menu

Σύνδεση | Εγγραφή

10ο Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Είναι ένα σενάριο που αναπτύσεται διαθεματικά και έχει στόχο τα παιδιά να  απόκτησουν  θετικές στάσεις και συμπεριφορές για το περιβάλλον, που θα συμβάλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο πλαίσιο της ανάγκης για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σχετικά με την ανάγκη μείωσης των απορριμάτων στο άμεσο περιβάλλον τους και στην εύρεση λύσεων μέσα από την διαδικασία της ανακύκλωσης.

Το σενάριο περιέχει δραστηριότητες που προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών  και έχουν νόημα για αυτά,  είναι σύμφωνες με το ηλικιακό τους επίπεδο και πάντα με παιγνιώδης προσέγγιση. Χρησιμοποιείται η βιωματική μάθηση που επιτυγχάνεται μέσα από δραστηριότητες μάθησης με παραστατικό υλικό και άμεσες εμπειρίες. Σημαντική είναι και η χρήση του Η/Υ ως μέσω άντλησης και επεξεργασίας πληροφοριών, έκφρασης και δημιουργίας.


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά γνώρισαν το πρόβλημα των απορριμμάτων, τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, γνώρισαν τους βασικούς κανόνες για σωστή ανακύκλωση, προβληματίστηκαν και αντέδρασαν. Κατανόησαν την ευθύνη τους απέναντι στο περιβάλλον και ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με τη θετική στάση και δράση που πρέπει να έχουν απέναντι σε αυτό. Ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους και τη φαντασία τους μέσα μέσα από τα ανακυκλώσιμα  παιχνίδια. Εκφράστηκαν μέσα από τα εικαστικά και την μουσική.



Συνεργασίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργαστήκαμε με τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά του σχολείου μας, το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, την υπεύθυνη καθαριότητας του σχολείου μαε και το δήμο Λεβαδέων.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Καπίτσα Ευαγγελία

Στόχος δράσης

• Να διακρίνουν τα απορρίμματα που ανακυκλώνονται και να τα κατηγοριοποιούν • Να γνωρίσουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης και να προσδιορίσουν τα οφέλη για το φυσικό περιβάλλον • Να γνωρίζουν τα βασικά στάδια της ανακύκλωσης (διαλογή στην πηγή - αποκομιδή - διαχωρισμός σε επιμέρους κατηγορίες - συμπίεση - επαναχρησιμοποίηση), • να συνδέουν την ανακύκλωση με τη μείωση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων. • Να συνειδητοποιήσουν την προσωπική τους ευθύνη ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος- Μάιος

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας