menu

Σύνδεση | Εγγραφή

15ο Νηπιαγωγείο Πατρών

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Αγαπώ τα Δάση-Αγαπάμε την Ζωή!!!“Κάθε σχολείο ένα δέντρο για το κλίμα”2023

Αγαπώ τα Δάση-Αγαπάμε την Ζωή!!!“Κάθε σχολείο ένα δέντρο για το κλίμα”2023
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

15ο Νηπιαγωγείο Πατρών

Το Στρούμπειο οφείλει το όνομα του στον Ηπειρώτη ευεργέτη Γεώργιο Στρούμπο.Από τα δημόσια σχολεία, το Στρούμπειο έχει την καλύτερη φήμη.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα εκδηλώσεων βρίσκεται και λειτουργεί ο μεταφερθείς από το προαύλιο του πρώτου παλαιού κτιρίου Ναός αφιερωμένος στην Αγία Αικατερίνη που είναι και η Προστάτιδα του σχολείου.Συστεγαζόμαστε με το 2ο Δημοτικό σχολείο Πατρών. Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει σε πολλούς διαγωνισμούς και καινοτόμα προγράμματα.Έχει ένα πλούσιο αριθμό επαίνων,βραβείων και διακρίσεων ΄για θέματα περιβάλλοντος, ανακύκλωσης, για κοινωνικά θέματα ,εθελοντισμού,αιμοδοσίας. Πιστεύομε σε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία ..


Διευθυντής Σχολείου

Παγανιά Γεωργία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα συζητήσαμε με τα παιδιά για το πως μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον και μετά από πολλές σχετικές δραστηριότητες, τα παιδιά αποφάσισαν να δημιουργήσουμε μια αφίσα για να ενημερωθούν οι γονείς ,οι εκπαιδευτικοί και οι συμμαθητες απο το συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο αλλά  και η τοπική κοινωνία.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Δασών για το 2023 είναι «υγιή δάση για υγιείς ανθρώπους» (healthy forests for healthy people). Τα υγιή δάση λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, παρέχοντας καθαρό αέρα και νερό, ενώ μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα κατά 2 με 8 βαθμούς Κελσίου, συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση του κλίματός μας. Επηρεάζουν, επίσης, τις βροχοπτώσεις, δροσίζοντας τις αστικές περιοχές και απορροφώντας το 1/3 εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ασχολήθηκαν λοιπόν με το δάσος. Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες του κόσμου, παρατηρούμε  μεγάλη καταστροφή  δασικών εκτάσεων. Η αποψίλωση-καταστροφή των δασών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθρώπινη δραστηριότητα και συγκεκριμένα: α) στην μετατροπή δασών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, β) στην υπερεκμετάλλευση των δασικών πόρων, γ) στην παράνομη και μη βιώσιμη υλοτομία, δ) τα ακραία καιρικά φαινόμενα πυρκαγιών, πλημμυρών, ξηρασίας εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, ε) η αστικοποίηση μεγάλων εκτάσεων γης που συνεπάγεται την δημιουργία υποδομών: κατοικιών και δρόμων .

Γιαυτούς τους παραπάνω λόγους  υπάρχει  η ανάγκη ανάπτυξης δράσεων που θα ανατρέψουν αυτή την κατάσταση καταστροφής των δασών. 

Καλούμαστε σήμερα, Φορείς και κάθε πολίτης ξεχωριστά, να στραφούμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη στρατηγικές, που θα μείνουν κληρονομιά στα μελλοντικά δασικά οικοσυστήματα και στις επόμενες γενιές.

Το νηπιαγωγείο  μας προσπαθεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής-οικολογικής συνείδησης και δράσης στους μαθητές, που αποτελούν τους αυριανούς πολίτες του κόσμου μας.

Έτσι με μεγάλη χαρά συμμετείχαμε στη δράση  της δενδροφύτευσης “Κάθε σχολείο ένα δέντρο για το κλίμα”, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τα οφέλη των δέντρων,τη δράση της φύτευσης ενός δέντρου και στις ωφέλειες των δέντρων στο αστικό περιβάλλον.

Η δράση είναι μέρος του πανελλήνιου δικτύου δράσης «Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη», που συντονίζουν αρκετά Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ, πρώην ΚΠΕ) και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, μια εκ των οποίων και η ΔΠΕ Αχαΐας.

Μιλήσαμε για την αναγκαιότητας φύτευσης δέντρων για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης.

Ασχοληθήκαμε  με τις σημαντικές λειτουργίες των δέντρων και την προσφορά τους στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

και ήρθε η μέρα να παραλάβουμε  την όμορφη Μυρτιά, το ψηλόλιγνο Αρμυρίκι και την υπέροχη Δάφνη και ξεκινήσαμε την διαδικασία της μεταφύτεψης αρχικά σε γλάστρες έως ετοιμαστεί ο χώρος της αυλής μας.

Στους παρακάτω συνδέσμους περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας.

https://blogs.sch.gr/15nipat/2023/04/06/pagkosmia-imera-dason-2023/

https://blogs.sch.gr/15nipat/2023/04/03/quot-kathe-scholeio-ena-dentro-gia-to-klima-quot-2023/

 

 


Στόχος δράσης

• ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ • Να είναι σε θέση να επικοινωνούν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με αποτελεσματικό τρόπο. • Να συνεργαστούν για την επίτευξη κοινού στόχου. • Να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, ενσυναίσθηση και την δημιουργικότητά τους. • Να ενισχύσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και την δυναμική της ομάδας. • Να επεξεργάζονται πηγές και να ενεργοποιούν την κριτική τους σκέψη . • Να κάνουν προβλέψεις και να αναζητήσουν λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον. • Να διερευνήσουν επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον άνθρωπο) • Να εξοικειωθούν με την έρευνα, την αναζήτηση, συλλογή και παρουσίαση κατάλληλων πληροφοριών αποκτώντας ενεργητικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης. • να ενδιαφερθούν και να μάθουν για την χρησιμότητα - σπουδαιότητα της ύπαρξης των δασών στον πλανήτη Γη και τη μεγάλη αξία που έχουν για τη ζωή μας. • Να ενημερωθούν και να συνειδητοποιήσουν τους κίνδυνους που απειλούν την ύπαρξη των δασών. • Να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν για την προστασίας του δάσους. • Να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση: σεβασμός, φροντίδα και προστασία των δασών αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα • Να μάθουν να συνεργάζονται, να επικοινωνούν, να επιχειρηματολογούν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας