menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Από τον Μολδάβα, στον Μέλανα Ποταμό και τον απέραντο Ωκεανό…

Από τον Μολδάβα, στον Μέλανα Ποταμό και τον απέραντο Ωκεανό…
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

Το 2ο δημοτικό σχολείο Ορχομενού βρίσκεται στον τόπο όπου ο μύθος συναντά την ιστορία. Ο Ορχομενός του Φρίξου και της Έλλης, των πηγών των τριών Χαρίτων, η γη των Μινυών όπου ο εμβληματικός Θολωτός Τάφος, το Αρχαίο Θέατρο, η Μακεδονική Ακρόπολη και ο βυζαντινός Ιερός Ναός της Παναγίας της Σκριπούς αποδεικνύουν τη μακραίωνη και ιστορικά συνεχή πορεία του τόπου. Το 2ο δημοτικό σχολείο Ορχομενού είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που πολλάκις έχει διακριθεί για τα καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόζει. Ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών βελτιώνει συνεχώς τις εγκαταστάσεις του. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί οργανωμένη σχολική βιβλιοθήκη και 2 εργαστήρια ΤΠΕ πλήρως εξοπλισμένα προσφέροντας στους μαθητές πολυτροπικά περιβάλλοντα μάθησης.


Διευθυντής Σχολείου

Κωνσταντίνος Πατσαλής

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τα παιδιά δούλεψαν ομαδικά συλλέγοντας πληροφορίες από διάφορες πηγές. Αξιοποίησαν την τέχνη, έκαναν έρευνα εκκινώντας από τον Μέλανα ποταμό που διασχίζει την περιοχή τους, πειραματίστηκαν και κατέγραψαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Μέσα από ένα επιστημονικό ePoster έγινε η διάχυση στη σχολική κοινότητα και με αφίσα ενημέρωσης και προβληματισμού ευαισθητοποίησαν την τοπική κοινωνία.

Δραστηριότητες

Προπαρασκευαστική δραστηριότητα

Διερεύνηση μέσω ερωτηματολογίων των προϋπαρχουσών γνώσεων για τη δημιουργία ενός καινοτόμου προγράμματος βασισμένου στον κονστρουκτιβισμό. Ένα πρόγραμμα που καλλιεργεί την ενεργό πολιτειότητα και οι μαθητές/τριες οικοδομούν τη δική τους γνώση μέσα από βιωματικές/εμπειρικές δραστηριότητες αναπτύσσοντας κριτική σκέψη και επιχειρηματολογία.

1ο εργαστήριο

Αφόρμηση μέσω της τέχνης. Πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα και τραγούδια σχετικά με το νερό δίνουν ερεθίσματα για ιδεοθύελλα (καταιγισμό ιδεών). Ομαδική δραστηριότητα όπου τα παιδιά μοιράζονται ελεύθερα και αφιλτράριστα τις σκέψεις τους. Η τέχνη προσφέρει το έναυσμα για αρχική συζήτηση σχετικά με τον 14ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης.

2ο εργαστήριο

Μολδάβας του Μπέντριχ Σμέτανα. Οι μαθητές/τριες οπτικοποιούν με ένα ομαδικό εικαστικό έργο το συμφωνικό ποίημα του Τσέχου συνθέτη Μπέντριχ Σμέτανα «Μολδάβας». Ο δημιουργός αποδίδει με νότες και τα παιδιά με τα χρώματα και τα πινέλα τους την πορεία του ποταμού από τις πηγές ως το τέλος της διαδρομής του. Οι πηγές του ποταμού, τα ρυάκια που γίνονται κοίτη, το δάσος δίπλα στο ποτάμι, το πέρασμά του από την πολιτεία, ο χορός νυμφών στα νερά του υπό το σεληνόφως με αιθέρια ηχοχρώματα που αντιπροσωπεύουν την ακατάπαυστη ροή του νερού και η ένωσή του με τον Έλβα, τη Βόρεια Θάλασσα και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μέσα από το σπουδαίο αυτό έργο της κλασσικής μουσικής γίνεται αντιληπτό το ενιαίο υδάτινο περίβλημα της γης και η σύνδεση του υγρού στοιχείου με πολλές εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου.

3ο εργαστήριο

Αναζήτηση πληροφοριών. Τα παιδιά αναζήτησαν πληροφορίες σε βιβλία και στο διαδίκτυο σε σχέση με τον 14ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης-ζωή στο νερό. Δούλεψαν σε ομάδες και έπειτα στην ολομέλεια συζητούσαν κριτικά τις πληροφορίες που συνέλλεγαν. Έπειτα με απλά υλικά και φαντασία πειραματίζονται σχετικά με το πώς τα χερσαία απόβλητα και απορρίμματα επηρεάζουν τον υδάτινο παράγοντα. Με μπουκάλια νερού διαφορετικού μεγέθους προσομοίωσαν ένα ρυάκι, ένα ποτάμι και τον ωκεανό. Άφησαν ένα μικρό κομμάτι πλαστικού στην υποτιθέμενη στεριά και φυσώντας το σκουπίδι τους βρέθηκε στο ρυάκι. Με τη ροή του νερού κατέληξε στον ωκεανό.

4o εργαστήριο

Αντιπαραβολή των φωτογραφιών του Steven Hirsch που απεικονίζουν τη ρύπανση σαν πίνακες ζωγραφικής με το γιγάντιο γλυπτό του Ισπανού γλύπτη Χάουμε Πλένσα για την προστασία του νερού. Ο φωτογράφος Steven Hirsch θα μπορούσε να είναι και ζωγράφος αν είχε την ικανότητα να ζωγραφίζει ό,τι έβλεπε. Έτσι σε μια βόλτα του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης είδε την τεράστια ρύπανση στο κανάλι και σκέφτηκε να την αποδώσει στον φακό του σαν πίνακα ζωγραφικής. Τα βιομηχανικά απόβλητα που πέφτουν εδώ και 100 και πλέον χρόνια στα νερά μόλυναν το κανάλι και δημιούργησαν στην επιφάνεια του νερού διάφορα χρώματα. Ο φωτογράφος αποτύπωσε τις εικόνες σαν να είναι πίνακες ζωγραφικής…Το «Water Soul» όπως τιτλοφορείται το γλυπτό  είναι δημιούργημα 25 μέτρων του Ισπανού γλύπτη Χάουμε Πλένσα. Το λευκό πρόσωπο που ξεπροβάλλει από την άκρη του ποταμού, στο Νιουπόρτ του Νιου Τζέρσεϊ, έχει το δάχτυλο στα χείλη, «προστάζοντας» για σιωπή. Το γλυπτό έχει στόχο να εμπνεύσει στους περαστικούς που στέκουν και το θαυμάζουν την προστασία του νερού, ως ένα υπέρτατο δώρο της φύσης, από τις σαρωτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

5o εργαστήριο

Μελέτη πεδίου. Μετακίνηση στο φυσικό περιβάλλον. Τα παιδιά περπατούν κατά μήκος του Μέλανα ποταμού (παραπόταμος του Κηφισού) που υπάρχει στην περιοχή τους. Ερευνούν, καταγράφουν σε φύλλο παρατήρησης, φωτογραφίζουν, συζητούν… Σημεία ενδιαφέροντος: Ακιδαλία πηγή της Αφροδίτης ή πηγή των Χαρίτων, χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ενδεχόμενη ρύπανση, εκτροφεία και μονάδες παραγωγής πέστροφας (βιώσιμη αλιεία), αναψυκτήριο, συμβολή του ποταμού μέσα καταπράσινο και μεγάλης φυσικής ομορφιάς τοπίο.

6ο εργαστήριο

Αναπτύσσοντας κριτική σκέψη και επιχειρηματολογία. Συνδυάζοντας δυο μεθόδους για τη μελέτη περιβαλλοντικών ζητημάτων αυτή της επίλυσης προβλήματος και του παιχνιδιού ρόλων οι  μαθητές/τριες με ενσυναίσθηση σε διαφορετικές οπτικές αντιλήφθηκαν το πώς τα προσωπικά συμφέροντα και οι κοινωνικές αξίες επηρεάζουν περιβαλλοντικές επιλογές, αποφάσεις και παρεμβάσεις και διαμορφώνουν δράσεις για συμμετοχή στα περιβαλλοντικά δρώμενα. Σενάριο: Στην περιοχή ενός Δήμου λειτουργεί ένα εργοστάσιο που κάποιοι κατηγορούν για μόλυνση των υδάτων. Αρκετοί κάτοικοι εργάζονται στο εργοστάσιο και πολλοί άλλοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας. Οι δημοτικές αρχές οργανώνουν ανοιχτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου και να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής. Ρόλοι: εργοστασιάρχης, υπάλληλοι εργοστασίου, δήμαρχος, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κάτοικοι περιοχής, ψαράδες …

7ο εργαστήριο

Επιστημονική παρουσίαση, διάχυση, ευαισθητοποίηση. Δημιουργία ePoster με γενικές πληροφορίες, με τις αιτίες ρύπανσης του νερού, τις συνέπειες και τους στόχους δράσης. Στόχος της δημιουργίας του ePoster είναι η συνοπτική παρουσίαση με επιστημονικό τρόπο  της έρευνας των μαθητών/τριών σχετικά με τη ζωή στο νερό που αποτελεί τον 14ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης και η διάχυσή της στη σχολική κοινότητα. Δημιουργία αφίσας από τους μαθητές/τριες με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσω της ανάπτυξης ερευνητικών ικανοτήτων οι μαθητές και οι μαθήτριες ασχολήθηκαν με τον 14ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης - ζωή στο νερό. Είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους ρυπαντές, να προβληματίζονται για τις συνέπειές τους στον υδάτινο πόρο και να προτείνουν δράσεις για την προστασία και τη βιώσιμη εκμετάλλευση των ωκεανών ικανοποιώντας τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύονται αυτές της μελλοντικής γενιάς. Καλλιεργώντας την ενεργό πολιτειότητα ανέλαβαν τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους στη σχολική κοινότητα και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.



Συνεργασίες

Διατμηματική εργασία

Συνεργασία με τη σχολική βιβλιοθήκη «Ακιδαλία»

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων στη σχολική κοινότητα

Διάχυση των αποτελεσμάτων στην τοπική κοινωνία


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γερονικολού Παναγιώτα

Στόχος δράσης

Αύξηση της επιστημονικής γνώσης και ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων από τη μέση παιδική ηλικία στην οποία βρίσκονται οι μαθητές και οι μαθήτριες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα ώστε μεγαλώνοντας να συμβάλλουν στη βιώσιμη διαχείριση αυτού του σπουδαίου παγκόσμιου πόρου.

Χρόνος δράσης

3 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας