Το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης πιστό στο όραμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και σε ένα σχολείο συμμετοχικό και ανοιχτό στην τοπική κι ευρύτερη κοινωνία, αξιοποίησε τη 10η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023-24 και την πρόταση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του σχολείου, κυρίας Σοφίας Καλαμάρα, την οποία με ενθουσιασμό υιοθέτησε, τόσο η διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων, όσο και το σύνολο της μαθητικής κοινότητας του σχολείου.
Το σχέδιο υλοποίησης περιλάμβανε ανάπτυξη σε στάδια και στο ρυθμό που βαθμιαία συντάσσονταν στην κοινή προσπάθεια φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ενεργοί πολίτες της πόλης, μετά από μία ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την τοπική κοινωνία.
Ως επιπλέον κίνητρο για τους μαθητές/τριες χρησιμοποιήθηκε και το κάλεσμα του δικτύου της "Πανελλαδικής Σχολικής Σκυταλοδρομίας” με σύνθημα “Τρέχω για το ΕΥ” του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “BEACTIVE” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με το οποίο συνδέθηκε επιπλέον η όλη προσπάθεια.
Για την έξοδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τις κλειστές αίθουσες και την εικονική αποτύπωση μέσω των διαδραστικών πίνακων, σε μία υπαίθρια ρεαλιστική εκπαιδευτική εμπειρία με συνδυασμό καλλιέργειας σώματος, πνεύματος και ψυχής, αξιοποιήθηκε ο σχεδιασμός μιας αθλητικής πεζοπορίας 10 χιλιομέτρων, που είχε αφετηρία και τερματισμό την αυλή του σχολείου με ενδιάμεσους σταθμούς παρατήρησης, ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σε ποικίλα θέματα (βοτανολογία, μελισσοκομεία, γεωλογία, ιστορία, τοπογραφία, κ.α.), σε τόπο και χρόνο όπως το ίδιο το περιβάλλον έδινε την αφορμή στην πορεία.
Ευχάριστη πινελιά σε όλη αυτή τη διαδρομή στάθηκε η δημιουργία ενός αυτοσχέδιου παιχνιδιού μεταξύ των συμμετεχόντων, βασισμένο σε ένα χειροποίητο σημαιάκι, που δημιουργήσαν τα παιδιά, να παίζει το ρόλο μιας σκυτάλης που ένωνε τον έναν με τον άλλο και την οποία ο τελευταίος που την λάμβανε στην σειρά, γινόταν ο πρώτός στον επόμενο κύκλο της. Η σκυτάλη διάτρεχε από χέρι σε χέρι και έτσι σκαρφάλωσε, μαζί με όλους, ως την κορυφή του βουνού της Κοζάνης, με την τοπική ονομασία «Ψηλός Αηλιάς».
Εκεί σε υψόμετρο 1.020 μ., βρίσκεται ο ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία με εκπληκτική θέα περιμετρικά σε όλη την περιοχή. Στον υπαίθριο χώρο της εκκλησιάς η ομάδα ανάβασης ενώθηκε με δεκάδες ακόμα ανθρώπους της ομάδας κορυφής, που περίμεναν απολαμβάνοντας με μουσική την υπεροχή παρέα. Έτσι, σε μια ατμόσφαιρα χαράς εκατοντάδες άνθρωποι δημιούργησαν όλοι μαζί μία ευχάριστη υπαίθρια κοινωνική και εκπαιδευτική σύναξη στα σκαλιά της εκκλησίας και κάτω από τη δροσιά των δέντρων της.
Ανάμεσα στα «τσιμπολόγηματα» του πρόχειρου φαγητού από το σπίτι και των κερασμάτων από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης αξιοποιήθηκε η στιγμή για την ευαισθητοποίηση πάνω σε ποικίλους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας την πατροπαράδοτη συνήθεια στον πολιτισμό των Ελλήνων, οι καλύτερες συζητήσεις να γίνονται γύρω από μια κοινή τράπεζα και ζεστή παρέα.
Τα άτομα που κλήθηκαν να μιλήσουν αξιοποίησαν τόσο τη δυνατότητα του ίδιου του χώρου (ιστορική, πολιτισμική, τοπογραφική κ.α.), όσο και την κατάθεση της προσωπικής τους εμπειρίας, δημιουργώντας όλοι μαζί μια συμβολική σκυτάλη πνευματικής παράδοσης στον χρόνο, μέσω ενός ενεργού προτύπου.
Η σύναξη της κορυφής έκλεισε με τη δημιουργία μιας συμμετοχικής ανθρώπινης «αγκαλιάς» γύρω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, η οποία ένωσε εκατοντάδες ανθρώπους, τον ένα δίπλα στον άλλο, με τη σκυτάλη «…ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ!» να διατρέχει ανάμεσα τους σε κύκλο που κυριολεκτικά αγκάλιασε την κορυφή του βουνού, θέλοντας να στείλει μήνυμα ενότητας κι αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα!
Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης
Η συμμετοχική αλληλεπίδραση σχολικής κοινότητας και κοινωνίας, πάνω σε κοινό εκπαιδευτικό άξονα
Η βιωματική εκπαίδευση των υποκειμένων, σε πραγματικό χώρο και χρόνο, σε σχέση με το αντικείμενο.
Η αξιοποίηση των ειδικών για μετάδοση των γνώσεων με διαδραστικό κοινό.
Πρόσκληση -Αφίσα, emails, δελτίο τύπου, ανακοίνωση στην τοπική εφημερίδα, κατασκευή και εκπαιδευτική διάδραση με τη σκυτάλη «…ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ!», ανοιχτή αθλητική πεζοπορία με σταθμούς, ανοιχτές δια ζώσης υπαίθριες εμπειρίες και παρουσιάσεις, ιστοσελίδα σχολείου, βίντεο YouTube.