Από το 2020 τον Μάρτιο ο κόσμος μας χτυπήθηκε από έναν ιό που άλλαξε τη ζωή μας. Τον Sars Cov-19. Η κοινωνική ζωή περιορίστηκε, το χαμόγελο χάθηκε, οι άνθρωποι έπρεπε να περιορίσουν την προσωπική τους ζωή εντός του σπιτιού τους, ηλικιωμένοι απομονώθηκαν καθώς ο ιός χτυπούσε άτομα άνω των 70 και η ψυχή όλων βάρυνε. Οι άνθρωποι όμως προσαρμόζονται ή τουλάχιστον προσπαθούν να προσαρμοστούν. Η τεχνολογία έφερε πιο κοντά ανθρώπους και οι ανθρώπινες αξίες άρχισαν να προωθούνται μέσω των μέσων.
Έχοντας ως στόχο να προσφέρουμε χαμόγελο στους μαθητές μας και ταυτόχρονα να κάνουμε ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας, αποφασίστηκε η δημιουργία και η υλοποίηση ενός προγράμματος για τις αξίες που αναπτύχθηκαν, εν μέσω πανδημίας, μέσω της χρήσης και των Νέων Τεχνολογιών.
Εννέα εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συνεργάστηκαν και ενέπλεξαν μαθητές και μαθήτριες μας στο πρόγραμμα, ανάλογα με τις δυνατότητές τους και τις ικανότητες τους. Οι συναντήσεις ήταν τόσο διαδικτυακές (μέσω webex) όσο και δια ζώσης (εντός του σχολείου) και ανταλλάσσονταν απόψεις για το πώς θα οργανωθεί το πρόγραμμα.Αφού αποφασίστηκαν οι στόχοι και το πλάνο του προγράμματος, μοιράστηκαν δραστηριότητες με επιμέρους στόχους σε ομάδες που ήταν σχετικές με τα κοινά ενδιαφέροντα των μαθητών αλλά και τις ηλικίες τους. Το πρόγραμμα είχε μια αξία κάθε μήνα το οποίο αποφασιζόταν από κοινού από τους εκπαιδευτικούς.
Οι αξίες με τις οποίες ασχοληθήκαμε ήταν: Η αξία της Αγάπης, του Σεβασμού και η Πολιτιστική Αξία. Οι δράσεις που έγιναν ήταν πάρα πολλές και για όλες υπάρχει αντίστοιχο υλικό και αποτελέσματα καθώς και συνοπτικές παρουσιάσεις( thinglink, sway, kahoot, συμμετοχικά Padlet, video κλπ) και, στο τέλος του προγράμματος, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας Δ.Βέροιας, απάντησε σε ερωτήματα των μαθητών της Στ τάξης για τα τεχνολογικά μέσα, την προώθηση και της διάχυσής του Πολιτισμού μέσω του διαδικτύου, καθώς και για το ρόλο τους, εν μέσω πανδημίας, στην διατήρηση και ανάπτυξη των ανθρώπινων αξιών.
Επίσης συμμετείχαμε και ως σχολείο σε δύο πολύ σημαντικές κοινωνικές δράσεις. Η μία εκ των δύο, είχε ως στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι στα αυτιστικά άτομα και την αποδοχή τους και η δεύτερη την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας ώστε να βοηθήσει στην ανέγερση του σπιτιού για "Τα παιδιά της Άνοιξης " ( κέντρο για ΑμΕΑ)
Ολα αυτά, καθώς τόσο το υλικό που δημιουργήθηκε όσο και οι δραστηριότητες που εκπονήθηκαν ήταν πάρα πολλές, μπορείτε να τις δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο.
Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έμαθαν ότι οι Αξίες δεν χάνονται μέσα σε δύσκολες καταστάσεις, ότι είναι στο χέρι μας να προσφέρουμε αγάπη και αλληλεγγύη ακόμα και με χρήση των τεχνολογικών μέσων. Επίσης συνειδητοποίησαν ότι όλοι οι άνθρωποι, σε ολόκληρο τον πλανήτη, βιώνουν τα ίδια συναισθήματα, έχουν παρόμοιες αξίες αλλά έχουν τα δικά τους ήθη -έθιμα και κουλτούρα αλλά, δια μέσου των μέσων που καταργούν τα σύνορα μεταξύ λαών και χωρών (διαδίκτυο, skype,messenger κλπ), ερχόμαστε πιο κοντά αποδεχόμενοι ο ένας την διαφορετικότητα του άλλου ενισχύοντας κυρίως τις ομοιότητές μας ως άνθρωποι.
Εκπαιδευτικοί και ομάδες μαθητών από σχολεία στις κάτωθι χώρες
Γαλλία
Ελλάδα
Ιρλανδία
Ισπανία
Ιταλία
Κροατία
Πολωνία
Πορτογαλία
Σουηδία
Τουρκία
Φορείς και Σύλλογοι:
Δ. Βέροιας
Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Ψηφιακής Πολιτικής και Καινοτομίας Δ.Βέροιας,
Σύλλογος Μ.α.ΜΑ( Μέριμνα ατόμων Με Αυτισμό),
"Τα παιδιά της Άνοιξης" (Κέντρο Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία)