menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Από την Τρωάδα... στην Ασπροβάλτα - Ποτέ ξανά προσφυγιά!

Από την Τρωάδα... στην Ασπροβάλτα - Ποτέ ξανά προσφυγιά!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το σχολείο μας, Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου, τοποθετείται δίπλα στη θάλασσα, στην ειδυλλιακή τουριστική περιοχή της Ασπροβάλτας και κατά μήκος των ακτών του Στρυμονικού κόλπου. Στην κοντινή περιοχή, υπάρχει η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας ,η Βόλβη, και τα δύο αυτά οικοσυστήματα συνδέονται με ένα μικρό ποτάμι που ονομάζεται Ρήχιος. Αυτό το όμορφο φυσικό περιβάλλον προσφέρει πολλές ευκαιρίες για περιβαλλοντικές δραστηριότητες και βιωματική μάθηση, ιδανική για μαθητές οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος.


Διευθυντής Σχολείου

ΛΕΜΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το μοντέλο εφαρμογής του προγράμματος βασίστηκε στη βιωματική μάθηση και στην ομαδοσυνεργατικότητα και ενθαρρύνθηκε η ενεργός συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών. Με συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων,  η μαθητική ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει βίντεο για την προσφυγική προέλευση του πληθυσμού της Ασπροβάλτας, τις συνθήκες διαβίωσής τους στον τόπο καταγωγής τους στο Ρένκιο της  Μ. Ασίας πριν την ανταλλαγή πληθυσμών, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη νέα τους πατρίδα, την Ασπροβάλτα και την εξέλιξη της κοινωνίας τους μέχρι σήμερα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναζήτησαν αρχικά πληροφορίες στη σχολική μας βιβλιοθήκη, απευθύνθηκαν και συνέλεξαν υλικό σε τοπικούς συλλόγους, σε φορείς της τοπικής  αυτοδιοίκησης και στο διαδίκτυο.  Στη συνέχεια συνομίλησαν με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τους μετέφεραν προφορικές μαρτυρίες των προγόνων τους.   Έπειτα  περιηγήθηκαν στην περιοχή μας και συνέλεξαν χρήσιμες φωτογραφίες. Τέλος, συνέθεσαν το υλικό που συγκέντρωσαν σε μορφή ηχητικού και οπτικού αφηγήματος, προσθέτοντας στοιχεία που άπτονται των ενδιαφερόντων τους.

Με τον συμβολισμό του  τίτλου «Από την Τρωάδα… στην Ασπροβάλτα - Ποτέ πια προσφυγιά» αναπτύχθηκε η ενσυναίσθηση και η κοινωνική ευαισθησία για ένα θέμα που υπήρξε βίωμα των κατοίκων της περιοχής μας.

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γεώργιος Λεμονής, Μαρία Ντάκουρη, Θεόδωρος Σουλίδης, Αικατερίνη Κόνιαρη

Στόχος δράσης

1.Να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες βιωματικά την ιστορία του τόπου τους. 2.Να κατανοήσουν ότι το προσφυγικό είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και ότι «ξένος» μπορεί να είναι ο καθένας τους, όταν ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές περιστάσεις το επιβάλλουν. 3.Να εξετάσουν το προσφυγικό θέμα από πολλές οπτικές και να επισημάνουν τις διασυνδέσεις τους για την πληρέστερη κατανόησή του, 4.Να αναπτύξουν ενσυναίσθηση απέναντι σε μετανάστες/ριες μαθητές/ριες, να εντοπίζουν και να απορρίπτουν ρατσιστικές συμπεριφορές στο σχολείο, 5.Να γνωρίσουν μεθόδους ιστορικής έρευνας, 6.Να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσης ψηφιακών εργαλείων, 7.Να εξοικειωθούν με την ομαδική εργασία και τη συνεργατικότητα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας