Δημόσιο Δημοτικό σχολείο
Διευθυντής Σχολείου
Κανελλόπουλος Δημήτριος
Επικοινωνία με σχολείοmenu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Σύνδεσμος του έργου : ΕΔΩ
Το Animal Friends in an Animal Friendly world είναι ένα έργο που ανήκει στην κατηγορίας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κάτω από την "ομπρέλα" του eTwinning.
Βασίστηκε στα χαρακτηριστικά ενός project καθώς και σε νέες παιδαγωγικές πρακτικές και προσεγγίσεις που αυξάνουν την ικανοποίηση αλλά και την αφοσίωση των μαθητών στην παιδαγωγική διαδικασία.
Οι στόχοι του “Animal Friends in an Animal friendly world” που αφορούν τους μαθητές μας είναι :
Οι μαθητές εργάζονται σύμφωνα με το ομαδοσυνεργατικό μοντέλο, σε μικρές ομάδες των 2-3 ατόμων και σύμφωνα με την ερευνητική-ανακαλυπτική μέθοδο. Οι μαθητές μας ηλικίας 10-11 ετών, κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε κοινές δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ζώα, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ως προς τη φροντίδα τους και τα δικαιώματά τους. Ανέλαβαν να εκπονήσουν δραστηριότητες συνεργατικά ως μέρος πολλών τελικών ψηφιακών παραδοτέων.
Η ανάπτυξη του έργου βασίστηκε σε διαθεματική προσέγγιση, με τη συνεργασία πολλών γνωστικών αντικειμένων, της γλώσσας, των εικαστικών και της πληροφορικής.
Γλώσσα
Οι μαθητές ασχολήθηκαν με την 4η ενότητα του βιβλίου της γλώσσας της Ε’ δημοτικού η οποία ασχολείται με τα «ζώα που ζουν κοντά μας» καθώς και με τη συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα. Μελέτησαν κείμενο από το βιβλίο «Ο Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα σε σχέση με το ισχυρό δέσιμο των ζώων και των ανθρώπων.
Εικαστικά
Στα εικαστικά δημιούργησαν δημιουργίες σε μορφή ζωγραφικής, μακέτας και κατασκευής. Συγκεκριμένα δημιούργησαν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους δύο αφίσες για το λογότυπο του έργου, ζωγράφισαν τα ζώα σε σχέση με τα δικαιώματά τους ως μέρος της δραστηριότητας για την Παγκόσμια Ημέρα των ζώων. Δημιούργησαν μακέτες που απεικονίζουν έναν κόσμο φιλικό προς τα ζώα. Κατασκεύασαν «καταφύγια-φωλίτσες» για τα πουλιά που δεν βρίσκουν τροφή και στέγη το χειμώνα.
Πληροφορική
Μέσω της πληροφορικής χρησιμοποίησαν λογισμικά παρουσίασης ώστε να παρουσιάσουν τον εαυτό τους μαζί με τα κατοικίδιά τους, ενσωματώνοντας κείμενο και φωτογραφία. Χρησιμοποίησαν λογισμικό δημιουργίας ψηφιακού βιβλίου για να αναρτήσουν ψηφιακό περιεχόμενο για τα ζώα, τα χαρακτηριστικά τους και τα δικαιώματα των ζώων. Δημιούργησαν παρουσιάσεις σε σχέση με διάσημους ζωγράφους και έργα τους με θέμα τα ζώα. Χρησιμοποίησαν τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch ώστε να δημιουργήσουν μικρά έργα με ζώα που «ζητούν» βοήθεια για να επιβιώσουν. Μέσω της πληροφορικής περιηγήθηκαν στην πλατφόρμα του eTwinning και είδαν και σχολίασαν τα έργα τους αλλά και των άλλων συνεργαζόμενων σχολείων.
Οι μαθητές μας κατέκτησαν ικανότητες προφορικής και γραπτής έκφρασης ανάλογα με την ηλικία τους, ανέπτυξαν τη φαντασία τους και ενίσχυσαν τη δημιουργικότητά τους. Εξάσκησαν τις δεξιότητες της επικοινωνίας και της συνεργασίας. Εξασκήθηκαν στην κατανόηση, στην αποδοχή και στη συνεργασία με άτομα από άλλες χώρες, με διαφορετική γλώσσα και ήθη και έθιμα (διαπολιτισμική επικοινωνία). Απέκτησαν ικανότητες δημιουργίας ψηφιακού υλικού (σε σχέση με την ηλικία τους).
Το σύνολο των στόχων του έργου έχουν επιτευχθεί με το παραπάνω. Η επιτυχία οφείλεται στην εξαιρετική οργάνωση των δραστηριοτήτων του έργου από τους συντονιστές και στο ότι οι περισσότεροι εταίροι έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό και αφοσίωση.
Όσον αφορά τους παιδαγωγικούς μου στόχους, καλύφθηκαν σε μεγάλο ποσοστό καθώς οι μαθητές μου επέδειξαν ενθουσιασμό και αφοσίωση σε κάθε δραστηριότητα. Το ίδιο το θέμα ήταν εξαρχής αυτό που τους ενεργοποίησε και στη συνέχεια σε κάθε δραστηριότητα και νέα πρόκληση ο ενθουσιασμός μεγάλωνε. Επίσης τους άρεσε να εργάζονται σε ομάδες για να δημιουργούν κοινό υλικό. Επίσης ένιωσαν ότι όλοι οι μαθητές αποτελούν μια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα με κοινή αγάπη και αφοσίωση προς τα ζώα.
Επιπλέον το έργο έλαβε εκτός από Εθνική και Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας, την 1η θέση στα ευρωπαϊκά βραβεία eTwinning European Prizes (σύνδεσμος ανακοίνωσης βραβείου)
Το έργο αποτέλεσε συνεργασία με άλλα περίπου 25 ευρωπαϊκά σχολεία μέσα από την πλατφόρμα του eTwinning.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]