menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Απειλή από πλαστικά-Helmepa Junior

Απειλή από πλαστικά-Helmepa Junior
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Το σχολείο μας εκπονεί κάθε χρόνο καινοτόμα προγράμματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά ή αγωγής υγείας καθώς και προγράμματα ευρωπαϊκού χαρακτήρα όπως E-Twinning.Το Νηπιαγωγείο μας κατέχει την σημαία του Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου από το 2021 και είναι βραβευμένο etwinning school 2020-21!


Διευθυντής Σχολείου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει στο Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» με τίτλο «Η φίλη μας η θάλασσα» για το σχολικό έτος 2020-2021. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς και την αλληλεπίδραση ανθρώπου και θάλασσας.

Το πλαίσιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας αφορούσε την καταγραφή των πλαστικών που υπάρχουν στην τάξη μας και την παρότρυνση συζήτησης προβληματισμού για τον αν τα πλαστικά αυτά αντικείμενα μπορούν να κατασκευαστούν με υλικά φιλικά προς  το περιβάλλον.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις σε πρώτο χρόνο ,στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, και εν συνεχεία στην τάξη .Η μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος έγινε στην πρώτη φάση.

    Έτσι  λοιπόν αρχικά συζητήσαμε με τα παιδιά  για την χρήση του πλαστικού και την δυσάρεστη παρουσία του στην ανθρώπινη ζωή καθώς και τις επιζήμιες συνέπειες αυτής της χρήσης .Συνδέσαμε την συζήτηση με το εκπαιδευτικό υλικό και την αναζήτηση πληροφοριών από τα χρήσιμα links.

Επίσης μας παρουσίασαν τα παιδιά πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούν στο σπίτι τους.

Σε δεύτερο χρόνο όταν πήγαμε στο σχολείο κάναμε μια καταγραφή των πλαστικών αντικειμένων που έχουμε  και χρησιμοποιούμε στο νηπιαγωγείο μας. Συζητήσαμε λοιπόν για την χρήση του πλαστικού. Αναφέραμε τα θετικά και αρνητικά αυτού του υλικού, το γεγονός ότι είναι ελαφρύ και πιο εύχρηστο υλικό το κάνει και πιο προσιτό. Όμως η αλόγιστή χρήση του πλαστικού αποτελεί μια απειλή για τον πλανήτη μας.

Εν συνεχεία προτείναμε τρόπους για να αντικαταστήσουμε το πλαστικό από άλλα υλικά. Έτσι λοιπόν καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά με ξύλινα. Όμως   από τις δυσκολίες που επισημαίναμε ήταν ότι είναι ένα βαρύ υλικό, γεγονός που δεν το κάνει εύκολο  στην χρήση του. Παρόλα αυτά όμως είναι ένα υλικό φιλικό στο περιβάλλον και χρειάζεται να το εντάξουμε στην ζωή μας.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι το πλαστικό ως υλικό κυριαρχεί στη ζωή μας.Ρυπαίνει τον πλανήτη σε πολύ μεγάλο βαθμό.Πολλά ζώα πεθαίνουν εξαιτίας του πλαστικού γιατί το τρώνε π.χ. όπως οι χελώνες που τρώνε σακούλες.Επίσης καταλάβανε ότι δεν ανακυκλώνονται όλα τα είδη των πλαστικών.Ακόμη από την έρευνα τους οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι έχουν αντικείμενα φτιαγμένα από πλαστικό τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο τους.Τέθηκε ο προβληματισμός να γίνει αντικατάσταση των πλαστικών παιχνιδιών με ξύλινα όμως καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κάποια από αυτά θα ήταν πολύ βαριά.Ωστόσο επισημάναμε θα πρέπει να προτιμάμε υλικα φιλικά προς το περιβάλλον.Συνεργασίες

  • Helmepa Junior
  • Γονείς των μαθητών μας

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΗ-ΤΑΧΤΣΙΔΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

Στόχος δράσης

• Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές, πως το πλαστικό έχει κατακλύσει τον πλανήτη και να κατανοήσουν πόσο κακό κάνει στο θαλάσσιο περιβάλλον. • Να ελαττώσουν τα πλαστικά μιας χρήσης στην καθημερινότητά τους. • Να γνωρίσουν πώς τα μικροπλαστικά μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και μπορεί να φτάσουν μέχρι το πιάτο μας.

Χρόνος δράσης

Για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης χρειάστηκαν δύο διδακτικές ώρες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας