menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ανακαλύπτω τους θησαυρούς του τόπου μου – ανακαλύπτω τις βραχογραφίες των Φιλίππων

Ανακαλύπτω τους θησαυρούς του τόπου μου – ανακαλύπτω τις βραχογραφίες των Φιλίππων
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων

6/θ Δημοτικό Σχολείο στο χωριό Φίλιπποι Καβάλας


Διευθυντής Σχολείου

Παπακωνσταντίνου Αδάμ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το Δημοτικό Σχολείο Φιλίππων συμμετείχε φέτος πιλοτικά στην εφαρμογή του προγράμματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων, μια καινοτόμο διδακτική και εκπαιδευτική δράση που οργανώθηκε μέσω της πλατφόρμας  21+ του ΙΕΠ. Οι βασικοί στόχοι της δράσης είναι η απόκτηση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Η οργάνωση των εργαστηρίων γίνεται σε τέσσερις θεματικούς κύκλους.

Κατά την υλοποίηση του 2ου θεματικού κύκλου  με τίτλο ‘Φροντίζω το Περιβάλλον’  επικεντρωθήκαμε στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκε στους μαθητές της Α’ Δημοτικού  η ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα και να κατανοήσουν τη σημασία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της απόκτησης γνώσεων για τα αξιοθέατα της Καβάλας καθώς και για τις βραχογραφίες που υπάρχουν στο χωριό των Φιλίππων και βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση από το σχολείο. Η επίσκεψή μας στο χώρο των βραχογραφιών σε συνεννόηση με το Κ.Π.Ε. Φιλίππων αποτέλεσε τον πυρήνα της δράσης μας στα πλαίσια του 2ου κύκλου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία και τη σπουδαιότητα του μέρους, για το πώς δημιουργήθηκαν οι βραχογραφίες, ποιους σκοπούς εξυπηρετούσαν και τι αναπαριστούν. Με τη βοήθεια του υπεύθυνου του Κ.Π.Ε. οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες που τους βοήθησαν να ανακαλύψουν μόνοι τους τις χαραγμένες αναπαραστάσεις ζώων και ανθρώπινων μορφών πάνω στους βράχους. Οι μαθητές συμμετείχαν με ενδιαφέρον στην ανακάλυψη και αποτύπωση των εικόνων που είναι κρυμμένες μέσα στα καλαίσθητα και μοναδικά βραχογραφήματα.

Το επόμενο βήμα μετά την επίσκεψη ήταν να φέρουν οι μαθητές υλικά όπως πηλό, κεραμίδι, πέτρα και πλαστελίνη για να δημιουργήσουν με αυτά τις δικές τους σύγχρονες αναπαραστάσεις καθώς και τα αξιοθέατα του τόπου μας. Οι μαθητές χρησιμοποίησαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους  και έφτιαξαν τα έργα τους, τα οποία παρουσιάστηκαν σε μια έκθεση που οργανώθηκε στην είσοδο του σχολείου, την οποία επισκέφτηκαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όλων των τάξεων.

Εδώ μπορείτε να δείτε το υλικό από την εφαρμογή της δράσης μας. 

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τα πιο σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους, έκαναν εκπαιδευτική επίσκεψη στις βραχογραφίες των Φιλίππων όπου συμμετείχαν σε βιωματικές δραστηριότητες, συνεργάστηκαν για να πετύχουν κοινούς στόχους και έφτιαξαν τις δικές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη σχολική κοινότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε μέσω της συμπλήρωσης ενός σύντομου ερωτηματολογίου, οι μαθητές αποτίμησαν πολύ θετικά τις περισσότερες δραστηριότητες της συγκεκριμένης δράσης.

 Συνεργασίες

ΙΕΠ

Κ.Π.Ε. Φιλίππων

Γονείς και κηδεμόνες μαθητών


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Βασιλική Κοσμίδου (ΠΕ 70), Βοζιάρη Ιωάννα (ΠΕ 06), Γρηγόρης Τοπάλογλου (ΠΕ 11)

Στόχος δράσης

Να εξοικειωθούν οι μαθητές με τα βασικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους. Να συνειδητοποιήσουν την αξία της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς και να υιοθετήσουν μια στάση υπευθυνότητας και σεβασμού απέναντί της. Να συγκρίνουν τον τρόπο ζωής την παλιά εποχή με το σημερινό τρόπο ζωής. Να αποκτήσουν γνώσεις βιωματικά, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με το αντικείμενο που μελετούν. Να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους, αποκτώντας ομαδικό πνεύμα. Να εκφραστούν καλλιτεχνικά.

Χρόνος δράσης

2 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας