σκουπιδάνθρωπο του μουσείου και παίξαμε παιχνίδια σχετικά με την ανακύκλωση των υλικών. Οι εντυπώσεις από το πρόγραμμα; μα φυσικά οι καλύτερες βλέποντας τα παιδιά να εντυπωσιάζονται με τη χρησιμότητα, αλλά και την επαναχρησιμοποίηση τόσων υλικών

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Στα νήπια δόθηκε η δυνατότητα μέσα από όλες τις δράσεις και τα προγράμματα που εκπονήθηκαν να καλλιεργήσουν μια πιο φιλική, υπεύθυνη και οικολογική στάση και συμπεριφορά απέναντι στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μία στάση και συμπεριφορά, όπως αρμόζει σε έναν ενεργό πολίτη που δρα και ενεργεί στο περιβάλλον του. Απώτερος στόχος είναι η συνειδητοποίηση και ο αντίκτυπος των επιπτώσεων των πράξεών μας σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα τόσο στους ανθρώπους, όσο και στο περιβάλλον. Μέσα από τις δράσεις μας ελπίζουμε ο τρόπος σκέψης να γίνει τρόπος ζωής από τις οικογένειες των μαθητών και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Δεν θα σταματήσουμε όμως εδώ. Η φιλοσοφία μας επικεντρώνεται στην καλλιέργεια συμπεριφορών για έναν πλανήτη με λιγότερα πλαστικά. Η δράση μας έχει καταχωρηθεί και στον προγραμματισμό υλοποίησης δράσεων ενεργού πολίτη 



Συνεργασίες

Συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών για το σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης Followgreen, με το ΚΕΠΕΑ Πραμάντων για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το χοροστάσι των απορριμμάτων» και με τα Clever Plastic Schools.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΜΗΤΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Στόχος δράσης

Ο γενικότερος στόχος του προγράμματος είναι να συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε δράσεις που προάγουν τη βιωσιμότητα και στην καλλιέργεια πρωτοβουλιών μέσα από προβληματισμούς που εστιάζουν σε αειφορικές πρακτικές για την παραγωγή λιγότερων απορριμμάτων, όπως επίσης και της σωστής διαχείρισής τους. Το εν λόγω πρόγραμμα συνδέεται με τον Παγκόσμιο Στόχο 11 της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας