menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο Πρότυπο ΓΕΛ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Θάλασσα, γη και άνθρωποι ... που μας ενώνουν!

Θάλασσα, γη και άνθρωποι ... που μας ενώνουν!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Διαδραστικός χάρτης (map story telling) στο πλαίσιο του 2ου Μαθητικού Περιβαλλοντικού Συνεδρίου του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη - Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι δύο χώρες, λοιπόν, μοιράζονται πολλές ομοιότητες και έχουν εδραιώσει από το μακρινό παρελθόν εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν από κοινού και το μείζον ζήτημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό, παρατηρείται αντίστοιχη προσπάθεια από τους δύο λαούς για την προστασία και θαλπωρή του. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία  αποτελούν ενεργά μέλη σχετικών συμφωνιών παγκόσμιας κλίμακας. Συγκεκριμένα, υπέγραψαν στην «Ατζέντα 21» των Ηνωμένων εθνών, ένα πρόγραμμα, μέσω του οποίου προάγεται η βιωσιμότητα και η αειφορία στον χώρο των πόλεων. Και οι δύο χώρες, ακόμη, αποτελούν μέλη της Συμφωνίας του Κιότο (Kyoto Protocol), η οποία δεσμεύει τους συμμετέχοντες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου και συντελεί ένα διεθνές νομικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή. Αξιοσημείωτη είναι, τέλος, και η υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού από τα δύο κράτη, η οποία αποσκοπεί στη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2oC  βαθμών Κελσίου παγκοσμίως.

Συνοψίζοντας, οι δύο χώρες έχουν ήδη δείξει έντονη διάθεση για κινητικότητα στα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την υφήλιο ολοένα και παραπάνω.

Η προσπάθεια αυτή για περιβαλλοντική προστασία, ωστόσο, οφείλει να συνεχιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από την νέα γενιά, δηλαδή από εμάς τους ίδιους - Έλληνες και Τούρκους νεαρούς πολίτες.

Έχουμε κατ’αρχάς ευθύνη να ενημερωθούμε πλήρως για την περιβαλλοντική μόλυνση και για τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδράμουμε στην καταπολέμηση της.

Ιδανικά, μπορούμε:

  • να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή μας σε σχετικές τοπικές δράσεις και εθελοντικές οργανώσεις
  • να αναπτύξουμε και να υλοποιήσουμε στον επιτρεπτό βαθμό καινοτόμες ιδέες και έργα
  • να μεριμνήσουμε για την προώθηση βιώσιμων τρόπων ζωής.
  • Παράλληλα, φυσικά, πρέπει να μας απασχολήσει και η μέγιστη δυνατή διασυνοριακή συνεργασία για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος.

    Αυτό ακριβώς πραγματώνει και το προκείμενο συνέδριο: φροντίζει για την άμεση συνεργασία των νέων από τις δύο χώρες καθώς και για την ευαισθητοποίησή μας για το περιβαλλοντικό ζήτημα.



Συνεργασίες

Χρήση του λογισμικού Storymaps, του ArcGIS online από τη spotin


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΛΑΣΚΑΡΗ ΛΕΜΟΝΙΑ, ΤΣΙΟΥΠΛΗ ΕΥΓΕΝΙΑ

Στόχος δράσης

1. Ψηφιακός Γραμματισμός: Ανάπτυξη δεξιοτήτων στη χρήση του λογισμικού ArcGIS για τη χαρτογράφηση και ανάλυση γεωγραφικών δεδομένων. 2. Πολυγραμματισμοί: Ενίσχυση της ικανότητας σύνδεσης ψηφιακού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού γραμματισμού μέσα από ένα διαθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 3. Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση: Κατανόηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ζωή στο Νερό, Ζωή στη Στεριά, Συνεργασία για τους Στόχους) και της σημασίας της διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. 4. Κριτική Σκέψη και Αναλυτική Ικανότητα: Επεξεργασία και ερμηνεία δεδομένων για τη δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη που αναδεικνύει ιστορικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές συνδέσεις μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης. 5. Βιωματική Μάθηση: Συμμετοχή σε μια ενεργή μαθησιακή διαδικασία που περιλαμβάνει συλλογή πληροφοριών, ανάλυση δεδομένων και δημιουργική σύνθεση γνώσης. 6. Διαθεματικότητα: Σύνδεση γεωγραφίας, ιστορίας, πολιτισμού και περιβαλλοντικής επιστήμης σε μια ολιστική μαθησιακή εμπειρία. 7. Συνεργασία και Ομαδική Δουλειά: Ανάπτυξη συνεργατικών δεξιοτήτων μέσω της ομαδικής εργασίας και της συνεργασίας με εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς. 8. Πολιτιστική Συνείδηση: Εμβάθυνση στην ιστορική και πολιτιστική σχέση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης, καθώς και στην αξία της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. 9. Πολίτης του Κόσμου: Ανάπτυξη κοινωνικής ευαισθησίας και ενεργής πολιτειότητας μέσω της ενασχόλησης με παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη ανάπτυξη. 10. Δημιουργική Έκφραση: Χρήση της τεχνολογίας για την έκφραση ιδεών και τη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων, όπως ο διαδραστικός χάρτης. 11. Δημόσια Παρουσίαση και Επικοινωνία: Ανάπτυξη δεξιοτήτων παρουσίασης, επιχειρηματολογίας και διάχυσης της γνώσης μέσα από τη συμμετοχή σε συνέδριο, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Χρόνος δράσης

5 μήνες (2024-25)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας