menu

Σύνδεση | Εγγραφή

8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Ανακυκλώνω και προσφέρω στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο!

Ανακυκλώνω και προσφέρω στο περιβάλλον και στον συνάνθρωπο!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων

Το 8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου είναι ένα περιφερειακό σχολείο του δήμου Ιωαννιτών και απέχει 4 Km από το κέντρο της πόλης. Έχει 190 μαθητές και λειτουργεί ως 12/θέσιο, ολοήμερο σχολείο. Είναι ένα σχολείο με πολλές διακρίσεις και έντονη εξωστρέφεια, ενώ βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Οι κτιριακές του υποδομές είναι πολύ περιορισμένες όπως και οι βοηθητικές αίθουσες και ο αύλειος χώρος του. Παρόλα αυτά στο σχολείο μας υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια αρκετά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτισμού και τοπικής ιστορίας, προγράμματα eTwinning εθνικά και ευρωπαϊκά, ενώ έχουμε προχωρήσει σε πολλές διασχολικές συνεργασίες. Επίσης συνεργαζόμαστε με φορείς όπως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο δήμος Ιωαννιτών, το ΕΚΦΕ Ιωαννίνων, ο σύλλογος γονέων του σχολείου καθώς και με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με εθελοντικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους. Βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεχούς εξωστρέφειας και ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία ενώ στους πρωταρχικούς μας στόχους είναι η ανάπτυξη στους μαθητές και στις μαθήτριές μας του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της συμμετοχικής διαδικασίας και της ενεργούς πολιτειότητας. Στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, συνεχίζουμε με συνέπεια τις δράσεις μας και υλοποιούμε το όραμά μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ευχάριστο, βιωματικό, ανοιχτό στην κοινωνία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών μας παρέχοντάς τους αυξημένου επιπέδου γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αρετές που θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως ενεργοί, ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Το σχολείο μας έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια κουλτούρα διασχολικών συνεργειών όχι μόνο με σχολεία της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας αλλά και με σχολεία από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο πνεύμα αυτό των συνεργασιών έχει εκπονήσει, συντονίσει και υλοποιήσει διασχολικά προγράμματα τοπικής ιστορίας και ανάδειξης της περιοχής [https://diasxoliko.wordpress.com/] συνεργαζόμενο με 10(!) σχολεία της δυτικής περιοχής των Ιωαννίνων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκειο) καθώς και με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. [http://www.uoi.gr/vravefsi_ekpaideftikou_programmatos/]


Διευθυντής Σχολείου

Ελένη Κωλέτση

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με αφορμή την προβολή στο σχολείο της βραβευμένης ταινίας:  «Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο» (Chania Film Festival) και τη συζήτηση που ακολούθησε και αφορούσε τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε τις λιγότερο ευνοημένες ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα μας, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και να ενισχύσουμε το φιλανθρωπικό έργο της ΜΚΟ «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Συνεργαστήκαμε με τον σύλλογο γονέων και αφού συγκεντρώσαμε, για ένα σχεδόν μήνα, μεγάλη ποσότητα πλαστικών μπουκαλιών τις οποίες, έπειτα από συνεννόηση με τον υπεύθυνο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στα Ιωάννινα κύριο Σπύρο Χαρίτο, τις ανακυκλώσαμε και προσφέραμε το αντίτιμο στη ΜΚΟ  «Αποστολή» για τα συσσίτια απόρων τα οποία οργανώνει.

Με τον τρόπο αυτό κάναμε πράξη όσα πρεσβεύει η «Αποστολή»:

«Η συνεργασία όλων μας πρέπει να είναι η πεμπτουσία και το μήνυμα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.»


Αποτελέσματα / επίδραση

Η συσκεκριμένη δράση είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και προτάθηκε η συγκεκριμένη δράση να υλοποιείται συστηματικά, από όλο το σχολείο, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.

Επίσης πολύ σημαντικό ήταν και το ενδιαφέρον αλλά και η συμμετοχή των γονέων που αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα της δράσης και τον αντίκτυπο που αυτή θα έχει στα παιδιά τους.

Τέλος, η συνεργασία μας με το παράρτημα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στα Ιωάννινα ήταν εξαιρετική ( και στο συντονισμό αλλά και στην ενημέρωση των παιδιών) και συμφωνήθηκε να προβληθεί ως καλή πρακτική και στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης μας, μιας και ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα ανάλογη δράση.

-----------------------------

Από δημοσίευση στη σελίδα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στο facebook:

«Ανακυκλωτές εν δράσει! Οι μικροί ανακυκλωτές επισκέφτηκαν το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» του Δήμου Ιωαννιτών για να δουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης στο Πολυμηχάνημα και στα Σπιτάκια της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης.»



Συνεργασίες

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας

Ανταποδοτική Ανακύκλωση, παράρτημα Ιωαννίνων

Μητρόπολη Ιωαννίνων


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Πουλίζος Χριστόφορος (ΠΕ 70), Λώλη Παρασκευή (ΠΕ 70), Μέγας Ιωάννης (ΠΕ 70), Γεωργούλια Ελένη (ΠΕ 70), Κουζούνη Κωνσταντίνα (ΠΕ 70)

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης


Στόχος δράσης

Επιδιώκουμε, οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσω της δράσης: • Να γνωρίσουν βιωματικά τη σημασία και την αξία της ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος • Να συνεργαστούν εντός και εκτός σχολικής μονάδας για έναν σημαντικό σκοπό • Να ενισχύσουν την ενσυναίσθησή τους και να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους, ενισχύοντας τις λιγότερο ευνοημένες ομάδες ανθρώπων, μέσω των δράσεων της ΜΚΟ «Αποστολή» • Να συνδέσουν τους 17 ΣΒΑ με δράσεις εντός και εκτός της σχολικής τους μονάδας • Να μάθουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και τοπική κοινωνία

Χρόνος δράσης

Δεκέμβριος 2021

Τόπος Δράσης

Ιωάννινα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας