menu

Σύνδεση | Εγγραφή

11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων το σχολείο με τα λαμπερά χαμόγελα και τα πιο χαμογελαστά μάτια. Λέμε: « ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ & ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ» Προσπαθούμε …. λέμε ναι σ’ ένα καλύτερο κόσμο που όλοι μαζί θέλουμε να δημιουργήσουμε!!!

11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων το σχολείο με τα λαμπερά χαμόγελα και τα πιο χαμογελαστά μάτια. Λέμε: « ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ & ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ» Προσπαθούμε …. λέμε ναι σ’ ένα καλύτερο κόσμο που όλοι μαζί θέλουμε να δημιουργήσουμε!!!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων

Το 11ο Νηπιαγωγείο είναι ένα ολοήμερο σχολείο στο κέντρο των Τρικάλων που φιλοξενεί 31 μαθητές/τριες, τη σχολική χρονιά 2023-2024 λειτουργεί νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοημέρου στο Νηπιαγωγείο μας. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σχολείο με χαρούμενους μαθητές/τριες, ένα σχολείο που οι μαθητές/τριες να αγαπούν τη μάθηση, ένα σχολείο που να τους χωράει όλους , χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς προϋποθέσεις, ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, ένα σχολείο που έχει στόχο τη δημιουργία των ενεργών πολιτών ενός καλύτερου αύριο, ενός καλύτερου κόσμου!!!


Διευθυντής Σχολείου

Ρέμου Στυλιανή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying), ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες παρουσιάζει τεράστιες  διαστάσεις τον τελευταίο καιρό , οδηγώντας ακόμα και σε τραγικά συμβάντα που θα μπορούσαν πιθανά να έχουν αποφευχθεί με μια σειρά μέτρων πρόληψης. Στο Νηπιαγωγείο το πρώτο σχολείο του παιδιού παρατηρούμε συμπεριφορές οι οποίες χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη ή μη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός σχολείου. Το δε σε παίζω, δε σε έχω φίλο, κοροϊδίες – γέλια που ενοχλούν & στεναχωρούν, χτυπήματα μικρά & μεγάλα μπορεί να φαίνονται αθώα σ’ αυτή την ηλικία & να δικαιολογούμε τα παιδιά με τη φράση «είναι μικρά ακόμα θα μάθουν…», όμως  εμείς ως σχολείο έχουμε την υποχρέωση απ’ αυτή την ηλικία να διδάξουμε στους μαθητές και μαθήτριές μας την  υιοθέτηση της Κοινωνικής-Οικολογικής προσέγγισης, μιας ολιστικής προσέγγισης, που στοχεύει στην αλλαγή του κλίματος του σχολείου, ώστε να μην αναπαράγει τη βία. Είναι αναγκαίο να καλλιεργήσουμε  στους μαθητές/τριες μας τη συλλογική συνείδηση, την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη   με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας & την αποτροπή οποιουδήποτε φαινομένου σχολικής βίας & εκφοβισμού εντός & εκτός του σχολικού χώρου. Ο σκοπός & ο στόχος μας είναι να κατανοήσουν τα παιδιά απ’ το Νηπιαγωγείο ότι ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτός σε καμία περίπτωση.

Ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του εκφοβισμού οργανώνοντας μια σειρά δράσεων- δραστηριοτήτων, με σκοπό οι μαθητές/τριες μας να κατανοήσουν  τις μορφές σχολικού εκφοβισμού.

Με μια σειρά δραστηριοτήτων κυρίως μέσα απ’ το παιχνίδι και τις κατασκευές που αγαπούν τα παιδιά της ηλικίας αυτής  διδάχθηκαν έννοιες όπως η συνεργασία, η εμπιστοσύνη, ο αλληλοσεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ενσυναίσθηση. 

Συζητήσαμε με τους μαθητές/τριες μας και από κοινού οργανώσαμε τους κανόνες της τάξης μας τους οποίους οφείλουμε να τους σεβόμαστε όλοι!! Μέσα από στοχευόμενες δραστηριότητες (όπως παραμύθια, εκπαιδευτικά βίντεο, ταινίες για παιδιά, εγχειρίδια για τη σχολική βία κλπ)   δώσαμε στα παιδιά να καταλάβουν: 1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται. 3.  Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν 4. Ποιες είναι οι συνέπειες του εκφοβισμού 5. Τι μπορείς να κάνεις για να μη σε εκφοβίζουν 6. Τι να κάνεις αν εσύ εκφοβίζεις άλλα παιδιά 7 Να μπορούν να διακρίνουν τις διάφορες μορφές σχολικής βίας (λεκτική, σωματική, κοινωνική απομόνωση) 8. Να αποκτήσουν ενσυναίσθηση για το θύτη και το θύμα και ν’ αναγνωρίσουν την σπουδαιότητα του παρατηρητή σε φαινόμενα σχολικής βίας. 9.. Πώς να σταματήσεις τον εκφοβισμό στο σχολείο σου.

Δημιουργήσαμε τα συνθήματα που μας εκφράζουν και κατανοήσαμε τη μεγάλη δύναμη του «όλοι μαζί μπορούμε»!!!

Το μήνυμα μας για τη σχολική χρονιά 2022-2023 αλλά και για τις επόμενες είναι «Κανένα παιδί δεν πρέπει να ντρέπεται, να φοβάται, να πονάει στο σχολείο παρά μόνο να μαθαίνει να  χαίρεται και να γελάει », κατασκευάσαμε τη δική μας αφίσα.

Το αποτέλεσμα είναι το σχολείο μας το 11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων να γίνει το σχολείο με τα πιο λαμπερά χαμόγελα και τα πιο χαμογελαστά μάτια!!! Λέμε ναι σ’ ένα καλύτερο κόσμο που όλοι μαζί θέλουμε να δημιουργήσουμε!!

Συμμετείχαν τα τμήματα: Υποχρεωτικό πρωινό 2, προαιρετικό ολοήμερο 1 & επέκτασης ολοημέρου.

Εκπαιδευτικοί: Ρέμου Στυλιανή, Γκερμπεσιώτη Αικατερίνη, Καλυβιώτη Χριστίνα

Πηγές άντλησης υλικού και ιδεών: https://www.edweek.gr/ekpaideftiko-yliko-gia-ti-bia-sto-sholeio-kai-ton-ekfobismo/

Το χαμόγελο του παιδιού "Κανένα παιδί δεν πρέπει να ντρέπεται, να φοβάται,να πονάει στο σχολείο" @YouSmileTV https://milatora.gr/ #MilaTora   https://www.youtube.com/watch?v=_ByQp1VqA1A


Στόχος δράσης

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού από το πρώτο σχολείο των παιδιών το Νηπιαγωγείο. Η ανάπτυξη της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, το σεβασμό στη προσωπικότητα του άλλου και στη σωματική ακεραιότητα, θέλουμε οι μαθητές και οι μαθήτριές μας να κατανοήσουν ότι καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή έτσι μπορούμε να προάγουμε ειρηνικές και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες και να οικοδομήσουμε αποτελεσματικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα. Για εμάς στο 11ο Νηπιαγωγείο, το σχολείο, είναι το σημαντικό φυσικό περιβάλλον των παιδιών, αποτελεί έναν ιδιαίτερα πρόσφορο χώρο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, το σύγχρονο σχολείο καλείται να διαδραματίσει ένα σύνθετο ρόλο, που περιλαμβάνει όχι μόνο την προαγωγή της μάθησης αλλά και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Το σχολείο είναι αυτό που μπορεί και πρέπει να βάλει τα θεμέλια για ένα κόσμο χωρίς βία, ένα κόσμο ειρηνικό, με αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ένα κόσμο που οι άνθρωποι συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους… έναν καλύτερο κόσμο όπου οι άνθρωποι θα είναι χαρούμενοι και δημιουργικοί!!!!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας