menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Κολλέγιο Ανατόλια

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Anatolia College Green Ambassadors

Anatolia College Green Ambassadors
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Κολλέγιο Ανατόλια

Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1886 από Αμερικανούς ιεραποστόλους και λειτούργησε αρχικά στη Μερζιφούντα της Μ. Ασίας. Η τουρκική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του Κολλεγίου Ανατόλια το 1921. Με τη βοήθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου το Ανατόλια ξανάνοιξε τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη το 1924.


Διευθυντής Σχολείου

Γυμνάσιο Στέλιος Αξαρλής-Ρόη Σταμάτη Λύκειο Κυριάκος Αρβανίτης-Ιωάννα Τσιτσικλή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με αφορμή τον διαγωνισμό Generation Next Vodafone δημιουργήθηκαν ομάδες μαθητών με σκοπό να δημιουργήσουν κατασκευές που θα λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας και να πάρουν μέρος στον αντίστοιχο εκπαιδευτικό διαγωνισμό. 

Η ομάδα Anatolia Innovators  αποτελείται από τρεις μαθητές της Γ' γυμνασίου. Οι Anatolia Innovators επέλεξαν να υλοποιήσουν μια ιδέα για τον 13ο ΠΣΒΑ: Δράση για τιο Κλίμα. Έφτιαξαν έναν κάδο ανακύκλωσης για συσκευασίες. Ο κάδος τους είναι χωρισμένος σε 4 μέρη, ένα για γυαλί, ένα για πλαστικό, ένα για αλουμίνιο και ένα για χαρτί/χαρτόνι. Για να μπεί η κάθε συσκευασία στο σωστό μέρος του κάδου, έξω απο τον κάδο τοποθέτησαν  ένα barcode scanner, συνδεδεμένο με μία βάση δεδομένων. Με τον καιρό, στόχος της ομάδας είναι να η ενίσχυση της βάσης δεδομένων, ώστε να καλύπτει τα περισσότερα προϊόντα της ελληνικής αγοράς. 

Η ομάδα Αcers αποτελείται επίσης από τρείς μαθητές της Γ' γυμνασίου. Η κατασκευή τους "Rolling Free" εχει ώς στόχο να “ελευθερώνει” όλες τις ράμπες για ανθρώπους με αμαξίδια ή άλλα στηρίγματα με σκοπό όλοι οι κάτοικοι να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανεξαρτήτως κάποιου προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Η συσκευή τους θα ειδοποιεί τους περαστικούς όταν ένα αμάξι είναι τοποθετημένο σε κάποια λάθος θέση και έτσι παράγοντας έναν ήχο και ένα φως, οι άνθρωποι θα μπορούν να καλέσουν την τροχαία.Το "Rolling free" θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο κατά της παράνομης στάθμευσης σε ράμπες.

Η εμπειρία του διαγωνισμού έδωσε το κίνητρο στους μαθητές να εξελίξουν τις ιδέες τους. Άρχισαν να σκέφτονται πως θα μπορουσαν να κινητοποιήσουν τους συμμαθητές τους και να συμβάλλουν ενεργά στο να κάνουν το σχολείο πιο βιώσιμο. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους κας Ηρώ Κολιάκου και της υπεύθυνης των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης, κας Πέγκυς Περακακη δημιούργησαν την ομάδα "Green Ambassadors", καλώντας και άλλους μαθητές να σκεφτούν και να υλοποιήσουν δράσεις για ένα βιώσιμο σχολείο.

Δύο μαθητές από την ομάδα επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Coalition for Green Education https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-education-area/education-climate-coalition_en.  Στην ομάδα συνομίλησαν με συνομηλίκους και καθηγητές από όλη την Ευρώπη και αντάλλαξαν ιδέες για την ένταξη της πράσινης εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων όλης της Ευρώπης. Έπειτα μετέφεραν την εμπειρία τους στην ομάδα των "Πράσινων Πρεσβευτών".

Επόμενο βήμα ήταν η δράση. Η ομάδα των Πράσινων Πρεσβευτών διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πράσινης εβδομάδας. Μια ημέρα καθαρισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του σχολείου και ένα webinar που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου με προσκεκλημένη την κα Παπαδοπούλου, Χημικό και Πρόεδρο του Greek Bioeconomy Forum. Η κα Παπαδοπούλου θα μιλήσει στου μαθητές για τα πλαστικά και θα ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις των παιδιών για ένα πιο πράσινο σχολείο.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές μέσω της συμμετοχής τους στον διαγωνισμό Vodafone Generation Next καλλιέργησαν δεξιότητες 21ου αιώνα καθώς συνεργάστηκαν, σκέφτηκαν κριτικά αλλά και δημιούργησαν χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά μικροελεγκτες Arduino. O διαγωνισμός τους έδωσε το κίνητρο να αναλάβουν δράση και να εξελίξουν τις ιδέες τους. Οι μαθητές ενεπλάκησαν ενεργά σε δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινητοποιήσαν και άλλους μαθητές και δημιούργησαν μια ομάδα με κοινό όραμα να δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

 Συνεργασίες

  • Αννα Παπαγεωργίου STEM Center του Κολλεγίου Ανατόλια
  • Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης
  • Δέσποινα Καραρήγα, Πολιτικός Μηχανικός
  • Ίδρυμα Vodafone (Πρόγραμμα Generation Next)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ηρώ Κολιάκου, Πέγκυ Περακάκη

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Οι δύο τελευταίες δράσεις των μαθητών θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίσα της ΕΕ https://www.eugreenweek.eu/el.


Στόχος δράσης

Να έρθουν οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επαφή με τη STEM εκπαίδευση και την τεχνολογία, να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και σύνδεσης της επιστήμης με την καθημερινή ζωή, να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν τη σχολική κοινότητα ώστε να πάρει μέρος ή/και να οργανώσει δράσεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Σχολική κοινότητα

Δίκτυο

- Ίδρυμα Vodafone μέσω του πανελλήνιου διαγωνισμού Generation Next. - Συμμαχία «Εκπαίδευση για το Κλίμα». Η Συμμαχία αποτελεί εμβληματική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης, με στόχο την υποστήριξη μιας δίκαιης, πράσινης και ψηφιακής, κοινωνικής μετάβασης για όλους. https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-education-area/education-climate-coalition_el  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 8


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας