menu

Σύνδεση | Εγγραφή

15ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

 Έχοντας ως στόχο την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ευαισθητοποίησή της σχετικά με το θέμα, , ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου μας αποφάσισε το Σχέδιο Δράσης της σχολικής χρονιάς 2022-23, να αφορά στη  «Διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή», από το Αειφόρο σχολείο. Η ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το θέμα της ανακύκλωσης και η απόκτηση συνηθειών αειφορικής διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς και η προώθηση συμμετοχικών διαδικασιών ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ευαισθητοποίηση όλων μας, μαθητών, εκπαιδευτικών , γονέων αλλά και της τοπικής κοινότητας.

  1. Συγκρότηση της ομάδας 2. Τοποθέτηση τριών διαφορετικών κάδων σε κάθε αίθουσα του σχολείου (χαρτί,πλαστικό, απορρίμματα). Οι μπαταρίες συλλέγονται σε κάδο ΑΦΗΣ, ενώ για τα μελάνια των εκτυπωτών/φωτοτυπικών η συλλογή γίνεται σε άλλο κάδο .Υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχολείο για χειροτεχνικές κατασκευές ή για παρόμοιες εφαρμογές, τοποθετούνται σε άλλο χώρο και είναι στη διάθεση όλων των εκπαιδευτικών για αξιοποίηση (επαναχρησιμοποίηση), συμμετοχή και στην ανακύκλωση υποδημάτων και ενδυμάτων. 3. Σε συνεννόηση με το προσωπικό καθαριότητας. Κάθε ρεύμα (χαρτί, πλαστικό) τοποθετείται σε διαφορετική σακούλα γίγας. Τα απορρίμματα χωριστά. 4   Σε συνεργασία με το δήμο Ιωαννιτών γίνεται συλλογή των απορριμμάτων μία φορά το μήνα. (συμμετοχή του σχολείου στο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης followgreen. 5.Εκτύπωση ή δημιουργία αφισών που τοποθετούνται από τα μέλη της ομάδας σε όλες τις αίθουσες, υποδεικνύοντας την διαλογή στην πηγή (Τι τοποθετούμε και πού. Τι πάει στα απορρίμματα) και ενημερωτικών φυλλαδίων για τους γονείς. Πίνακες καταγραφής των παραγόμενων απορριμμάτων ανά άτομο στις οικογένειες των μαθητών. 6. Αποστολή μηνυμάτων μέσω του σχολείου σε όλους τους γονείς, για ενημέρωσή τους και με ανακοινώσεις στο ιστολόγιο του σχολείου σχετικά με το σχέδιο δράσης μας και παρακίνηση να συμμετάσχουν κι αυτοί ως οικογένειες. 7. Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρείας ΑΦΗΣ με στόχο την ενημέρωση σχετικά με την ανακύκλωση μπανταριών. 8. Επίσκεψη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Ιωαννίνων" και σχετική ενημέρωση. 9. Τήρηση στοιχείων για το βάρος ή τον αριθμό των συσκευασιών που παραδόθηκαν.10. Εντοπισμός προβληματικών σημείων στη γειτονιά του σχολείου και ανάληψη πρωτοβουλιών προς επίλυσή τους. 11.Δημιουργία αφισών με σχετικά με το θέμα μηνύματα, προς ενημέρωση των μαθητών του συστεγαζόμενου δημοτικού σχολείου και της τοπικής κοινότητας 12.Παρουσίαση του σχεδίου δράσης μας στους γονείς.   

Αποτελέσματα / επίδραση

Μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων στο σχολείο. Συμμετοχή και των γονέων και μείωση των οικιακών απορριμμάτων με παράλληλη αύξηση των απορριμμάτων που ανακυκλώνει η κάθε οικογένεια. Καθαρότερη αυλή με ευαισθητοποίηση και των μαθητών του δημοτικού σχολείου. Εξοικονόμηση των πόρων του σχολείου με συμμετοχή στην ανταποδοτική ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών για τις κατασκευές των μαθητών.



Συνεργασίες

Δήμος Ιωαννιτών/followgreen Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης, ΑΦΗΣ, Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», ΚΕΠΕΑ Πραμάντων, Πρόγραμμα παιδική Helmepa, Εβδομάδα δράσης Actionaid, «Μπορούμε στο σχολείο», Recycom (ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων)


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μπένη Αλεξάνδρα, Τέφα Μαρία

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

 Αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια και μηνύματα,ιΙστολόγιο του σχολείου, έκθεση με τα έργα των μαθητών από υλικά επεναχρησιμοποίησης.


Στόχος δράσης

Γνώσεις: 1. Από τι υλικά είναι φτιαγμένα τα αντικείμενα και τρόφιμα της καθημερινής ζωής 2. Πώς παράγονται βασικά αντικείμενα και τρόφιμα της καθημερινής ζωής 3. Ποια είναι η αξία (χρηματική, συναισθηματική, χρηστική) των αντικειμένων της καθημερινής ζωής Στάσεις :1. Εκτίμηση της αξίας των πραγμάτων και της ανθρώπινης εργασίας 2. Εκτίμηση της σημασίας των υλικών που παίρνουμε από τη φύση για τον άνθρωπο και την ίδια τη φύση Δεξιότητες-Συμπεριφορές 1. Αποφυγή σπατάλης υλικών και πόρων και επαναχρησιμοποίηση 2. Αποφυγή ρύπανσης με αντικείμενα ή υπολείμματα τροφίμων 3 .Διαλογή-διαχωρισμός διαφορετικών υλικών για ανακύκλωση (διαλογή στην πηγή)

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Ολόκληρη η σχολική κοινότητα: Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς

Χρόνος δράσης

Σχολικό έτος 2022-23

Τόπος Δράσης

15ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Δίκτυο

ΚΠΕ Κορδελιού και Βερτίσκου «Βιώσιμη Πόλη:Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», ΕΕΠΦ: Οικολογικά Σχολεία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας