menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ "SAINT-PAUL"

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

1922-2022 Εκατονταετηρίδα Μνήμης του Προσφυγικού Ζητήματος

1922-2022 Εκατονταετηρίδα Μνήμης του Προσφυγικού Ζητήματος
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το φύλλο της εφημερίδας τυπώθηκε τον Μάρτιο του 2022. Πρόκειται για το 2ο ανά έτος τεύχος της σχολικής εφημερίδας. Για τη συγκέντρωση του υλικού χρειάστηκε ένα 3μηνο προετοιμασίας. Κατά τον 1ο μήνα πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η επαφή με τα κείμενα (ιστορικά και λογοτεχνικά) και διαμορφώθηκαν οι ομάδες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στην επετειακή εφημερίδα, ανάλογα με τη στήλη και το αντικείμενο με το οποίο θα ήθελαν να ασχοληθούν. Στόχος να υπάρχει ποικίλο υλικό και να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές, από διαφορετικές τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου. Κατά τον 2ο μήνα, οι συντονιστές της έκδοσης ήρθαν σε επαφή με τους μαθητές και επόπτευαν το υλικό που παρήγαγε κάθε μαθητής. Τον τελευταίο μήνα, οι υπεύθυνοι σύνταξης ήρθαν σε επαφή με τον γραφίστα, τον υπεύθυνο για το «στήσιμο» της εφημερίδας. Στην τελική φάση, ο φιλόλογος από την τριμελή συντακτική ομάδα που έχει αναλάβει τη φιλολογική και γλωσσική επιμέλεια, προέβη στις κατάλληλες διορθώσεις.


Αποτελέσματα / επίδραση

ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ: Επετειακό φύλλο ν.64 της περιοδικής έκδοσης της Σχολικής Εφημερίδας: «Το θρανίο», σε έντυπη και ηλεκτρονική-ψηφιακή μορφή

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ - ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μετά την κυκλοφορία του τεύχους, διαμοιράστηκε ηλεκτρονικά ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε με την εφαρμογή Microsoft Forms, με ερωτήσεις αξιολόγησης κατά τη μέθοδο Likert. To εν λόγω ερωτηματολόγιο δόθηκε  προς συμπλήρωση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως επίσης και στους γονείς τους, προκειμένου να αποτυπωθεί η εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος από την οπτική γωνία όλων των αποδεκτών. Ο αναστοχασμός από την αποδελτίωση του ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε σε συνεδρίαση του κλάδου ΠΕ02.

Η εφημερίδα αποτέλεσε μια από τις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η Σχολή στο πλαίσιο της  ιστορικής  προσέγγισης του προσφυγικού ζητήματος



Συνεργασίες

Για την προετοιμασία του τελικού παραγόμενου αποτελέσματος συνεργάστηκαν ομάδες καθηγητών (φιλόλογοι, μουσικός, καθηγήτρια Εικαστικών) με τους υπεύθυνους σύνταξης της σχολικής εφημερίδας (3 εκπαιδευτικοί: 1 καθηγητής ΠΕ02, 1 καθηγήτρια ΠΕ05, 1 καθηγητής ΠΕ78), που δημοσιεύεται στο πλαίσιο του ομίλου Δημιουργικής Γραφής και Δημοσιογραφίας, με τον υπεύθυνο έκδοσης και με τους 2 συντονιστές του κλάδου ΠΕ02 για το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Ως προς την υλικοτεχνική υποδομή, απαιτήθηκε η χρήση Διαδικτύου και φύλλων επεξεργασίας (word) τόσο για τη διδασκαλία των ιστορικών γεγονότων, για την επεξεργασία ιστορικών πηγών και για τη διδασκαλία λογοτεχνικών αποσπασμάτων, όσο και για την παραγωγή των κειμένων και των γραπτών δραστηριοτήτων που εμπνεύστηκαν οι συμμετέχοντες μαθητές. Για το λοιπό οπτικό υλικό (φωτογραφία, σκίτσα, ζωγραφιές) χρησιμοποιήθηκαν υλικά αισθητικής αγωγής (μαρκαδόροι, τέμπερες, ακουαρέλες κ.α.), όπως επίσης και φωτογραφικές μηχανές ή κινητά με φακό μεγάλης ευκρίνειας και Η/Υ.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη δημιουργία του επετειακού φύλλου της εφημερίδας προέρχονταν από όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου, τόσο από τα τμήματα των ελληνικών

όσο και από τα ξενόγλωσσα τμήματα (Αγγλικών - Γαλλικών). Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του υλικού που θα μπορούσε να παραχθεί και να ενταχθεί στο φύλλο ν.64 της εφημερίδας, οι υπεύθυνοι σύνταξης χώρισαν σε ομάδες τους μαθητές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και επομένως τη στήλη στην οποία θα ήθελαν να δημιουργήσουν σχετικό υλικό.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΕΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΣΗΣ

Στόχος δράσης

Οι μαθητές/ τριες μέσα από τη μελέτη των συγκεκριμένων κεφαλαίων από τα βιβλία της Ιστορίας της τελευταίας τάξης Γυμνασίου και Λυκείου και μέσα από τη διδασκαλία συγκεκριμένων λογοτεχνικών κειμένων ή αποσπασμάτων, όπως αναφέρονται άνωθεν, να είναι σε θέση α) να μετουσιώσουν την ιστορική γνώση σε δράση (έρευνα, συγκέντρωση πρωτόλειου υλικού, συγγραφή μικροκειμένων, εστιασμένων στα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής) στα ελληνικά και στα Γαλλικά β) να απεικονίσουν θεματικά και καλλιτεχνικά τα γεγονότα (ζωγραφική και φωτογραφία) γ) να δημιουργήσουν κείμενα ποιητικά με θέμα αντλημένο από την ιστορική περίοδο στην ελληνική και στην Αγγλική(σελίδες ημερολογίου, ποιήματα) και δ) να επιλέξουν αποσπάσματα λογοτεχνών-εκπροσώπων των Γραμμάτων- που έγραψαν για το προσφυγικό και να παρουσιάσουν την οπτική σπουδαίων καλλιτεχνών για την ιστορική αυτή περίοδο.

Χρόνος δράσης

3 ΜΉΝΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 8



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας