menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΒΔΗΡΩΝ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Αγαπώ το χωριό μου - φροντίζω το περιβάλλον

Αγαπώ το χωριό μου - φροντίζω το περιβάλλον
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το σχολείο μας τη φετινή χρονιά συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο "Sustainable Environment" σε συνεργασία με σχολεία από την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία. Με αφορμή, λοιπόν, τους στόχους του συγκεκριμένου προγράμματος, οι μαθητές των Στ', Ε' και Δ' τάξεων εργάστηκαν και ανέπτυξαν πρωτοβουλίες από κοινού με τους εταίρους των άλλων σχολείων για τη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Αρχικά, οι μαθητές κατασκεύασαν ένα ερωτηματολόγιο σε συνεργασία με τα σχολεία - εταίρους, σχετικά με τις γνώσεις και τη συμπεριφορά των μαθητών απέναντι στο περιβάλλον. Μελέτησαν, λοιπόν, από κοινού τις στάσεις-συμπεριφορές των συμμαθητών τους σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης, της χρήσης του πλαστικού και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή.   

Έτσι λοιπόν, οι  μαθητές σε συνεργασία με το ΚΠΕ Παρανεστίου, ενημερώθηκαν για την βιοποικιλότητα της περιοχής μας και τους κινδύνους που την απειλούν. Αφού εργάστηκαν πάνω στο θέμα και συζητήσαμε για τα προβλήματα της περιοχής μας, πρότειναν δράσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Μια από αυτές ήταν η δημιουργία πινακίδων-αφισών με μηνύματα για την προστασία της φύσης και η τοποθέτησή τους σε δασική έκταση του χωριού, αφού μετά από σύντομο περίπατο-παρατήρηση σε κοντινή περιοχή του χωριού, παρατήρησαν την ύπαρξη πολλών σκουπιδιών. Επιπλέον, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και σε συνεργασία με τη σχολική επιτροπή που μας προμήθευσε τα υλικά, οι μαθητές προέβησαν στον καθαρισμό της εν λόγω περιοχής.

Σε συνεργασία με το Δήμο Αβδήρων, το Δασαρχείο Ξάνθης και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, είχαμε προγραμματίσει δεντροφύτευση σε περιοχή του χωριού, όμως λόγω της πανδημίας covid-19 η δράση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς το σχολείο ήταν κλειστό. Ευελπιστούμε, να πραγματοποιήσουμε τη δράση σε εύλογο χρόνο.

Παράλληλα, μελέτησαν τα διάφορα είδη πανίδας και χλωρίδας της περιοχής μας, έμαθαν για τους κινδύνους που τα απειλούν και κατασκεύασαν ένα ψηφιακό βιβλίο για να τα παρουσιάσουν στους εταίρους μας από τα άλλα σχολεία. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν για τη βιοποικιλότητα των άλλων χωρών.

Επιπλέον, στα πλαίσια του προγράμματος, το σχολείο αποφάσισε να συμμετέχει στο πρόγραμμα της WWF "Adopt a beach". Έτσι, οι μαθητές υιοθέτησαν την παραλία του χωριού μας "Άη-Γιάννης" και θα συμμετέχουν σε έρευνα και καταγραφή των απορριμμάτων της παραλίας και έπειτα στον καθαρισμό της, ανά τρίμηνο. Η δράση αυτή αναβλήθηκε λόγω covid-19 και της μη λειτουργίας των δημοτικών σχολείων και έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικά βίντεο της WWF για τη ρύπανση των θαλασσών και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα της ρύπανσης από πλαστικό.

Επιπρόσθετα, οι μαθητές παρακολούθησαν σχετικό σεμινάριο σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μαρώνειας, σχετικά με την ανακύκλωση με θέμα " Εγώ ανακυκλώνω, τα σκουπίδια μου μειώνω". Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση, ανακυκλώνοντας στο σχολείο μπαταρίες, ηλεκτρικά είδη, λαμπτήρες αλλά και ότι υλικό ανακυκλώνεται στους μπλε κάδους. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Σύλλογο Παραπληγικών και Κινητικά Ανάπηρων Ν. Πέλλας, συγκεντρώνουν και ανακυκλώνουν πλαστικά καπάκια βοηθώντας έτσι στην αγορά αναπηρικών αμαξιδίων για συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.   


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτή την καλή πρακτική:

 • εμημερώθηκαν για την κλιματική αλλάγη και τα προβλήματα που επιφέρει
 • ευαισθητοποιήθηκαν απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και ανέλαβαν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος
 • καλλιέργησαν περιβαλλοντική συνείδηση και δραστηριοποιήθηκαν για την ενημέρωση της ευρύτερης κοινότητας
 • καλιέργησαν πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας
 • συνειδητοποίησαν την ανάγκη άμεσης δράσης και ανάληψης πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος, καλλιεργώντας έτσι τη συνείδηση του "ενεργού πολίτη" που συμμετέχει στα κοινά
 • συνειδητοποίησαν ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής αφορά όλον τον πλανήτη
 • ενίσχυσαν και καλλιέργησαν την ιδέα της "ευρωπαϊκής τους ταυτότητας" μέσα από τη συνεργασία τους με τα ευρωπαϊκά σχολεία και συνειδητοποίησαν την ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο


Συνεργασίες

 • Σχολεία - Εταίροι από Πολωνία, Πορτογαλία, Γαλλία στα πλαίσια του προγράμματος "Εrasmus+ Sustainable Environment".
 • ΚΠΕ Παρανεστίου
 • ΚΠΕ Μαρώνειας
 • WWF Eλλάς
 • Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν. Πέλλας
 • Δήμος Αβδήρων
 • Δασαρχείο Ξάνθης
 • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Σχ. Αβδήρων

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Βάβουρα Αγγελική, Γούναρη Σοφία, Παντάζογλου Ιωάννης

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Δημιουργία πινακίδων με μηνύματα για την προστασία της φύσης και τοποθέτησής τους σε δασική έκταση του χωριού.

Ανάδειξη των πρωτοβουλιών μέσα από τη δημοσίευση στα ηλεκτρονικά μέσα του σχολείου.

Ανακοίνωση των πρωτοβουλιών - δράσεων στον ιστότοπο του ευρωπαϊκού προγράμματος E-twinning  του έργου Erasmus+ "Sustainable Environment".

Ανακοίνωση της έρευνας - δράσης "Υιοθέτησε μια παραλία" στον ιστότοπο "Adopt a beach" της WWF Ελλάς.


Στόχος δράσης

Η δράση έχει ως στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και η ευρύτερη κοινότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα του περιβάλλοντος και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Η δράση απευθύνεται και έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές του σχολείου και τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς και γενικότερα την ευρύτερη κοινότητα του χωριού μας.

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2020 - Ιούνιος 2021

Τόπος Δράσης

Άβδηρα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας