menu

Σύνδεση | Εγγραφή

CGS_COSTEAS GEITONAS SCHOOL

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

«Aγαπώ το σώμα μου! Καλωσορίζω τις αλλαγές!»

«Aγαπώ το σώμα μου! Καλωσορίζω τις αλλαγές!»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

  • Οι μαθητές  παρατήρησαν εικόνες από μικροσκόπιο, όλες από περιοχές του ανθρώπινου σώματος, και οι μαθητές σε ελεύθερο brainstorming συζήτησαν με τι μοιάζουν από τον "μακρόκοσμο". 
  • Από διαδικτυακή εφαρμογή (atheo.gr) προβλήθηκε ένα γυναικείο σώμα και έγινε επεξεργασία της ανατομίας του. Παράλληλα, οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο και κατέγραψαν τα όργανα και τη λειτουργία τους (εστίαση στο εφηβικό σώμα) . 
  • Από διαδικτυακή εφαρμογή (atheo.gr) προβλήθηκε και το αντρικό σώμα και έγινε επεξεργασία της ανατομίας του. Οι μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς κατέγραψαν τα όργανα και τη λειτουργία τους (1 διδακτική ώρα). 
  • Έπειτα, οι μαθητές ασχολήθηκαν με αντρικό και γυναικείο σώμα με παραδείγματα από το ζωικό βασίλειο ως προς τη συνουσία-τη συνεύρευση. Οι μαθητές συζήτησαν με τον διπλανό τους τις απορίες τους. Η συζήτηση επανήλθε στην ολομέλεια και κατέληξε στα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου με χρήση πλούσιου και πολυποίκιλου εποπτικού υλικού. Δόθηκαν στους μαθητές εικόνες που απεικόνιζαν εγκυμονούσες σε διάφορες ασχολίες και οι μαθητές κλήθηκαν να καταγράψουν τις συνθήκες/δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γυναίκα σε κάθε στάδιο, καθώς και τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνει. 
  • Προβλήθηκε powerpoint με τις αλλαγές που οι μαθητές παρατηρούν και θα παρατηρήσουν στο σώμα τους μέχρι να ενηλικιωθούν. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην ολομέλεια  
  • Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με το τμήμα σχολικών ψυχολόγων ενέπλεξαν τους μαθητές για μια δράση που σχετίζεται με την οριοθέτηση και την προστασία του εαυτού κατά τη σεξουαλική επαφή αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Στο τέλος, αφού παρατήρησαν εικόνες που αναφέρονταν στα στερεότυπα και τον ρόλο του φύλου, κατέγραψαν και αποτύπωσαν τις σκέψεις τους σε αφίσες. 
  • Οι μαθητές επισκέφθηκαν την έκθεση BodyWorlds και παρακολούθησαν πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν διατηρηθεί με τη μέθοδο της πλαστινοποίησης. Ανάμεσα σε αυτά υπήρχε κι ένα σώμα εμβρύου 3-4 μηνών που δεν κατάφερε να επιβιώσει. Η παρουσίαση έγινε από εγκεκριμένη γιατρό. Οι μαθητές προβληματίστηκαν και εξέφρασαν απορίες.  
     

Αποτελέσματα / επίδραση

Στους μαθητές της Στ' δημοτικού άρεσε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρευνας τους, επειδή έμαθαν για τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματός τους. Βοηθήθηκαν, επίσης, ώστε να κατανοήσουν πως στις ανθρώπινες σχέσεις επιλέγουμε κοντά μας ανθρώπους που νιώθουμε ότι μας αγαπούν, ότι μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε, που σέβονται την προσωπικότητά και τις επιλογές μας, δίνοντας χρόνο στις αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα μας στηρίζουν σε αυτές. 

Έννοιες όπως αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμός, φωτίστηκαν, όπως επίσης και η σημασία η συντροφικότητα στις σχέσεις μας που είναι σημαντικό να συνοδεύεται με την απαραίτητη ελευθερία. 



Συνεργασίες

  1. Συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Ψυχολόγων του CGS
  2. Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού-Έκθεση BodyWords

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρία Γρηγόρη, Γεωργία Ντεγιάννη, Αφροδίτη Φλώρου, Κατερίνα Κουρκουτά, Στάθης Διακουμάκος, Χριστίνα Μανώλη

Στόχος δράσης

Οι μαθητές να κατανοήσουν πως οι προσωπικές επιλογές επηρεάζουν τη σωματική, νοητική, κοινωνική και πνευματική τους υγεία. Να αντιληφθούν πως οι αλλαγές της προεφηβικής και εφηβικής περιόδου σε βιολογικό επίπεδο επηρεάζουν: τη διάθεση και το συναίσθημά μας/ τις σχέσεις μας με γονείς και φίλους / τη στάση μας απέναντι στον κόσμο, όπως τον τρόπο που οριοθετούμαστε, τον τρόπο που ενεργοποιούνται οι αξίες μας και τελικά οι επιλογές μας. Να γνωρίσουμε τους τρόπους που προστατεύουμε και θωρακίζουμε τον εαυτό μας στις σχέσεις μας και σε ζητήματα σεξουαλικής υγείας. Να αξιολογήσουν πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός στον εαυτό μας και στην ιδιωτικότητά μας. Να εντοπίσουν ποια είναι η σχέση της συντροφικότητας με την ελευθερία. Να αναγνωρίσουν ποια διαδικασία ακολουθεί η διαμόρφωση της ταυτότητάς μας και ποιοι παράγοντες επιδρούν.

Χρόνος δράσης

4 εβδομάδες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας