menu

Σύνδεση | Εγγραφή

55ο Νηπιαγωγείο Λάρισας

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Αναδάσωση

Αναδάσωση
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

55ο Νηπιαγωγείο Λάρισας

Πολυθέσιο Νηπιαγωγείο με 7 τμήματα.


Διευθυντής Σχολείου

Γεωργία Μούσιου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στα πλαίσια υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος «Δέντρα μεγάλα και μικρά, μας λένε τα δικά τους μυστικά (σχολ. Έτος 2022-20223)» οι μικροί μαθητές ασχολήθηκαν με το δάσος. Τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε αρκετές άλλες χώρες του κόσμου, παρατηρούμε την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους δασικών εκτάσεων. Η αποψίλωση-καταστροφή των δασών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθρώπινη δραστηριότητα και συγκεκριμένα: α) στην μετατροπή δασών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, β) στην υπερεκμετάλλευση των δασικών πόρων, γ) στην παράνομη και μη βιώσιμη υλοτομία, δ) τα ακραία καιρικά φαινόμενα πυρκαγιών, πλημμυρών, ξηρασίας εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, ε) η αστικοποίηση μεγάλων εκτάσεων γης που συνεπάγεται την δημιουργία υποδομών: κατοικιών και δρόμων . Γίνεται κατανοητή λοιπόν η ανάγκη ανάπτυξης δράσεων που θα ανατρέψουν αυτή την κατάσταση καταστροφής των δασών. Το σχολείο λοιπόν και ιδιαίτερα το νηπιαγωγείο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής-οικολογικής συνείδησης και δράσης στους μαθητές, που αποτελούν τους αυριανούς πολίτες του κόσμου μας.

Μέσα από συνεργατικές, ερευνητικές και βιωματικές διαδικασίες οι μαθητές μας μαθαίνουν για το δάσος, τη χρησιμότητα  αυτού στον πλανήτη Γη καθώς και την επίπτωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην καταστροφή των δασών αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα. Οι μαθητές εκφράζουν τις ανησυχίες αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν για την προστασία των δασών μέσα από διάφορες εικαστικές και μη δημιουργίες.

Οι μαθητές μας προβληματισμένοι από την καταστροφή δασών στην Ελλάδα από πυρκαγιές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα καμένα δάση πρέπει να ξαναδημιουργηθούν, και ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την αναδάσωση. Έφτιαξαν λοιπόν ομαδικές ζωγραφιές: α) το δάσος με τα πολλά δέντρα- χορτάρια- λουλούδια, β) το δάσος που είναι οι πνεύμονες της γης, γ) την καταστροφή του δάσους από πυρκαγιά, δ) την ανάγκη του δάσους για αγάπη-φροντίδα-προστασία ε) αφίσα για την αναδάσωση, με σύνθημα «Αναδάσωση, το δάσος ξαναγεννιέται» και μάλιστα όταν  φυτεύουμε όλοι μαζί! Όλα αυτά τα χρησιμοποίησαν για να φτιάξουν ένα βίντεο στο οποίο μιλούν για την ιδιαίτερη αξία του δάσους αλλά και της αναδάσωσης.


Στόχος δράσης

Τα παιδιά: • να εξοικειωθούν με την έρευνα, την αναζήτηση, συλλογή και παρουσίαση κατάλληλων πληροφοριών αποκτώντας ενεργητικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης. • να ενδιαφερθούν και να μάθουν για την χρησιμότητα - σπουδαιότητα της ύπαρξης των δασών στον πλανήτη Γη και τη μεγάλη αξία που έχουν για τη ζωή μας. • Να ενημερωθούν και να συνειδητοποιήσουν τους κίνδυνους που απειλούν την ύπαρξη των δασών. • Να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν για την προστασίας του δάσους. • Να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση: σεβασμός, φροντίδα και προστασία των δασών αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα • Να μάθουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν, να επιχειρηματολογούν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας