«Αφιέρωμα: 200 χρόνια μετά την Επανάσταση»

menu
Μαθητικές δημιουργίες
Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1929 για την θεωρητική και πρακτική παιδαγωγική μόρφωση των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Πειραματικό Σχολείο συνυπάρχουν και λειτουργούν συγχρόνως όλες οι βαθμίδες της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο. Επόπτης του Σχολείου οριζόταν από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου καθηγητής του Τομέα της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. και από το 2012 και εξής επιλέγεται από το ΥΠΔΒΘ. Αποτελεί έναν χώρο και επιδιώκεται να ορίζεται ως ένας χώρος εκπαιδευτικής προβληματικής και έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το δυναμικό του σχολείου αποτελείται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν αυξημένα προσόντα και οι οποίοι κρίνονται και τοποθετούνται απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας. Το κτήριο του σχολείου σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Πρωτολειτούργησε το 1934 με διευθυντή τον Βασίλειο Τατάκη, ο οποίος έγινε αργότερα καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και με επιβλέποντα καθηγητή τον Αλέξανδρο Δελμούζο.
Ρώσσιου Ελένη
Επικοινωνία με σχολείοΟ Όμιλος Ορχήστρας & Φωνητικής Γυμνασίου-Λυκείου του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, “Μένοντας σπίτι” λόγω της πανδημίας covid-19, μελέτησε και βιντεοσκόπησε το τραγούδι Τ’ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΙΑ του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους Νίκου Γκάτσου, με συνδυασμό σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Κάθε μέλος του Ομίλου μελέτησε την πάρτα για το δικό του μουσικό όργανο ή για τη δική του φωνή και βιντεοσκόπησε στο σπίτι του/της το μέρος του/της.
Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες μελέτησαν, απήγγειλαν και ηχογράφησαν αποσπάσματα των:
Η λειτουργία δεν τελείωσε Κωστή Παλαμά
Θάνατος και Αποθέωσις Θανάση Κωσταβάρα
Ομιλία στη Στοκχόλμη Γιώργου Σεφέρη
Τέλος, όλα τα παραπάνω ενώθηκαν/μονταρίστηκαν σε ένα κοινό βίντεο-αφιέρωμα στα 200 από την κήρυξη του Απελευθερωτικού Αγώνα.
Τα παιδιά κάνοντας τις ατομικές τους ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις αντιμετώπισαν, αλλά και ξεπέρασαν, διάφορα προβλήματα, όπως την ποιότητα των μικροφώνων των κινητών τηλεφώνων τους, τον θόρυβο των σπιτιών τους, τον συγχρονισμό λόγω της απουσίας μαέστρου κ.α.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]