menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Παιδικό Πoλυτεχνείο

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Αποκρυπτογραφώντας το μυστήριο της Ακρόπολης

Αποκρυπτογραφώντας το μυστήριο της Ακρόπολης
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στο μάθημα ρομποτικής που σχεδιάσαμε για μαθητές Α και Β Δημοτικού, ξεκινήσαμε ένα συναρπαστικό ταξίδι για να αποκαλύψουμε το μυστήριο γύρω από τα κλεμμένα μάρμαρα και γλυπτά της Ακρόπολης. Αυτό το διαθεματικό σχέδιο μαθήματος ενσωμάτωσε απρόσκοπτα τη ρομποτική, την ιστορία και την κρυπτογραφία, για να εμπλέξει τα παιδιά σε μια εξερεύνηση αρχαίων αντικειμένων και τεχνικών έρευνας.

Για να ξεκινήσουμε την περιπέτειά μας, οι μαθητές καταρχάς παρακολούθησαν δύο βίντεο. Στο πρώτο παρουσιάζονται βασικές έννοιες γύρω από την αρχιτεκτονική των ναών και τα γλυπτά. Το δεύτερο βίντεο αφηγείται την ιστορία των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης, ρίχνοντας φως στην ιστορική σημασία και τη διαμάχη γύρω από την απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα και την επιστροφή τους σε αυτή.

Στη συνέχεια, αποφασίσαμε σαν ντετέκτιβ να διερευνήσουμε σε βάθος αυτό το θέμα οπότε θέσαμε κάποια βασικά ερωτήματα. Οι νεαροί ντετέκτιβ σχημάτισαν ζευγάρια για να αναζητήσουν τις απαντήσεις. Κάθε δίδυμο (αποτελούμενο από ένα μαθητή Α και ένα μαθητή Β δημοτικού) μέσα από άρθρα στο διαδίκτυο εστίασε στο από ποιον, πότε και πώς απομακρύνθηκαν τα μάρμαρα, πού πήγαν, πώς μεταφέρθηκαν και πόσα ήταν. Κάθε ζευγάρι παρουσίασε τα ευρήματά του. Έτσι, συλλέχθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που προσέθεσαν βάθος στην κατανόηση του γεγονότος.

Έπειτα, προς επιβεβαίωση των παραπάνω ευρημάτων, χρησιμοποιώντας το Google Arts and Culture, οι μαθητές είδαν μέσω του Google Maps την πορεία των γλυπτών και ύστερα εξερεύνησαν εικονικά το Βρετανικό Μουσείο για να αναγνωρίσουν και να καταγράψουν τα κλεμμένα μάρμαρα που βρίσκονται σήμερα εκεί, ενισχύοντας την αίσθηση σύνδεσης με αυτούς τους αρχαίους θησαυρούς παρά τη μακρινή τους τοποθεσία.

Στο δεύτερο μέρος, η τάξη εμβάθυνε στον κόσμο της κρυπτογραφίας. Στην τάξη συζητήθηκε η αξία της κρυπτογράφησης των μηνυμάτων και πώς αυτό γίνεται από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Παρουσιάστηκαν κάποια γνωστά συστήματα κρυπτογράφησης και κωδικοποίησης όπως ο κώδικας του Καίσαρα και ο κώδικας Μορς. Κάθε μαθητής - μάρτυρας κατασκεύασε μοναδικά κρυπτογραφημένα μηνύματα με βάση τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει. Αυτή η δραστηριότητα όχι μόνο όξυνε τις δεξιότητές τους στην κρυπτογράφηση, αλλά και μετέτρεψε τις ιστορικές λεπτομέρειες σε απτά, κρυπτογραφημένα μηνύματα. Τέλος, η μορφοποίηση και η εκτύπωση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων τους προσέθεσαν μια δημιουργική πινελιά στη διαδικασία της έρευνας, καθιστώντας την ιστορική έρευνα τόσο εκπαιδευτική όσο και οπτικά ελκυστική.

Το αποκορύφωμα του μαθήματός μας ήταν η δημιουργία ενός παιχνιδιού το «Μυστήριο στην Ακρόπολη» (κατά το «Μυστήρια στο Πεκίνο») με πρωταγωνιστή τον Gigo, τον ρομποτικό ντετέκτιβ. Εξοπλισμένοι με ζάρια και κάρτες – κλειδιά για την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων, οι μαθητές χωρισμένοι σε δύο ομάδες προγραμματίζοντας το ρομποτάκι τους περιηγήθηκαν στους σταθμούς μαρτύρων, αποκρυπτογραφώντας τα κωδικοποιημένα στοιχεία τους για να συνθέσουν το παζλ της εξαφάνισης των μαρμάρων.

Καθώς τα στοιχεία συσσωρεύονταν και το μυστήριο ξετυλίγονταν, οι μαθητές κατέληξαν συλλογικά σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την κλοπή των μαρμάρων της Ακρόπολης, αξιοποιώντας τις ερευνητικές τους δεξιότητες και τις ιστορικές τους γνώσεις.

Για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους, πραγματοποιήθηκε μια τελετουργική εκδήλωση, όπου ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους και στη συνέχεια έπαιξαν στους υπολογιστές παιχνίδια από την ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός των παιδιών οδήγησε σε ένα πρόσθετο έργο: την κατασκευή ενός Παρθενώνα από LEGO, επιδεικνύοντας τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και το πάθος τους για την αρχαία ιστορία και αρχιτεκτονική.

Τελικά, οι μαθητές όχι μόνο αξιοποίησαν τη ρομποτική αλλά έμαθαν για την κρυπτογραφία και ανέπτυξαν και μια βαθιά εκτίμηση για την πλούσια ιστορία που περικλείεται στα κλεμμένα μάρμαρα της Ακρόπολης. Αυτή η πολύπλευρη εξερεύνηση αποτελεί παράδειγμα της δύναμης της διεπιστημονικής εκπαίδευσης που πυροδοτεί την περιέργεια και προάγει τη δια βίου μάθηση. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο μαθήματος διενεργήθηκε το Φεβρουάριο, όταν το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν και πάλι φλέγον θέμα της επικαιρότητας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θεωρούμε ότι οι διδακτικοί στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν περισσότερο και από το προσδοκώμενο κρίνοντας από τις αντιδράσεις των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές με το πέρας των μαθημάτων είχαν κατακτήσει βασικές έννοιες γύρω από την αρχαιοελληνική ναοδομία και γλυπτική αλλά και γνώσεις γύρω από το ζήτημα των γλυπτών της Ακρόπολης. Επίσης, πειραματίστηκαν επιτυχώς τόσο με την κρυπτογράφηση όσο και με την αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων. Το παιχνίδι που δημιουργήθηκε το ευχαριστήθηκαν όλα τα παιδιά και μάλιστα κινητοποίησε και άλλους μαθητές να παίξουν (με κανονικά πιόνια αντί για το ρομπότ). Τέλος, τα παιδιά τόσο κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου των μαθημάτων όσο και μετέπειτα σε ανύποπτο χρόνο χρησιμοποιούσαν τους παραπάνω όρους και προέβαλλαν την αξίωση να επιστρέψουν τα γλυπτά αλλά και την επιθυμία να επισκεφτούν την Ακρόπολη και ειδικά τον Παρθενώνα.Συνεργασίες

Συνεργάστηκαν οι μαθητές της Α και Β δημοτικού για την πραγματοποίηση του παρόντος προγράμματος.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σίλια Μιχαηλίδου

Στόχος δράσης

• Να μάθουν και να κατανοήσουν βασικές έννοιες γύρω από την αρχαιοελληνική γλυπτική και αρχιτεκτονική (κίονας, ζωφόρος, αέτωμα, άγαλμα, Καρυάτιδα, ναός) • Να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με την αρπαγή των γλυπτών και των μαρμάρων από τον λόρδο Έλγιν • Να πειραματιστούν με τρόπους κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης πληροφοριών • Να εφαρμόσουν τις παραπάνω γνώσεις τους στη δημιουργία παιχνιδιού και στη συνέχεια να το δοκιμάσουν μέσα από προγραμματισμό, συζήτηση και συνεργασία • Να εκτιμήσουν τη συνολική τους δουλειά, να νιώσουν ενθουσιασμό από το αποτέλεσμα και ικανοποίηση. • Να εκτιμήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Χρόνος δράσης

12 διδακτικές ώρες (45’) – Φεβρουάριος 2024

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας