Θάλασσα, γη και άνθρωποι ... που μας ενώνουν!

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Διαδραστικός χάρτης (map story telling) στο πλαίσιο του 2ου Μαθητικού Περιβαλλοντικού Συνεδρίου του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη - Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»
Οι δύο χώρες, λοιπόν, μοιράζονται πολλές ομοιότητες και έχουν εδραιώσει από το μακρινό παρελθόν εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν από κοινού και το μείζον ζήτημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό, παρατηρείται αντίστοιχη προσπάθεια από τους δύο λαούς για την προστασία και θαλπωρή του. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία αποτελούν ενεργά μέλη σχετικών συμφωνιών παγκόσμιας κλίμακας. Συγκεκριμένα, υπέγραψαν στην «Ατζέντα 21» των Ηνωμένων εθνών, ένα πρόγραμμα, μέσω του οποίου προάγεται η βιωσιμότητα και η αειφορία στον χώρο των πόλεων. Και οι δύο χώρες, ακόμη, αποτελούν μέλη της Συμφωνίας του Κιότο (Kyoto Protocol), η οποία δεσμεύει τους συμμετέχοντες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου και συντελεί ένα διεθνές νομικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή. Αξιοσημείωτη είναι, τέλος, και η υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού από τα δύο κράτη, η οποία αποσκοπεί στη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2oC βαθμών Κελσίου παγκοσμίως.
Συνοψίζοντας, οι δύο χώρες έχουν ήδη δείξει έντονη διάθεση για κινητικότητα στα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την υφήλιο ολοένα και παραπάνω.
Η προσπάθεια αυτή για περιβαλλοντική προστασία, ωστόσο, οφείλει να συνεχιστεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από την νέα γενιά, δηλαδή από εμάς τους ίδιους - Έλληνες και Τούρκους νεαρούς πολίτες.
Έχουμε κατ’αρχάς ευθύνη να ενημερωθούμε πλήρως για την περιβαλλοντική μόλυνση και για τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδράμουμε στην καταπολέμηση της.
Ιδανικά, μπορούμε:
Παράλληλα, φυσικά, πρέπει να μας απασχολήσει και η μέγιστη δυνατή διασυνοριακή συνεργασία για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος.
Αυτό ακριβώς πραγματώνει και το προκείμενο συνέδριο: φροντίζει για την άμεση συνεργασία των νέων από τις δύο χώρες καθώς και για την ευαισθητοποίησή μας για το περιβαλλοντικό ζήτημα.
Χρήση του λογισμικού Storymaps, του ArcGIS online από τη spotin
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]