menu

Σύνδεση | Εγγραφή

7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Άνθρωποι και θαλάσσια ζωή, σύμμαχοι για τον πλανήτη ΓΗ

Άνθρωποι και θαλάσσια ζωή, σύμμαχοι για τον πλανήτη ΓΗ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Είμαστε ένα περιφερειακό Νηπιαγωγείο των Ιωαννίνων, με τρία τμήματα πρωινά και δύο Ολοήμερα και 65 μαθητές. Όραμά μας είναι ένα σχολείο αειφορικό, στο πνεύμα και στη λειτουργία του, με μαθητές χαρούμενους που θα μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και την επαφή τους με τη φύση. Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που θα συνεργάζεται με γονείς και φορείς και δε θα φοβάται να ανοίξει τις πόρτες του σε όλους και να γίνει μια κοινότητα μάθησης. Οι αποφάσεις παίρνονται από όλους με δημοκρατικές διαδικασίες και οι μαθητές μας κινούνται στα πλαίσια των υπεύθυνων και δημιουργικών ενεργών πολιτών. Σ αυτό το πνεύμα, τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε κερδίσει το Βραβείο και τη Σημαία του Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου (2017), το Βραβείο και τη Σημαία του Σήματος Αειφόρου Σχολείου (2016), Δύο φορές την Πιστοποίηση και τη Σημαία των Eco Schools (2016 και 2019), πολλά Βραβεία και διακρίσεις από την ΕΕΠΦ για τα προγράμματα "Φύση χωρίς σκουπίδια" "Μαθαίνω για τα δάση" "Οι πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου" και "Οικολογικά Σχολεία" και έχουμε εκπροσωπήσει την Ήπειρο πολλές φορές στο Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Helmepa Junior. Έχουμε επίσης κερδίσει τρεις φορές το Silver Πάντα από τη WWF για το πρόγραμμα "Καλύτερη Ζωή στο σχολείο" (2015, 2016, 2017) και δύο φορές το Silver Βραβείο στα Education Leadership Awards (2017 και 2018) στις κατηγορίες "Καλλιέργεια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους μαθητές" και "Καινοτομία στη διδασκαλία". Ταυτόχρονα υλοποιούνται πολλά καινοτόμα προγράμματα και δράσεις ώστε να κατευθύνουμε τους μαθητές μας προς την κατεύθυνση του υπεύθυνου, ενεργού πολίτη.


Διευθυντής Σχολείου

Τάλλου Κωνσταντίνα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η δημιουργία της συγκεκριμένης αφίσας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του πιλοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος Reflection4Change σχετικού με την προστασία των θαλασσών από τη μόλυνση.

Ο τρόπος προσέγγισης του θέματος και η εκτέλεση του έργου σε όλα τα βήματα, υπήρξαν καινοτόμα. Αξιοποιήθηκαν ποικίλες και σύγχρονες διδακτικές τεχνικές, όπως η διερευνητική μάθηση, η λειτουργία σε μικρές ομάδες, το θεατρικό παιχνίδι, η δραματοποίηση, οι βιωματικές δραστηριότητες στο πεδίο, η online ζωγραφική, η χρήση οπτικοακουστικών μέσων και ΤΠΕ και η σύνδεση με όλους τους τομείς του αναλυτικού προγράμματος.

Ως μοντέλο διδασκαλίας επιλέγεται η συνεργατική καθοδηγούμενη ανακάλυψη (guided discovery learning) σύμφωνα με την οποία οι μαθητές «μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν» και οδηγούνται στη μάθηση µέσω ανακάλυψης ενώ ταυτόχρονα αποκτούν δεξιότητες που τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζουν ευκολότερα τα προβλήματα του περιβάλλοντός τους.

Όλο το πρόγραμμα διαπνέεται από τη φιλοσοφία των 4C και στη συγκεκριμένη δραστηριότητα έγινε προσπάθεια να αναπτυχθούν στους μαθητές δεξιότητες συνεργασίας, επικοινωνίας, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης.

Προσφέροντας στα νήπια γνωσιακά αδιέξοδα τα κινητοποιούμε για διερεύνηση. Τα καθοδηγούμε διακριτικά και τα εμψυχώνουμε, προτρέποντάς τα να αντιπαραθέσουν τις ιδέες τους.

Στο εμπειρικό μέρος, τα νήπια προβληματίζονται μέσω παρακολούθησης βίντεο από το you tube που αναφέρεται στη μόλυνση της θάλασσας και στα γνωστά σκουπιδονήσια.

Ακολουθεί συζήτηση και πραγματοποιείται καταιγισμός ιδεών. Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες κατατίθενται προτεινόμενες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα από όλους τους μαθητές.

Συστήνονται ομάδες εργασίας και με τη διακριτική καθοδήγηση και το συντονισμό του εκπαιδευτικού αναζητούνται από κάθε ομάδα πληροφορίες στη μηχανή αναζήτησης Junior Safe Search σχετικά με το θέμα.

Οι γνώσεις που αποκομίζουν αποτυπώνονται με τη μορφή αυτοσχέδιου χάρτη ο οποίος μετατρέπεται σε επιτραπέζιο παιχνίδι σχετικό με τη μόλυνση των θαλασσών και τρισδιάστατη μακέτα απεικόνισης και αξιοποιείται για προγραμματισμό επιδαπέδιων ρομποτικών συστημάτων Beebot και First Kids Coding and Robotics. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές δημιουργούν τον πρώτο τους αλγόριθμο και έρχονται σε δημιουργική επαφή με τις βασικές έννοιες του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης (computational thinking), αναπτύσσοντας παράλληλα το καλλιτεχνικό τους αισθητήριο και την ικανότητά τους να συνεργάζονται.

Μέσω online ψηφοφορίας στο easy poll τα νήπια ομόφωνα αποφασίζουν ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε την τοπική κοινότητα για όσα μάθαμε.

Με νέο καταιγισμό ιδεών αποφασίζεται το θέμα της αφίσας καθώς και τα υλικά και χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν.

Δημιουργείται η ομαδική αφίσα από τις παλάμες των χεριών των μαθητών, όπου άνθρωποι και θαλάσσια πλάσματα δίνουν τα χέρια και προσπαθούν για έναν πιο βιώσιμο πλανήτη.

Η δημιουργία της αφίσας αλληλοδιαπλέκεται με δράσεις που αφορούν στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και των μαθησιακών περιοχών των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της τέχνης και των μαθηματικών (STEAM εκπαίδευση).

Με την αφίσα αυτή τα νήπια συμμετέχουν σε πανελλήνιους εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς και την αναρτούν σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ευαισθητοποίηση της τοπικής και ευρύτερης κοινότητας. Ταυτόχρονα την παρουσιάζουν σε συμμαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλα τμήματα, αλλά και στους γονείς τους μέσω τηλεδιάσκεψης.

 


Στόχος δράσης

Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για το ζήτημα της μόλυνσης των θαλασσών και να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους σαν παγκόσμιοι ενεργοί πολίτες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας