menu

Σύνδεση | Εγγραφή

CGS_COSTEAS GEITONAS SCHOOL

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Αναμφίβολα, με Αφορά (Α.με.Α)

Αναμφίβολα, με Αφορά (Α.με.Α)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

  • Οι μαθητές παρακολούθησαν ενημερωτικά βίντεο σχετικά με άτομα με αναπηρία και ακολούθησε σχετική συζήτηση. 
  • Οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσίαση για τα Special Olympics στο πλαίσιο του προγράμματος Play Unified, Learn Unified. Μέσα από αυτήν την παρουσίαση οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα Special Olympics καθώς και για το  πρόγραμμα ενταξιακού αθλητισμού, δηλαδή την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού. Σκοπός του προγράμματος ήταν να ευαισθητοποιήσει, να σπάσει στερεότυπα, να προωθήσει τη συνεργασία ατόμων με και χωρίς νοητική αναπηρία απαλλαγμένο από προκαταλήψεις και εκφοβισμό.  
  • Οι μαθητές μας δημιούργησαν αφίσες ώστε να καλωσορίσουν τους μαθητές με στιχάκια, ζωγραφιές και με το σύνθημα “Όλοι μαζί μπορούμε”.  
  • Οι μαθητές υποδέχτηκαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου αθλητές με αναπηρία και έπαιξαν μαζί τους ποδόσφαιρο και Bocce. Το βιωματικό εκπαιδευτικό -αθλητικό πρόγραμμα των Special Olympics Hellas με τίτλο: «Play Unified -Learn Unified -Παίζουμε μαζί. Μαθαίνουμε μαζί» έδωσε στα παιδιά τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τους αθλητές, να συζητήσουν μαζί τους, να τους χαρίσουν αφίσες, να γελάσουν, να διασκεδάσουν και κυρίως να κατανοήσουν πως η διαφορετικότητα χρωματίζει τις κοινωνίες.

Αποτελέσματα / επίδραση

Στην αρχή κάποιοι μαθητές δε γνώριζαν για τα άτομα με ιδιαιτερότητες και τον τρόπο ζωής τους, ελάχιστα παιδιά  μάλιστα αισθάνονταν αμήχανα όταν έβλεπαν ή διάβαζαν σχετικά με τις αναπηρίες. Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος οι μαθητές φάνηκαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για όσα έμαθαν σχετικά με τα άτομα με αναπηρία και την ένταξή τους στην κοινωνία. 

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτέλεσε κομβικό σημείο για τους μαθητές καθώς μπήκαν στη θέση των ατόμων με αναπηρία κατάλαβαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κοινωνία και έδειξαν ενσυναίσθηση και κατανόηση. Το πρόγραμμα "Learn unified-play unified" καθώς και η συνεργασία με τα άλλα σχολεία τούς βοήθησε να αντιληφθούν και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα. Με τις παραπάνω δράσεις και εμπειρίες έδειξαν ότι είναι ανοιχτόμυαλοι, έχουν αρχές και μπορούν να συνυπάρξουν σε μια κοινωνία με ανθρώπους διαφορετικούς από αυτούς, επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό.



Συνεργασίες

Οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού ΙΒ/PYP του σχολείου μας συνεργάστηκαν με τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Η Χαρά» και με το Εργαστήρι «Μαργαρίτα».  Πριν από τη συνεργασία, οι μαθητές μέσα από δράσεις με τους εκπαιδευτικούς τους κατανόησαν ποιοι είναι οι άνθρωποι με «ιδιαιτερότητες», εξέτασαν και εντόπισαν τρόπους ένταξης αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία, κατανοήσαν ότι η απώλεια μιας αίσθησης δεν αποκλείει την αντίληψη ερεθισμάτων, συνειδητοποίησαν την προσωπική τους ευθύνη, και υιοθετήσαν απαραίτητες στάσεις. Οι μαθητές προσκάλεσαν μαθητές με αναπηρία στις εγκαταστάσεις του σχολείου και έπαιξαν μαζί τους ποδόσφαιρο και Bocce. Με τη συνεργασία αυτή, οι μαθητές αγκάλιασαν τους μαθητές με αναπηρία και  διαμόρφωσαν το προφίλ ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο και είναι ανοιχτόμυαλοι. Ταυτόχρονα όμως, καλλιεργήσαν το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρευνας ταίριαξε αποτελεσματικά με τον 10ο στόχο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Λιγότερες Ανισότητες.  


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ανδρέας Γιαννάκης, Μιχάλης Χρυσός, Μιχάλης Κοτζαμπάσης, Ίωνας Μηλιάς, Αθηνά Ρούπα, Ελεονώρα Παπαδημητρίου, Σοφία Νταβατζή, Πανωραία Κώστα, Ειρήνη Αυγερινού, Αλίκη Γιαννακοδήμου, Βασιλίνα Ψωμά, Κατερίνα Κομπογιάννη, Αναστασία Βασιλείου, Παναγιώτα Κατσέλη

Στόχος δράσης

Οι μαθητές να ανακαλύψουν τα διαφορετικά είδη αναπηρίας, τους τρόπους ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία με σκοπό να μειωθούν οι ανισότητες. Επίσης, βασικός στόχος ήταν να κατανοήσουν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και να συνειδητοποιήσουν πως είναι προσωπική ευθύνη όλων μας να φροντίσουμε για την ευημερία και τη συμπερίληψή τους.

Χρόνος δράσης

3 εβδομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας