menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

«5 μήνες, 3 γεγονότα, 1 σχολείο στην οδό Ανδρέα Κάλβου ή …ένα σενάριο Λογοτεχνίας που προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα»

«5 μήνες, 3 γεγονότα, 1 σχολείο στην οδό Ανδρέα Κάλβου ή …ένα σενάριο Λογοτεχνίας που προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Προεργασία

Το σενάριο ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, με την προετοιμασία της διδασκαλίας ενός  κατάλληλου κειμένου  για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από τη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, της ωδής «Εις Πάργαν» του Ανδρέα Κάλβου, την οποία διαβάζουμε στο σχολικό βιβλίο της Λογοτεχνίας της  Γ΄ Γυμνασίου.

Την ίδια περίοδο σημειώνονταν σεισμοί και μετασεισμοί στην περιοχή μας, ενώ, ταυτόχρονα διακόπηκε για δεύτερη φορά η διά ζώσης διδασκαλία και  επανήλθαμε στην τηλεκπαίδευση, με διάχυτη την αγωνία  των παιδιών για όλα αυτά τα νέα  δεδομένα που καλούνταν να διαχειριστούν.

 Έτσι προέκυψε το ακόλουθο σενάριο διδασκαλίας, διάρκειας  6 διδακτικών ωρών αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής απόψεων στο τμήμα Γ3 του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης (τηλεκπαίδευση) και ακολούθησε 1 διδακτική ώρα διάχυσης του αποτελέσματος στο υπόλοιπο σχολείο μέσω webex.

Αναλυτική περιγραφή σεναρίου

4  διδακτικές ώρες (τηλεκπαίδευση)

Αρχικά, ξεκινήσαμε να γνωρίζουμε τη ζωή και να μελετούμε το έργο του Ανδρέα Κάλβου, ενός ποιητή που μέσα από τα ελληνόγλωσσα ποιήματά του, ύμνησε την Ελληνική Επανάσταση, πολέμησε με σθένος την τυραννία και πρόβαλε το αδούλωτο πνεύμα. Στη συνέχεια  προσπαθήσαμε να  εμβαθύνουμε στην ωδή «Εις Πάργαν», γραμμένη σε γλώσσα αρχαιοπρεπή, κάτι που δημιούργησε αρκετά προβλήματα στη νοηματική της προσπέλαση. Με τη συνεργασία, όμως,  των μαθητριών και των μαθητών, κατά τη διάρκεια του τηλε-μαθήματος,  την αποδώσαμε σε απλή νεοελληνική, ενώ ταυτόχρονα οι στίχοι μεταφράστηκαν και στην αγγλική γλώσσα.  Το ίδιο έγινε και στην ωδή «Εις Σάμον» που διαβάζουμε στο σχολικό βιβλίο της Λογοτεχνίας της Β΄ Γυμνασίου. Ακολούθησαν οι ηχογραφήσεις των κειμένων, από μία μαθήτρια και τέσσερις μαθητές του τμήματος,με τη σύμφωνη γνώμη των κηδεμόνων τους, οι οποίες  έγιναν εξ αποστάσεως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, μια ηχογραφημένη δραματοποίηση  και οι  καλλιτεχνικές δημιουργίες των παιδιών που φωτογραφήθηκαν και στάλθηκαν στην πλατφόρμα e class,  και όλα ενσωματώθηκαν  στο video:

 «3ο Γυμνάσιο Κοζάνης, οδός Ανδρέα Κάλβου».

https://www.youtube.com/watch?v=Trmtetr0EbM

2 διδακτικές ώρες (τηλεκπαίδευση)

Στη συνέχεια, ορμώμενοι από το γεγονός ότι ο Κάλβος κατάγεται από τη  Ζάκυνθο, ένα νησί στο οποίο έγιναν πολλοί σεισμοί-όπως και στη δική μας περιοχή- αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα quiz με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, το οποίο θα προσπαθούσε να  αναδείξει πόσο σημαντική είναι η σωστή ενημέρωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον σεισμό. Προηγήθηκε συζήτηση με τους μαθητές, ανταλλαγή απόψεων, εξωτερίκευση συναισθημάτων και προσωπικών βιωμάτων από τους πρόσφατους σεισμούς, ενώ αξιοποιήθηκε και το υλικό που παρουσιάστηκε στην τάξη, κατά τη διάρκεια  μιας άσκησης σεισμού που έγινε στο σχολείο μας στις αρχές Μαρτίου.

Αξιοποιώντας τις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις των παιδιών, ακολούθησε η δημιουργία του  quiz:

«Σεισμοί ή γιατί η ενημέρωση είναι απαραίτητη»

https://learningapps.org/display?v=pxji54o6k21

 

1 διδακτική ώρα

Διάχυση αποτελέσματος στο υπόλοιπο σχολείο

Ακολούθησε η παρουσίαση του τελικού  αποτελέσματος στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου μας μέσω webex. Βασικός στόχος να  στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας: «θα βρεθούμε ξανά» ασφαλείς και υγιείς, σε έναν συγκεκριμένο τόπο, «στο 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης, στην οδό Ανδρέα Κάλβου».

Διάχυση αποτελέσματος  μέσω του διαδικτύου

Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.


Αποτελέσματα / επίδραση

 Τα οφέλη είναι πολλαπλά:

  1. Μαθησιακά (λογοτεχνική ανάγνωση Ωδών Κάλβου, ένταξη έργου στα συγκεκριμένα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα /τι είναι οι σεισμοί και ποιες είναι οι συνετές δράσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον σεισμό).
  2. Στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση (επικοινωνία, συν-εργασία και θετική αλληλεπίδραση, χαρά δημιουργίας με ατομικές ζωγραφιές και ηχογραφήσεις, οι οποίες ενώθηκαν και δημιούργησαν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα).
  3. Στην ψυχική υγεία των παιδιών (δυνατότητα έκφρασης των συναισθημάτων τους, ψυχική εκτόνωση, ανταλλαγή βιωμάτων, αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον).


Συνεργασίες

Το τελικό προϊόν αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια στον καιρό της καραντίνας με ηχογραφήσεις, μια δραματοποίηση (ρόλοι: ταξιτζής, μαθήτρια) και καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητριών και των μαθητών μας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σκρέκα Ιωάννα ΠΕ02, Σακοράφα Μαρία ΠΕ06

Στόχος δράσης

Βασικός στόχος είναι η ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας των μαθητριών και μαθητών μας που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία και καλούνται να διαχειριστούν το θέμα του πολύμηνου εγκλεισμού, αλλά και των σεισμών-μετασεισμών που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή και έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί από όλες και όλους μας. Να αντιληφθούν ότι το σχολείο βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους για να αφουγκραστεί τις αγωνίες, τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, να τους ακούσει, να τους εμψυχώσει και μαζί με τη μόρφωση, να δώσει συμβουλές και να προτείνει κατευθύνσεις, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας: "θα βρεθούμε ξανά στο σχολείο μας, όλες και όλοι μαζί, στην οδό Ανδρέα Κάλβου".

Χρόνος δράσης

Μάρτιος-Απρίλιος 2021

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας