menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

1821 ευχές για άλλα 200 χρόνια ελευθερίας

1821 ευχές για άλλα 200 χρόνια ελευθερίας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το πολιτιστικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων με τον τίτλο "1821 ευχές για άλλα 200 χρόνια ελευθερίας" και υπότιτλο "Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821" κατατέθηκε στην Πρωτοβάθμια Μαγνησίας προς έγκριση το σχολικό έτος 2020-2021. Ωστόσο, η διάρκειά του επιμηκύνθηκε και στο σχολικό έτος 2021-2022 λόγω των συνθηκών που προέκυψαν (Διακοπή διά ζώσης διδασκαλιών).Ένα από τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν το τραγούδι "1821 ευχές για άλλα 200 χρόνια ελευθερίας", το οποίο και παρουσιάζεται. 

Περιγραφή διαδικασίας

  1. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, αφού ενημερώθηκαν μέσω του προγράμματος και των δράσεών του για σημαντικά στοιχεία της Επανάστασης, κλήθηκαν να δημιουργήσουν εικαστικές δημιουργίες συναφούς θεματολογίας. Τα έργα τους φωτογραφήθηκαν (είτε από τους/τις συμμετέχοντες, -ουσες, είτε από τους/τις εκπαιδευτικούς) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή του τελικού βίντεο.
  2. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στη συγγραφή ποιημάτων αφιερωμένων στη θυσία των πολεμιστών του 1821, τις αξίες και τα ιδανικά τους, την ελευθερία και τη σημασία της για τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και το "ευχαριστώ" μας. 
  3. Προχωρώντας, παρουσιάσαμε τα ποιήματα που δημιουργήθηκαν, επιλέξαμε στίχους, λέξεις ή/και στροφές αυτών και καταλήξαμε σε ένα ποίημα, το οποίο θα γινόταν το τραγούδι μας. Η επιλογή έγινε με βάση τόσο το εικαστικό αποτέλεσμα όσο και τη δημοκρατική επιλογή από τα παιδιά (ψηφοφορία). 
  4. Συνεχίσαμε με τη μελοποίηση του ποιήματός μας μέσω εύρεσης ενός ρυθμού που θα επέλεγαν τα παιδιά. Τα παιδιά πρότειναν τις ιδέες τους και τελικά μια μαθήτρια της Β΄ Δημοτικού (εξαιρετικό ταλέντο), κατάφερε να συνδυάσει ρυθμούς, νότες, στίχους, ώστε να παραχθεί η μουσική του ποιήματός μας. Η διαδικασία για την μαθήτρια ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το αρχικό μας ποίημα δεν ήταν δομημένο και οι χρόνοι δεν ήταν εύκολο να συνδυαστούν. 
  5. Τελικά, δημιουργήθηκε η μουσική και την είχαμε σε ψηφιακή μορφή. Αρχίσαμε τις πρόβες και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Τελικά καταγράψαμε σε ψηφιακό μέσο (android) τα παιδιά μας να τραγουδάνε το νέο τους τραγούδι για το 1821 με μουσική που είχε συνθέσει επίσης παιδί. 
  6. Στη συνέχεια, συγκεντρώσαμε το υλικό και δημιουργήσαμε το βίντεο με το τραγούδι μας, το αναρτήσαμε στο Youtube και είναι αυτό, το οποίο και καταθέτουμε ως πρότασή μας στον διαγωνισμό. 

Αποτελέσματα / επίδραση

Το βασικό αποτέλεσμα της δράσης μας ήταν πως οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενθουσιάστηκαν, ένιωσαν πως όπου κι αν βρίσκεσαι μπορείς να συμμετέχεις, να δραστηριοποιηθείς και να παρουσιάσεις αυτό που αγαπάς. Επιπλέον, η τοπική κοινωνία αγκάλιασε το τραγούδι μας, ενώ συνολικά παρακολούθησαν το βίντεο μας άτομα, τα οποία εντυπωσιάστηκαν με τη δράση μας. Επιπρόσθετα, θεωρούμε πως περάσαμε το μήνυμα πως "Η μουσική μπορεί να ενημερώσει, να προβληματίσει, να αλλάξει".  

Το βίντεο μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (αντιγραφή-επικόλληση):

https://youtu.be/rRbSUyMfUdI



Συνεργασίες

Για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δράσης, συνεργαστήκαμε με την εκπαιδευτικό Ευαγγελία Τσιαμανή ΠΕ 70 και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γκρίμπας Βασίλειος, ΠΕ 70 δασκάλων/ Πλεξίδα Κυριακούλα, ΠΕ70 δασκάλων/ Φούντα Δέσποινα, ΠΕ11 φυσικής αγωγής

Στόχος δράσης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες επιδιώχθηκε: 1 Να εμβαθύνουν στην ιστορική σημασία της Επανάστασης του 1821 και να τη συνδέσουν με τη σημερινή πραγματικότητα μέσω ευφάνταστων, δημιουργικών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων. 2. Να εντοπίσουν πρότυπα και αξίες άξιες μίμησης και έμπνευσης. 3. Να έρθουν σε επαφή με στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς (τραγούδια, ποιήματα, κείμενα κ.λπ.). 4. Να δημιουργήσουν το δικό τους ποίημα-τραγούδι. 5. Να δημιουργήσουν τους δικούς τους πίνακες ζωγραφικής κ.α. αφιερωμένους στο 1821. 6. Να συν-δημιουργήσουν το δικό τους τραγούδι για το 1821 (Αποτελούν μόνο ένα μέρος των στόχων, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων που διήρκησε πάνω από ένα σχολικό έτος)

Χρόνος δράσης

Σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022
Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας