menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

123... ανακυκλώνω με μανία!!!

123... ανακυκλώνω με μανία!!!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

Το 3ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης είναι ένα 3/θέσιο σχολείο με ολοήμερο τμήμα και συστεγάζεται με το 10ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης και το 9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης. Ανήκει στο Δίκτυο Σχολείων της Παιδαγωγικής Φρενέ καθώς και στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Υλοποιεί Εθνικά και Ευρωπαϊκά Καινοτόμα Προγράμματα, όπως eTwinning (για το οποίο μάλιστα έχει βραβευτεί με ετικέτα ποιότητας αλλά και με την τιμητική πλακέτα eTwinning School Label), πρόγραμμα υγιεινής διατροφής σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Prolepsis, Ρομποτική κτλ. Είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, που συνεργάζεται με τοπικούς και εθνικούς φορείς και συμμετέχει σε δράσεις εθελοντισμού.


Διευθυντής Σχολείου

Νικολοπούλου Ελένη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς έχει φέρει αντιμέτωπους με το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία την τεράστια ευθύνη που έχουμε όλοι μας απέναντι σ’ αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα και να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση είναι στο χέρι μας και λέγεται Ανακύκλωση. Το νηπιαγωγείο μας στηρίζει ένθερμα την Ανακύκλωση τα τελευταία 13 χρόνια και την έχει βάλει στην καθημερινότητά του. Φέτος επιλέξαμε να την εντάξουμε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων υλοποιώντας το βιωματικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αειφορίας  "123…Ανακύκλωσε!"  της πρωτοβουλίας «In action for a better world - Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο». Το πρόγραμμα αυτό το εμπλουτίσαμε με περιβαλλοντικές δράσεις, κάνοντας πράξη όσα μάθαμε και εμπλέκοντας την τοπική κοινωνία,  και το επεκτείναμε στην Ανακύκλωση του Μέλλοντος μέσα από τη ρομποτική.

έδώ μπορείτε να δείτε ολοκληρωμένο το πρόγραμμα

https://sway.office.com/vKTXZ9wlQlbsrakF?ref=Link


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από συμμετοχικές ομαδικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας τόσο τις νέες τεχνολογίες όσο και τα εργαλεία της βιωματικής, ανακαλυπτικής και παιγνιώδους μάθησης, τα παιδιά γνώρισαν την Ανακύκλωση ως μία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων και, αφού κατανόησαν την αναγκαιότητά της στη δημιουργία βιώσιμων πόλεων, την κάνουν πράξη καθημερινά τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι τους. Επιπλέον, βγήκαν από τα στενά πλαίσια της σχολικής τάξης, συνεργάστηκαν με φορείς, και ευαισθητοποίησαν την τοπική κοινωνία. Μέσα από την ενασχόλησή τους με το STEM και τη Ρομποτική σκέφτηκαν έξυπνους τρόπους για να γίνει η Ανακύκλωση πιο αποτελεσματική στο μέλλον και παρουσίασαν τις ιδέες τους στις τοπικές αρχές. Έτσι καλλιέργησαν δεξιότητες του 21ου αιώνα και έγιναν πρεσβευτές του Παγκόσμιου Στόχου για τις Βιώσιμες Πόλεις.



Συνεργασίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργαστήκαμε:

  • Με την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Τρίπολης  και προσωπικά με τον Αντιδήμαρχο καθημερινότητας, κ. Γιώργο Λαγό
  • Με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Δημήτρη Μακαρούνη
  • Με την τοπική εταιρεία ανακύκλωσης «Αρκαδική Εναλλακτική»
  • Με το Κέντρο Ανακύκλωσης ΑΦΗΣ
  • Με τον τοπικό Σύλλογο ΑμεΑ
  • Με τοπικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, ψησταριές, φούρνους, ζαχαροπλαστεία…)
  • Με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO hellas

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κωστοπούλου Γεωργία και Νικολοπούλου Ελένη

Στόχος δράσης

Το πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη και τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σκοπό έχει τα παιδιά: να έρθουν αντιμέτωπα με το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, να αναγνωρίσουν ως λύσεις του προβλήματος το τρίπτυχο: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, να γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν τους βασικούς κανόνες για ορθή ανακύκλωση, να εμπλακούν ενεργά ευαισθητοποιώντας και την τοπική κοινωνία, να σχεδιάσουν και να προτείνουν στις τοπικές αρχές την Ανακύκλωση του Μέλλοντος.

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2022, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας