menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Βλαχάτων

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ανακύκλωση τώρα!

Ανακύκλωση τώρα!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Νηπιαγωγείο Βλαχάτων

Το Νηπιαγωγείο Βλαχάτων είναι ένα μονοθέσιο Νηπιαγωγείο που βρίσκεται στο χωριό Βλαχάτα, το οποίο είναι χτισμένο στους πρόποδες του Αίνου και απέχει 15 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι.


Διευθυντής Σχολείου

Ειρήνη Ματθαιάκη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων υλοποιήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Φύλαξε το μην πετάς, ανακύκλωσε με μας!" το οποίο έχει σχεδιαστεί από την Δρ. Σοφία Δ. Χατζηγεωργιάδου και προσαρμόστηκε από την εκπαιδευτικό της τάξης, βάσει των αναγκών κι ενδιαφερόντων των παιδιών. Ακολουθώντας τις φάσεις της διερευνητικής μάθησης, αξιοποιώντας τις ρουτίνες σκέψης, τις δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή μάθηση και στοιχεία διαφοροποιημένης διδασκαλίας και περιγραφικής αξιολόγησης, οι μαθητές/τριες εμπλέκονται ενεργά στην οικοδόμηση της γνώσης και ευαισθητοποιούνται απέναντι σε καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα.

Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στο ιστολόγιο του σχολείου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://blogs.sch.gr/nivlach/2024/04/19/ergastiria-dexiotiton-quot-fylaxe-to-min-petas-anakyklose-me-mas-quot-frontizo-to-perivallon/

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, ήταν εμφανής η αλλαγή στη στάση των παιδιών απέναντι σε θέματα μείωσης - επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Στην καθημερινότητα του σχολείου, τα παιδιά τοποθετούσαν στον αντίστοιχο κάδο ανακύκλωσης τα απορρίμματά τους, μείωσαν σημαντικά το χαρτί που κατανάλωναν, αξιοποιούσαν άχρηστο υλικό για τις κατασκευές τους και γενικότερα υιοθέτησαν μια ευαισθητοποιημένη οικολογική στάση στο πρόβλημα της αύξησης των σκουπιδιών. Μάλιστα, αξιοπρόσεχτα ήταν τα μηνύματα που περνούσαν μέσα από τις ελεύθερες ζωγραφιές τους όπως "η γη μας καθαρή" κ.ά. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι μετέφεραν όσα έμαθαν και στο οικογενειακό τους πλαίσιο, παρακινώντας τους γονείς τους να εφαρμόσουν την ανακύκλωση στο σπίτι. 



Συνεργασίες

Στα πλαίσια του προγράμματος συνεργαστήκαμε με τον Δήμο και ειδικότερα με την Αντιδήμαρχο η οποία είναι υπεύθυνη σε θέματα καθαριότητας, στην οποία τα παιδιά έστειλαν σχετικό γράμμα στο οποίο κατέθεταν προβλήματα του χωριού μας σχετικά με σκουπίδια. Επίσης, συνεργαστήκαμε με το Τμήμα Διαχείρισης απορριμμάτων στην εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, με την οποία έχουμε προγραμματίσει σχετική ενημερωτική επίσκεψη στο σχολείο μας κατά τα μέσα Μαΐου. Τέλος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Νομού Πέλλας και με την υποστήριξη όχι μόνο της σχολικής κοινότητας αλλά και όλης της τοπικής κοινότητας συλλέγουμε πλαστικά καπάκια για να ενισχύσουμε την προσπάθεια αγορας αναπηρικών αμαξιδίων μέσω της ανακύκλωσης καπακιών.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ειρήνη Ματθαιάκη

Στόχος δράσης

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι να γίνει κατανοητό από τους/τις μαθητές/τριες ότι τα απορρίμματα είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και η διαχείρισή τους αποτελεί σημαντικότατη ευθύνη όλων, μικρών και μεγάλων. Οι επιμέρους στόχοι αφορούν στη διαμόρφωση συμπεριφορών και στρατηγικών: (α) ελέγχου της ανεξέλεγκτης ρίψης απορριμμάτων, (β) ορθολογικής διαχείρισής τους (συλλογή και αποκομιδή) και (γ) ανακύκλωσης.

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος - Μάρτιος 2024 - Διάρκεια 3 εβδομάδες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας