menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2/θέσιο Νηπιαγωγείο Δρεπάνου

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Αιμοδοσία - Δίνω αίμα, Δίνω Ζωή

Αιμοδοσία - Δίνω αίμα, Δίνω Ζωή
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η αφορμή για την θεματική σχετικά με την αιμοδοσία αποτέλεσε οι εξετάσεις αίματος που έκανε ένας μαθητής και μας έδειξε το σημείο που του πήραν αίμα και γιατί. Το παιδί ήταν ενημερωμένο και ανέφερε πως το αίμα μας ξαναγίνεται από τον οργανισμό μας. Άδραξα της ευκαιρίας και μίλησα για το που νομίζουν πως βρίσκουμε το αίμα και με τη βοήθεια ενός αραχνογράμματος ακούστηκαν πολλές πληροφορίες για την αιμοδοσία και τον εθελοντισμό. Η μητέρα μίας μαθήτριας είναι νοσηλεύτρια και το παιδί μας πρότεινε να έρθει να μας μιλήσει για το αίμα και τη δουλειά της.

Τα παιδιά αναγνώρισαν τις αξία του αίματος, παρατήρησαν τις φλέβες μας, μάθανε και ακούσανε την αντίστοιχη ορολογία όπως τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και γνώρισαν το ταξίδι του αίματος μέσα στο σώμα, τα βασικά συστατικά του και τη σημασία του για τον ανθρώπινο οργανισμό με την ομιλία της καλεσμένης μητέρας - νοσηλεύτριας.

Είδαν βίντεο για τη διαδρομή που ακολουθεί το αίμα από την αιμοδοσία μέχρι να φτάσει στα νοσοκομεία ( https://www.youtube.com/watch?v=bV0YbmU1xHo ) Τα παιδιά επιχειρηματολόγησαν  σχετικά με την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας και ψάξανε να βρούνε τρόπους να γίνουν περισσότεροι άνθρωποι αιμοδότες. Για το λόγο αυτό εργαστήκαμε για την αφίσα με τίτλο “ Δίνω αίμα ,Δίνω Ζωή” την οποία χαρίσαμε στο Τμήμα αιμοδοσίας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης.

Στο αντίστοιχο τμήμα του νοσοκομείου μέσω webex μας μίλησαν και μας ξενάγησαν στο τρόπο και την ευκολία με την οποία μπορούν οι άνθρωποι να χαρίσουν το αίμα τους. Τα νήπια έμαθαν να μετρούν τον σφυγμό τους και γνώρισαν τις ομάδες αίματος, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

 Κατόπιν κάποια παιδιά θέλησαν να μας μιλήσουν και οι γονείς τους στο νηπιαγωγείο ως εθελοντές αιμοδότες. Έτσι ήρθαν γονείς οι οποίοι απάντησαν στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με την απόφασή τους, το τι κέρδισαν από την αιμοδοσία . Το δώρο μας ήταν χάρτινες καρδιές αγάπης.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά έμαθαν την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ένωσαν τις φωνές τους να δώσουν ένα μήνυμα ζωής στην κοινωνία. Το μακροπρόσθεσμο μέλλον θα δείξει αν κάποια από τα παιδιά αυτά θα γίνουν εθελοντές αιμοδότες.



Συνεργασίες

*Γονέας - νοσηλευτής

*Τμήμα Αιμοδοσίας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης

*Γονείς - εθελοντές αιμοδότες


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Βάια Λαμπροπούλου

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Με τη δημοπυργία αφίσας που χαρίσαμε και η οποία κοσμεί την αίθουσα αναμονής στο τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομέιου. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μια μικρή προτροπή για να χαρίσουν το αίμα τους και να δώσουν ζωή σε έναν συνάνθρωπό τους.


Στόχος δράσης

Να αναγνωρίσουν οι μαθητές την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές και γονείς και προσέλκυσει νέων εθελοντών αιμοδοτών

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος - Μάρτιος

Τόπος Δράσης

Νηπιαγωγείο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας