menu

Σύνδεση | Εγγραφή

14ο δημοτικό σχολείο Χαϊδαρίου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ακούω μπαλέτο!

Ακούω μπαλέτο!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

14ο δημοτικό σχολείο Χαϊδαρίου

Το 14ο δημοτικό σχολείο Χαϊδαρίου βρίσκεται στο κέντρο του Χαϊδαρίου συγκεκριμένα στην οδό Κερκύρας 8. Είναι 12/θέσιο όσον αφορά την οργανικότητά του και διαθέτει και οργανωμένη σχολική βιβλιοθήκη.


Διευθυντής Σχολείου

Μαρούλη Αργυρώ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα "Η μουσική είναι το ισχυρότερο από κάθε άλλο εργαλείο για την εκπαίδευση, επειδή ο ρυθμός και η αρμονία βρίσκουν το δρόμο τους στα ενδότερα της ψυχής". 

Η ενασχόληση των μαθητών με τη μουσική αποτελεί βασικό συσταστικό μιας ποιοτικής εκπαίδευσης διότι μέσω της μουσικής καλλιεργείται το πνεύμα τους, εξασκείται η μνήμη τους, αναπτύσσεται η συγκέντρωσή τους και ενισχύεται η έκφραση των συναισθημάτων τους συντελώντας στην ανάπτυξη μιας ισορροπημένης προσωπικότητας.

Μέσα από την δημιουργία τεσσάρων audiobooks όπου τα ίδια παιδιά γίνονται αφηγητές της ιστορίας-παραμυθιού των τριών μπαλέτων του συνθέτη Tchaikovsky (Ο Καρυοθραύστης, Ωραία κοιμωμένη και Λίμνη των κύκνων), τα παιδιά γνώρισαν τον συνθέτη μέσα από παράλληλες ποικίλες δραστηριότητες (μουσικές, μουσικοκινητικές, ενεργητικής και παθητικής ακρόασης), ήρθαν σε επαφή με το κόσμο του μπαλέτου και συνεργάστηκαν αρμονικά ώστε να επιτύχουν τον στόχο τους. 

Πιο αναλυτικά...

Οι μαθητές αναζήτησαν πληροφορίες σε σχέση με τη ζωή και το έργο του συνθέτη συμπληρώνοντας ένα φυλλάδιο εργασίας που τους δόθηκε στην τάξη. Έπειτα παρουσίασαν στην τάξη τις απαντήσεις τους και ακολούθησε συζήτηση σε σχέση με αυτές. Στη συνέχεια όλες οι απαντήσεις των μαθητών συγκεντρώθηκαν σ’ ένα power point το οποίο εκτυπωμένο αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου ώστε να είναι ορατό από όλους τους μαθητές του σχολείου.

Έγιναν στην τάξη προβολές αποσπασμάτων από μπαλέτα και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το είδος αυτό, τα χαρακτηριστικά του, τα μουσικά όργανα που ακούγονται, το πώς ο χορευτής αποδίδει έναν ρόλο χωρίς να χρησιμοποιεί το λόγο ή το τραγούδι παρά μόνο μέσα από την κίνησή του και ποιος ο ρόλος της μουσικής σε αυτό.

Κάποιοι μαθητές ερμήνευσαν σε βιολί, αρμόνιο, πιάνο και κιθάρα γνωστές μελωδίες από μπαλέτα του συνθέτη όπως: Trepak-Russian Dance (ActIII) και Dance of the Sugar Plum Fairy (ActII) από τον Καρυοθραύστη, Finale (Act IV) από τη Λίμνη των κύκνων και τα παρουσίασαν στους συμμαθητές τους αλλά και σε άλλες τάξεις με μορφή μικρής συναυλίας.

Οι μαθητές άκουσαν και συνόδευσαν μουσικά αποσπάσματα μπαλέτων του συνθέτη είτε με ρυθμικά ostinati σε κρουστά όργανα είτε με χορευτικές και ηχηρές κινήσεις. Έμαθαν και χόρεψαν μια κοινή και για τα 4 τμήματα χορογραφία με μαντήλια συνοδεύοντας το Trepak-Russian Dance (ActIII) από τον Καρυοθραύστη είτε μεμονωμένα στην τάξη είτε σε συνεργασία με κάποια άλλη τάξη.

Ακούγοντας το March (Act I) από τον Καρυοθραύστη συνόδευσαν παίζοντας “ρυθμικά ποτήρια” σε κύκλο ακολουθώντας συγκεκριμένα μοτίβα ρυθμού και κίνησης και αποδίδοντας τη μουσική φόρμα του. Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιήθηκε είτε μεμονωμένα στην τάξη είτε σε συνεργασία με κάποια άλλη τάξη.

Οι μαθητές αναζήτησαν στο σπίτι τους βιβλία – παραμύθια που να αφορούν ομώνυμα μπαλέτα του συνθέτη και επέλεξαν από κοινού με ποιο παραμύθι- μπαλέτο θα ασχοληθούν με σκοπό τη δημιουργία του audiobook. Ακολούθησε διανομή ρόλων και δραστηριότητες πειραματισμού με τη φωνή σχετικά με το πώς μπορούμε να αποδώσουμε με τη φωνή τα συναισθήματά μας ειδικά όταν κάποιος δεν μπορεί να μας δει παρά μόνο να μας ακούσει. 

Στην πορεία ακολούθησε ηχογράφηση όλων των μαθητών στην τάξη με φορητή συσκευή ηχογράφησης αλλά και στο αμφιθέατρο του σχολείου με χρήση μικροφώνου όπου όλοι μαζί συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή. Ακούσαμε όλοι μαζί στην τάξη τα audiobooks τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Συγκεκριμένα:

Οι μαθητές των τμημάτων της Δ’ τάξης μας αφηγούνται την ιστορία του Καρυοθραύστη μέσα από το βιβλίο-παραμύθι με τίτλο «Η ορχήστρα διηγείται: Ο Καρυοθραύστης» από τις εκδόσεις Πατάκη-βιβλία με ήχους σε μετάφραση της Μαρίας Παπαγιάννη.

Οι μαθητές της Ε’1 τάξης μας αφηγούνται την ιστορία της Λίμνης των Κύκνων μέσα από το βιβλίο-παραμύθι με τίτλο «Η Λίμνη των Κύκνων» σε απόδοση-εικονογράφηση της Lisbeth Zwerger από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Οι μαθητές της Ε’2 τάξης μας αφηγούνται την ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης μέσα από το  βιβλίο-παραμύθι με τίτλο «Κλασσικό μπαλέτο – Η ωραία κοιμωμένη» από τις εκδόσεις radkid.

Το υλικό δημιουργήθηκε μέσα στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος “Tchaikovsky: γνωριμία μ’ έναν συνθέτη”που εκπονείται κατά τη διάρκεια του μαθήματος της μουσικής αγωγής το σχολικό έτος 2022-2023 με τις Ε και Δ τάξεις του 14ου δημοτικού σχολείου Χαϊδαρίου.


Αποτελέσματα / επίδραση

Δημιουργία 4 audiobooks με τις φωνές των μαθητών της Δ και Ε τάξης με μουσική επένδυση από γνωστά αποσπάσματα μπαλέτων του συνθέτη.

Δημοσιοποίηση των audiobooks στην ιστοσελίδα του σχολείου και παρουσίαση στην τάξη

Συμμετοχή και ανάπτυξη αρμονικής συνεργασίας όλων των μαθητών μέσα από αναζήτηση πληροφοριών και υλικού, μουσικές, μουσικοκινητικές, ενεργητικής και παθητικής ακρόασης δραστηριότητες, χορογραφίες, δραστηριότητες απόδοσης ρόλων και διαδικασίες ηχογράφησης.

Οι μαθητές γνώρισαν το συνθέτη, σημαντικά μέρη από το έργο του και με το δικό τους τρόπο άφησαν το δικό τους καλλιτεχνικό αποτύπωμα σε σχέση με αυτόν μέσα από τη δημιουργία των audiobooks δημιουργώντας μια δική τους συναισθηματική σύνδεση με τον συνθέτη, το μπαλέτο,τη μουσική και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους.

Οι μαθητές ανέλαβαν ενεργό ρόλο και προώθησαν τα αποτελέσματα του έργου τους και ενημέρωσαν με δράσεις διάχυσης τα μέλη της σχολικής κοινότητας.



Συνεργασίες

Διατμηματική συνεργασία των μαθητών των Δ' και Ε' τάξεων


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μιχαήλου Ελένη - εκπαιδευτικός Μουσικής (ΠΕ79.01)

Στόχος δράσης

Να γνωρίσουν οι μαθητές τον συνθέτη Tchaikovsky μέσα από το έργο του, να έρθουν σε επαφή με το μπαλέτο ως είδος, να αναζητήσουν ένα δικό τους βιβλίο-παραμύθι που να αφορά ένα μπαλέτο του συνθέτη και να το παρουσιάσουν στην τάξη, να συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθεί ένα audiobook όπου θα αφηγούνται οι ίδιοι την ιστορία του μπαλέτου που διάλεξαν μέσα από το ομώνυμο βιβλίο-παραμύθι της επιλογής τους και να αφήσουν το δικό τους καλλιτεχνικό αποτύπωμα, να αποδώσουν χρωματίζοντας τη φωνή τους ως αφηγητές τον ρόλο ή το απόσπασμα που τους δόθηκε, να συμμετέχουν σε μία ηχογράφηση, να ανταλλάξουν ιδέες και ερεθίσματα μέσα σε ένα πνεύμα αρμονικής συνεργασίας,να ακούσουν γνωστά μουσικά αποσπάσματα από μπαλέτα του συνθέτη, να συνοδεύσουν μουσικά αποσπάσματα μπαλέτων του συνθέτη με ρυθμικά ostinati και χορευτικές ή ρυθμικές κινήσεις είτε μόνοι ως τμήμα είτε μαζί με κάποιο άλλο τμήμα, να γνωρίσουν διαφορετικές μουσικές φόρμες μέσα από βιωματικές δραστηριότητες ενεργητικής ακρόασης και κίνησης, να παρουσιάσουν σε όργανο της επιλογής τους γνωστά μουσικά αποσπάσματα από μπαλέτα του συνθέτη σε άλλους μαθητές, να θυμηθούν μέσα από βιωματική προσέγγιση τις μουσικές έννοιες και τα χαρακτηριστικά του ήχου που έχουν ήδη διδαχθεί από προηγούμενα έτη και να ψυχαγωγηθούν.

Χρόνος δράσης

5 μήνες ( από Δεκέμβριο έως και Απρίλιο)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3


Videos 4

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας