«Ανθισμένα παρτέρια, ανθισμένες ψυχές»
![«Ανθισμένα παρτέρια, ανθισμένες ψυχές»](/_imgfiles/schools/practice-sg2020_002432000-1619168175_good_practice_main.jpg)
menu
Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία
Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου μας, αποτελείται από 50% ποσοστό μαθητών Ρομά, 20% Αλλοδαπών και το υπόλοιπο ποσοστό από μαθητές που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από αγροτικό οικογενειακό περιβάλλον χωρίς τα ΄΄γράμματα΄΄ να αποτελούν προτεραιότητα. Εδώ και κάποια χρόνια υιοθετήσαμε συνθήκες Απελευθερωτικής παιδείας κατά την έννοια που της δίνει ο Freire, αυτή του «ουσιαστικού καλέσματος του σχολείου, προς τους μαθητές του, (τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, την τοπική κοινότητα, ) να συμμετέχουν στη χαρά της δημιουργίας αφού τους εξασφαλίσει τα εργαλεία» . Σ' αυτά τα πλαίσια συμμετέχουμε σε προγράμματα Erasmus+, έχουμε αναγάγει τη θεατρική και εικαστική αγωγή, την περιβαλλοντική και αειφορική εκπαίδευση σε πολυεργαλεία Άτυπης Μάθησης και καλλιέργειας πολιτισμού, κοινωνικής παρέμβασης και δράσης καθώς και αποδοχής της ετερότητας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΒΟΣ
Επικοινωνία με σχολείοΔημιουργία κήπου μέσα από βιωματικές, ομαδοσυνεργατικές, συμπεριληπτικές δράσεις και εμπλοκές μαθητών, με σύγχρονη αντίληψη υιοθέτησης βιολογικών και βιώσιμων διαδικασιών, στάσεων και συμπεριφορών, απέναντι στη φύση, το περιβάλλον και τα προϊόντα της γης. Ένας κήπος, που πέρα απ’ την αισθητική παράμετρο, μέσα από την καλά σχεδιασμένη δομή και εκπαιδευτική του λειτουργία, αναδεικνύει σε μικροεπίπεδο την προσέγγιση και υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης, καλλιεργεί την οικολογική-περιβαλλοντική συνείδηση, εστιάζει στην παρατήρηση και κατανόηση οικείων χώρων και των προβλημάτων τους, αλλά των τρόπων βελτίωσης της εικόνας και λειτουργικότητάς τους, εξοικειώνει τους μαθητές και την τοπική αγροτική κοινότητα με την ολιστική διαχείριση των προϊόντων και τους ευαισθητοποιεί σχετικά με τη χρήση και αξιοποίηση φιλικών ενεργειακών πόρων καθώς και εξοικονόμησης αυτών. Ουσιαστικά, ο σχολικός κήπος αποτελεί μια σύνθεση από εργαστήρια μελέτης, βιωματικής εφαρμογής και ευαισθητοποίησης γύρω από θέματα που ξεκινούν από το σεβασμό στη φύση και τη μη παραβίαση της κανονικότητάς της (επιλογή ενδημικών φυτών, παραδοσιακοί σπόροι…) , προχωράνε στη φιλική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης (φυσικά, επαναχρησιμοποιούμενα υλικά κατασκευής, κομποστοποίηση, μη χρήση φυτοφαρμάκων …) και φτάνουν σε επίπεδα οικονομίας (επαγγελματικός προσανατολισμός,αξιοποίηση προϊόντων στην αγορά), και ιστορικής κατανόησης (μετανάστευση, εκβιομηχάνιση …), ως και σε επίπεδα τέχνης και εικαστικής παρέμβασης (land art, εικαστική παρέμβαση-από το χθες στο σήμερα …)
Γνωριμία, επαφή των μικρών μαθητών και ανάπτυξη ενός διαλόγου με τη φύση γύρω τους . Καλλιέργεια αγάπης προς αυτή και τα γεννήματά της. Εξοικείωση παιδιών με τη χειρονακτική εργασία και την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων. Εκτόνωση, συμμετοχή, ανάταση. Επαγγελματικός προσανατολισμός.
Επιστροφή των ενηλίκων στην ευεργετική διαδικασία καλλιέργειας και περιποίησης κήπου, που, εκτός της σωματικής υγείας και άσκησης, στις μέρες μας, μέρες πανδημίας και εγκλεισμού αποτέλεσε ισχυρό αντιστήλι ψυχικής υγείας και ανθεκτικότητας.
Αισθητική ανάπλαση του χώρου. Καλλιέργεια εθελοντισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς. Σεβασμός στο χώρο από τους απογευματινούς εξωσχολικούς επισκέπτες. Εξοικείωση με τις έννοιες-λειτουργίες: ¨Ο Κήπος ως μουσείο¨. ¨Ο Κήπος ως βιωματικό εργαστήρι¨. ¨Ο Κήπος ως «αίθουσα» διδασκαλίας¨. ¨Ο Κήπος ως σημείο συνάντησης¨ με διαπολιτισμικές, διαφυλικές, … προεκτάσεις.
Δίκτυο Αειφορίας 3ου ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας
Γεωλογικό Τμήμα Α.Π.Θ.
Τμήμα Βιολογίας Α.Π.Θ. (Νικόλαος Κρίγκας)
ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Κουλούρας
Συνεταιριστικό εργοστάσιο ΑΛΜΜΕ
Αντιδημαρχία Πρασίνου Δήμου Βέροιας
Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμου Βέροιας
Γεωπονικό Κέντρο Κουλούρας
Γονείς και κάτοικοι του χωριού (εθελοντισμός)
Ιδιωτικοί φορείς (Κέντρο ανακύκλωσης …)
Τρόποι διάχυσης μηνύματος
Η καθημερινή έκθεση του δημιουργήματός μας στην κοινή θέα αποτελεί την καλύτερη μορφή διάδοσης του μηνύματος που θέλουμε να εκπέμψουμε (της ενασχόλησης με τη γη, το σεβασμό στο περιβάλλον και στην αξιοποίηση φυσικών και ανακυκλώσιμων υλικών…), την αειφόρο μνήμη (εικαστική αποτύπωση του οικονομικού μετανάστη και της εγκατάλειψης της γης , κατά το παρελθόν …).
Από εκεί και πέρα η συμμετοχή μας σε ειδικά προγράμματα (Erasmus+, Σχολικών δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντικών ημερίδων, κ.λ.π. και οι διαρκείς παρεμβάσεις και παρουσιάσεις μας, αποτελούν βήμα σημαντικό διάχυσης των μηνυμάτων μας.
Τέλος, η ιστοσελίδα και το facebook του σχολείου μας, ο τοπικός,-έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, όχι μόνο φιλοξενούν, αλλά και αναδεικνύουν μόνιμα και σταθερά κάθε πτυχή των προσπαθειών μας.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]