menu

Σύνδεση | Εγγραφή

9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

1,2,3 Ανακύκλωσε Τώρα!

1,2,3 Ανακύκλωσε Τώρα!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

Το 9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης είναι ένα 1/θέσιο Νηπιαγωγείο, στο οποίο λειτουργεί 1 τμήμα που ακολουθεί το Πρωινό υποχρεωτικό πρόγραμμα. Εκπαιδευτικός και Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου είναι η Ελένη Κατσιάβου. Τα τελευταία χρόνια το νηπιαγωγείο συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Συνεργατικά Προγράμματα (e-STEP, eTwinning, T4E, STEM.2, STEM.3,Eramus+), αλλά και σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις(Eurocode week, Global Action Days, δράσεις γονεϊκής εμπλοκής κ.α.). Έχει βραβευτεί με Εθνικές κι Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας για τα έργα eTwinning, που έχουν υλοποιηθεί. Από το 2021 είναι Code Week School κι έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.


Διευθυντής Σχολείου

Ελένη Κατσιάβου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα βασίστηκε στο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πρωτοβουλίας "In action for a better world - Δημιουργούμε ένα καλύτερο κόσμο", "1,2,3...... Ανακύκλωσε". Μέσα από αυτό τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να αναγνωρίζουν ως λύσεις του περιβαλλοντικού προβλήματος το τρίπτυχο: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, κατανόησαν την ευθύνη τους απέναντι στο περιβάλλον δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση αστικών αποβλήτων και παράλληλα ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και έναν τρόπο ζωής σε αρμονία με τη φύση.

Το εν λόγω πρόγραμμα συνδέεται με τους Παγκόσμιους Στόχους 11 & 12 της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην πλατφόρμα www.inactionforabetterworld.com που κάνει χρήση διεθνών εκπαιδευτικών υλικών που διατίθενται στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα μέσω των διεθνών συνεργασιών του QualityNet. Ενισχύει τη σύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, δίνοντας τη δυνατότητα για δράσεις διάδρασης και κοινής αντιμετώπισης των μεγάλων κοινωνικών & περιβαλλοντικών θεμάτων που προκύπτουν από την Agenda 2030.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με επιπλέον δραστηριότητες με στόχο να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των παιδιών και να οδηγηθούν σε δράση. Αξιοποιήθηκε ένας ήρωας κουκλοθεάτρου, ο "Ασημούλης Τενεκεδούλης", ο οποίος ανέλαβε να εισάγει τα παιδιά στο θέμα, να ενημερώσει τους γονείς των παιδιών για το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά και να μας οδηγήσει στις δράσεις. Επίσης, αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά το εργαλείο "dibl", το οποίο βασίζεται στη Μάθηση μέσω Διλήμματος (Dilemma Based Learning). Έτσι, τα παιδιά ακολουθώντας μια σειρά από διλήμματα που τους έθεσε ο Ασημούλης Τενεκεδούλης και μέσα από συνεργατικές τεχνικές, οδηγήθηκαν στην ανάληψη μιας σημαντικής δράσης. Να γράψουν μια επιστολή προς το Δήμαρχο  για να τοποθετήσει περισσότερους και ξεχωριστούς κάδους ανακύκλωσης για κάθε υλικό στην πόλη μας.

Μπορείτε να δείτε τις δράσεις μας αναλυτικά στον παρακάτω σύνδεσμο

https://view.genial.ly/6442c439c4e0aa0013f5e4ae/presentation-123-anakyklwse-twra

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο ενημερώθηκαν για ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής, τη διαχείριση απορριμμάτων. Αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα της Ανακύκλωσης στη μείωση των σκουπιδιών κι εξοικειώθηκαν με το σωστό διαχωρισμό των υλικών, αναγνωρίζοντας παράλληλα ως λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος το τρίπτυχο: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση. Προσπάθησαν να αναλάβουν ενεργό δράση απευθύνοντας σχετική επιστολή προς το Δήμαρχο της πόλης μας για τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων ανακύκλωσης,   βοηθώντας κι αυτοί  στη μεγάλη αλλαγή του πλανήτη μας ως το 2030. Παράλληλα κατάφεραν να καλλιεργήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως  Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα, Aυτομέριμνα, Υπευθυνότητα, Ενσυναίσθηση, Πρωτοβουλία,  Ψηφιακό γραμματισμό και δεξιότητες του νου όπως Στρατηγική Σκέψη  Επίλυση Προβλήματος.



Συνεργασίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργαστήκαμε

  1. Με τη συγγραφέα του βιβλίου "Οι περιπέτειες μιας σακούλας" κ. Χριστίνα Κασιντή, η οποία επισκέφτηκε το νηπιαγωγείο μας. Η κ. Κασιντή μας αφηγήθηκε τις περιπέτειες της ηρωίδας της, της Σούλας μιας πλαστικής σακούλας. Είχαμε την ευκαιρία να της πάρουμε συνέντευξη και να συζητήσουμε μαζί της πώς εμπνεύστηκε αυτή την ιστορία. Συζητήσαμε για την αλόγιστη χρήση πλαστικών σακουλών, αλλά και το πόσο χρειάζεται μια σακούλα που ρίχνει κάποιος στη θάλασσα να αποσυντεθεί. Παίξαμε το παιχνίδι της Ανακύκλωσης και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να σώσουμε τη Σούλα από τα κύματα και τους υπόλοιπους κινδύνους που αντιμετώπιζε. Τέλος, υλοποιήσαμε ένα δημιουργικό εργαστήρι, όπου επαναχρησιμοποιήσαμε πλαστικές σακούλες και φτιάξαμε την ηρωίδα του βιβλίου, τη Σούλα τη σακούλα, κούκλα για να παίζουμε κουκλοθέατρο.

 

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2023/03/04/ekpaideytiki-drasi-filanagnosias/

  1. Με το ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ (RE-BATTERY), που λειτουργεί ως ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ εγκεκριμένος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Ο εν λόγω οργανισμός μας διέθεσε υλικό για αξιοποίηση στη τάξη και ένα παραμύθι με τον ήρωα "Ρι-Μπαταρούλη" δώρο για κάθε παιδάκι. Έτσι, τα παιδιά συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου και λιθίου για την προστασία του περιβάλλοντος.

    https://blogs.sch.gr/9nitrip/2023/04/27/synergasia-sto-plaisio-toy-g-039-thematikoy-kykloy-ton-ergastirion-dexiotiton/

  1. Με το Δήμαρχο του Δήμου Τρίπολης, όπου του παραδώσαμε την επιστολή με τις προτάσεις των παιδιών για τη τοποθέτηση περισσότερων κάδων στην πόλη μας, ξεχωριστών για κάθε ανακυκλώσιμο υλικό.
  2. Με την επιμορφωτική ομάδα του έργου Erasmus+ “Gamified Introduction to Gamification”, στο πλαίσιο αξιοποίησης του εργαλείου “dibl” και της μάθησης μέσω διλήμματος (DBL), που χρησιμοποιήθηκε στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Το εργαλείο αυτό σε συνδυασμό με μαθητοκεντρικές τεχνικές συνεργασίας αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο μας, στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ που αναφέρθηκε, στο οποίο συμμετέχουμε ως μέλη σύμπραξης.

 https://www.youtube.com/watch?v=GsCHSVoVLvs

4. Με τον FEE (Foundation for Environmental Education), όπου συμμετείχαμε στη διεθνή δράση "Global Action Days 2023" εντάσσοντας κάποιες από τις δραστηριότητες μας στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Η εν λόγω δράση αφορά τα 5Rs - Refuse, Reduce, Reuse, Recycle and Repurpose. Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται σχολεία από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν και να  μοιραστούν 5 ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας για να μειώσει τη ρύπανση και να καταναλώσει πιο υπεύθυνα. Το κίνημα Global Action Days της FEE καταδεικνύει πώς μεμονωμένες ενέργειες, ανεξάρτητα από το πόσο μικρές φαίνονται, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη δική μας και την ευημερία της Γης μας. Συμμετείχαμε και στις 5 ενέργειες που είναι οι εξής:

  • Action 1-Refuse -Go Meatless for a day
  • Action 2 - Replace Harmful Chemicals
  • Action 3 - Reuse - It's a Book Swap Day
  • Action 4 - Repurpose - Give Belongings a second life
  • Action 5 - Recycle - Go on a litter picnic and clean up

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2023/05/03/symmetochi-sti-drasi-quot-global-action-days-2023-quot/

5. Με το ΚΕΠΕΑ Καστρίου, όπου υλοποιήσαμε στη τάξη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 'Δεν πετάω τίποτα". Στόχοι του προγράμματος είναι, οι μαθητές/μαθήτριες :
– να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της μείωσης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησής τους,
– να μάθουν πώς πραγματοποιείται η κομποστοποίηση, ποια απορρίμματα μπορούν ή όχι να κομποστοποιηθούν, και πώς κατασκευάζεται ένας σπιτικός κομποστοποιητής,
– να ευαισθητοποιηθούν για τη μεταβολή των καταναλωτικών συνηθειών τους, ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον.

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2023/05/03/ekpaideytiko-programma-me-to-kepea-kastrioy-quot-den-petao-tipote-quot/


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ελένη Κατσιάβου

Στόχος δράσης

Στόχοι του προγράμματος είναι να: 1. Να δοθούν στα παιδιά ερεθίσματα και βασικές πληροφορίες για το πρόβλημα των απορριμμάτων και την Ανακύκλωση 2. Να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της Ανακύκλωσης στη μείωση των σκουπιδιών και να εξοικειωθούν με το διαχωρισμό των υλικών. 3. Να αναγνωρίζουν ως λύσεις του περιβαλλοντικού προβλήματος το τρίπτυχο: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση 4. Να αισθανθούν δημιουργικά και να διασκεδάσουν μέσα από την επαναχρησιμοποίηση υλικών, δημιουργώντας παιχνίδια και κατασκευές με αυτά 5. Να εξοικειωθούν με το εργαλείο «dibl» και τη μάθηση μέσω διλήμματος 6. Να ευαισθητοποιηθούν και να αναλάβουν ενεργό δράση αναφορικά με το θέμα της Ανακύκλωσης 7. Να καλλιεργήσουν στοχευμένες δεξιότητες όπως Δημιουργικότητα, Κριτική σκέψη, Συνεργασία, Αυτομέριμνα, Ενσυναίσθηση και Ευαισθησία, Πρωτοβουλία, Υπευθυνότητα, Ψηφιακό γραμματισμό, Στρατηγική σκέψη και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος - Απρίλιος 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας