menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Athener Schule

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ανεστραμμένο...Συμβούλιο Τάξης του Δ'1

Ανεστραμμένο...Συμβούλιο Τάξης του Δ1
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η πρακτική που χρησιμοποιήθηκε είναι ένας συνδυασμός Ανεστραμμένης Τάξης (δημιουργία padlet, ανάρτηση σχετικού υλικού πριν το συμβούλιο της Πέμπτης), Κοινωνικογνωστικής Μάθησης και Παιδαγωγικής του Φρενέ.

Τα παιδιά κάθε Πέμπτη την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης/Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (τελευταία ώρα) συγκεντρώνονται στην ολομέλεια για να ξεκινήσει το συμβούλιο της τάξης μας.  Η μέρα και ώρα αυτή επιλέχθηκε έτσι ώστε από την προηγούμενη βδομάδα να έχει δημοσιευτεί υλικό (βίντεο, εικόνες, ηχητικά μηνύματα, ηλεκτρονικά βιβλία, αφίσες, σχετικές ιστοσελίδες κ.ά. είτε από την εκπαιδευτικό είτε από τα παιδιά) ώστε να μπορούν να το συμβουλευτούν και να το μελετήσουν τα παιδιά καθ’ όλη τη βδομάδα σε δικό τους εξατομικευμένο χρόνο στο σπίτι (flipped classroom). Σε περίπτωση που προέκυπταν όμως εκείνη τη μέρα (Πέμπτη) ή τις προηγούμενες σοβαρά θέματα συγκρούσεων γινόταν συνεδρίαση-συμβούλιο κανονικά την Πέμπτη αλλά δεν τηρούταν το χρονοδιάγραμμα και η θεματική που είχε αναρτηθεί στο padlet κατ’ εξαίρεση.

Στην αρχή, τα παιδιά καταγράφουν στον πίνακα με  brainstorming τους κανόνες της συζήτησης του συμβουλίου και τους ψηφίζουν ομόφωνα. Συμφωνούν ότι όταν υπάρχει παραβίαση αυτών από κάποιο παιδί, θα υπάρχουν συνέπειες (π.χ. δεν μπορεί να πάρει τον λόγο για πέντε λεπτά, πηγαίνει στην τουαλέτα να πιει λίγο νερό και να ηρεμήσει για δυο λεπτά και επιστρέφει). Στη συνέχεια, αναρτώνται όλοι οι κανόνες στο padlet για να τους έχουν υπόψη τους όλα τα παιδιά σε όλα τα συμβούλια.

Τα παιδιά κάθονται στα θρανία και δύο από αυτά, διαφορετικά κάθε φορά, αναλαμβάνουν ρόλο συντονιστών της συζήτησης. Οι δυο αυτοί συντονιστές/στριες είναι υπεύθυνοι/ες σε συνεργασία να εισηγηθούν τα 'θέματα' της ολομέλειας βάσει του padlet και να δίνουν εναλλάξ τον λόγο στα παιδιά-μέλη. Ένας/Μία τρίτος/η συντονιστής/στρια - παιδί καταγράφει στο τετράδιο των πρακτικών όσα συζητιούνται, σχόλια, παρατηρήσεις, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και τα συμπεράσματα της ολομέλειας καθώς στο τέλος αποτυπώνει τις εντυπώσεις των συντονιστών/στριών από τη διαδικασία αλλά και τις δικές του/της. Οι συντονιστές/στριες ορίζονται βάσει κλήρωσης κάθε Παρασκευή μεσημέρι, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες και να γίνουν όλοι συντονιστές/στριες από μία τουλάχιστον φορά.

Αυτό που φροντίζει η  εκπαιδευτικός είναι σίγουρα να μην υπάρχουν πολλά θέματα κάθε φορά ή να προτείνει τη διακοπή της λειτουργίας του συμβουλίου, όταν κρίνει ότι τα παιδιά έχουν κουραστεί ή υπάρχει πολλή ένταση που δεν μπορούν να τη διαχειριστούν εύκολα τα παιδιά.

 

Όταν το συμβούλιο ξεκινάει, οι συντονιστές/στριες ανοίγουν το padlet και εισηγούνται το πρώτο θέμα με βάση τις σημειώσεις τους και τα παιδιά-μέλη σηκώνουν το χέρι τους για να πάρουν τον λόγο.  Οι συντονιστές/στριες δίνουν τον λόγο, έτσι ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις.  Ακούγονται οι απόψεις και οι προτάσεις των παιδιών και αφού καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα, προχωρούν στην ψήφιση των προτάσεων από τα παιδιά-μέλη.  Ψηφίζουν κάθε πρόταση σηκώνοντας το χέρι μας. Το παιδί που καταγράφει τα πρακτικά κάνει καταμέτρηση των ψήφων.  Αν τα περισσότερα παιδιά έχουν ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης, τότε αυτή γίνεται δεκτή και καταγράφεται στο τετράδιο πρακτικών του συμβουλίου. Αν υπάρχουν διαφωνίες/κατά μιας πρότασης, το παιδί που διαφωνεί εξηγεί τον λόγο και ακολουθεί διάλογος. Σκοπός δεν είναι να του αλλάξει κάποιος/α γνώμη αλλά να ακουστεί και η γνώμη της πλειοψηφίας όπως γίνεται σε μια δημοκρατική κοινωνία.

 

Η εκπαιδευτικός κρατά υποστηρικτική στάση σε όλο αυτό, παρεμβαίνοντας μόνο όταν χρειάζεται.  Εννοείται ότι η υποστήριξη των παιδιών, είναι όλο και λιγότερη όσο αυτά εξοικειώνονται με τη διαδικασία.  Η εκπαιδευτικός ψηφίζει κανονικά και εισηγείται θέματα στις έκτακτες συνεδριάσεις όταν έχει προκύψει κάτι σοβαρό-επείγον.

 

Οι αποφάσεις φροντίζουμε να τηρούνται, ενώ το τετράδιο του συμβουλίου, όπου έχουν καταγραφεί οι αποφάσεις μας, μάς βοηθά να επανερχόμαστε σε αυτό και να υπενθυμίζουμε τις αποφάσεις σε περίπτωση που κάποιος/α δεν τηρεί όσα έχουμε όλοι μαζί συμφωνήσει.

 

Τα θέματα που συζητούσαν τα παιδιά είχαν ποικιλία με βάση τις θεματικές των εργαστηρίων δεξιοτήτων της Δ’ τάξης: παιδικά δικαιώματα, οδική ασφάλεια, STEAM αλλά και έκτακτα θέματα του διαλείμματος (για την τήρηση των κανόνων των παιχνιδιών) ή της Γυμναστικής ή και ακόμη των σχέσεων των παιδιών γενικότερα.

Λινκ padlet : https://padlet.com/konapap93/dikaiomata

(κωδικός για είσοδο) ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ελληνικά κεφαλαία)

***Για λόγους προσωπικών δεδομένων, σχετικές εικόνες από το συμβούλιο και από τα πρακτικά του τετραδίου δεν επισυνάπτονται , αλλά είναι διαθέσιμα εφόσον ζητηθούν από τον διαγωνισμό.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας δράσης, φυσικά και θέλουν χρόνο για να φανούν.  Το μαθητικό συμβούλιο, ειδικά σε τέτοιες ηλικίες μετά τον covid-19, είναι μια διαδικασία που έχει εξέλιξη στο χρόνο.  Όμως τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και αξίζει τον κόπο η εμπλοκή σε αυτό των παιδιών.

Τα παιδιά σταδιακά κατάφεραν να συνεργάζονται αρμονικά, να τηρούν τις διαδικασίες ενός διαλόγου, δηλ. να ακούν, να περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν και να μη διακόπτουν τον/την συνομιλητή/τριά τους.  Έμαθαν αρχές της δημοκρατικής διαδικασίας βιωματικά.  Κατάλαβαν ότι είμαστε ισότιμοι/ες, ότι όλοι/ες έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε τη γνώμη μας, τη συμφωνία ή την αντίθεσή μας σε κάποια πρόταση.  Κατάλαβαν ότι όταν είμαστε σε μια ομάδα οι αποφάσεις πρέπει να βρίσκουν σύμφωνους τους/τις περισσότερους/ες.  Τα παιδιά ακόμη ένιωσαν ασφάλεια ότι υπάρχουν αποφάσεις που έχουν άμεση σχέση με τους προβληματισμούς τους και έμαθαν να διαχειρίζονται μόνα τους συγκρούσεις και δύσκολες καταστάσεις μπαίνοντας στη θέση του άλλου. Επίσης, εξασκήθηκαν στη διαχείριση του χρόνου αλλά και εξοικειώθηκαν με το padlet καλλιεργώντας τον ψηφιακό εγγραμματισμό τους.Πολλά παιδιά σχολίαζαν στο padlet κάτω από το αναρτημένο υλικό και αντάλλασσαν ιδέες και σχόλια πριν το καθιερωμένο συμβούλιο της Πέμπτης.

Το κυριότερο ήταν ότι σταδιακά ακολουθούσαν τις αποφάσεις που όλοι μαζί ψήφισαμε χωρίς να χρειάζεται να γίνει περαιτέρω συζήτηση ή διαπραγμάτευση για αυτό.  Μια υπενθύμιση ήταν αρκετή στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις δεν τηρούνταν.  

Όλο αυτό είχε άμεση επίδραση και στη σχέση των παιδιών μεταξύ τους, καθώς σταδιακά τυχόν συγκρούσεις λύνονταν πιο εύκολα. Η ώρα αυτή ήταν η αγαπημένη όλων μας…γιατί επικρατούσε ηρεμία, συγκέντρωση, κατανόηση, σεβασμός και ελεύθερη έκφραση όλων μας σε ένα ασφαλές πλαίσιο με ωραίες θεματικές πολύ ενδιαφέρουσες για τα παιδιά.

Οι γονείς επίσης ένιωθαν όμορφα με αυτή τη διαδικασία και με όσα τους μετέφεραν τα παιδιά στο σπίτι.  Οι ίδιοι ανέφεραν ότι έβλεπαν θετικές αλλαγές στα παιδιά τους, ως προς τον τρόπο της συμπεριφοράς τους και εκτός τάξης.



Συνεργασίες

Συνεργασία με τη σχολική μας ψυχολόγο κ. Ελισάβετ Διακάκου και συνεχή επικοινωνία για την πορεία των συμβουλίων της τάξης μας και την εξέλιξη των παιδιών ψυχοσυναισθηματικά.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παπαγεωργίου Κωνσταντίνα

Στόχος δράσης

Στόχοι: δημοκρατική επίλυση συγκρούσεων, δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, διαχείριση συναισθημάτων και αυτοέλεγχος, εφαρμογή κανόνων ενεργητικής ακρόασης, βελτίωση των διαμαθητικών σχέσεων, καλλιέργεια ενσυναίσθησης, συνεργασία, σεβασμός της γνώμης του άλλου, ρητορικές δεξιότητες, παρρησία, ελευθερία έκφρασης γνώμης και ακρόασης αντίθετης άποψης, συνδιαμόρφωση λειτουργίας ομάδας

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος 2022 - Ιούνιος 2022 (σε εξέλιξη)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας