menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

1. …ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ!!!

1.	…ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ!!!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

6ο Γυμνάσιο Κοζάνης

To 6o Γυμνάσιο Κοζάνης είναι ένα ημερήσιο Γυμνάσιο, το οποίο αποτελείται από 10 τμήματα και έχει συνολικά στο δυναμικό του 230 μαθητές και μαθήτριες. Οι ηλικίες μαθητών/τριων είναι 12-15 ετών. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου αποτελείται από 25 εκπαιδευτικούς. Το Γυμνάσιο δέχεται μαθητές και μαθήτριες από την πόλη της Κοζάνης (114 μαθητές), αλλά και από τα γύρω χωριά της Κοζάνης (116 μαθητές) χαρακτηριστικό το οποίο δημιουργεί μία ποικιλομορφία στο μαθητικό δυναμικό, αφού πολλοί μαθητές προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, με άλλα ήθη και έθιμα και με διαφορετικό οικογενειακό, πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η διαφορετικότητα αυτή άλλοτε προσδίδει θετικό και άλλοτε αρνητικό πρόσημο στη λειτουργία της σχολικής μονάδας. Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς δείχνουν ενδιαφέρον για την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων με σκοπό τη διαφοροποιημένη και διαθεματική προσέγγιση της σχολικής ζωής.


Διευθυντής Σχολείου

Νικολέτα Σταθοπούλου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης πιστό στο όραμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και σε ένα σχολείο συμμετοχικό και ανοιχτό στην τοπική κι ευρύτερη κοινωνία, αξιοποίησε τη 10η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023-24 και την πρόταση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του σχολείου, κυρίας Σοφίας Καλαμάρα, την οποία με ενθουσιασμό υιοθέτησε, τόσο η διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων, όσο και το σύνολο της μαθητικής κοινότητας του σχολείου.

Το σχέδιο υλοποίησης περιλάμβανε ανάπτυξη σε στάδια και στο ρυθμό που βαθμιαία συντάσσονταν στην κοινή προσπάθεια φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ενεργοί πολίτες της πόλης, μετά από μία ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την τοπική κοινωνία.

Ως επιπλέον κίνητρο για τους μαθητές/τριες χρησιμοποιήθηκε και το κάλεσμα του δικτύου της "Πανελλαδικής Σχολικής Σκυταλοδρομίας” με σύνθημα “Τρέχω για το ΕΥ” του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “BEACTIVE” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με το οποίο συνδέθηκε επιπλέον η όλη προσπάθεια.

Για την έξοδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τις κλειστές αίθουσες και την εικονική αποτύπωση μέσω των διαδραστικών πίνακων, σε μία υπαίθρια ρεαλιστική εκπαιδευτική εμπειρία με συνδυασμό καλλιέργειας σώματος, πνεύματος και ψυχής, αξιοποιήθηκε  ο σχεδιασμός μιας  αθλητικής πεζοπορίας 10 χιλιομέτρων, που είχε αφετηρία και τερματισμό την αυλή του σχολείου με ενδιάμεσους σταθμούς  παρατήρησης, ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σε ποικίλα θέματα (βοτανολογία, μελισσοκομεία, γεωλογία, ιστορία, τοπογραφία, κ.α.), σε τόπο και χρόνο όπως το ίδιο το περιβάλλον έδινε την αφορμή στην πορεία.

Ευχάριστη πινελιά σε όλη  αυτή τη διαδρομή στάθηκε η δημιουργία ενός αυτοσχέδιου παιχνιδιού μεταξύ των συμμετεχόντων, βασισμένο σε ένα χειροποίητο σημαιάκι, που δημιουργήσαν τα παιδιά, να παίζει το ρόλο μιας σκυτάλης που ένωνε τον έναν με τον άλλο και την οποία ο τελευταίος που την λάμβανε στην σειρά, γινόταν ο πρώτός στον επόμενο κύκλο της. Η σκυτάλη διάτρεχε από χέρι σε χέρι και έτσι σκαρφάλωσε, μαζί με όλους, ως την κορυφή του βουνού της Κοζάνης, με την τοπική ονομασία «Ψηλός Αηλιάς».

Εκεί σε υψόμετρο 1.020 μ., βρίσκεται ο ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία με εκπληκτική θέα περιμετρικά σε όλη την περιοχή. Στον υπαίθριο χώρο της εκκλησιάς η ομάδα ανάβασης ενώθηκε με δεκάδες ακόμα ανθρώπους της ομάδας κορυφής, που περίμεναν απολαμβάνοντας με μουσική την υπεροχή παρέα. Έτσι, σε μια ατμόσφαιρα χαράς εκατοντάδες άνθρωποι δημιούργησαν όλοι μαζί μία ευχάριστη υπαίθρια κοινωνική και εκπαιδευτική σύναξη στα σκαλιά της εκκλησίας και κάτω από τη δροσιά των δέντρων της.

Ανάμεσα στα «τσιμπολόγηματα» του πρόχειρου φαγητού από το σπίτι και των κερασμάτων από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης αξιοποιήθηκε η στιγμή για την ευαισθητοποίηση πάνω σε ποικίλους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας την πατροπαράδοτη συνήθεια στον πολιτισμό των Ελλήνων, οι καλύτερες συζητήσεις να γίνονται γύρω από μια κοινή τράπεζα και ζεστή παρέα.

Τα άτομα που κλήθηκαν να μιλήσουν αξιοποίησαν τόσο τη δυνατότητα του ίδιου του χώρου (ιστορική, πολιτισμική, τοπογραφική κ.α.), όσο και την κατάθεση της προσωπικής τους εμπειρίας, δημιουργώντας όλοι μαζί μια συμβολική σκυτάλη πνευματικής παράδοσης στον χρόνο, μέσω ενός ενεργού προτύπου.         

Η σύναξη της κορυφής έκλεισε με τη δημιουργία μιας συμμετοχικής ανθρώπινης «αγκαλιάς» γύρω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, η οποία ένωσε εκατοντάδες ανθρώπους, τον ένα δίπλα στον άλλο, με τη σκυτάλη «…ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ!» να διατρέχει ανάμεσα τους σε κύκλο που κυριολεκτικά αγκάλιασε την κορυφή του βουνού, θέλοντας να στείλει μήνυμα ενότητας κι αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα!


Αποτελέσματα / επίδραση

Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης

Η συμμετοχική αλληλεπίδραση σχολικής κοινότητας και κοινωνίας, πάνω σε κοινό εκπαιδευτικό άξονα

Η βιωματική εκπαίδευση των υποκειμένων, σε πραγματικό χώρο και χρόνο, σε σχέση με το αντικείμενο.

Η αξιοποίηση των ειδικών για μετάδοση των γνώσεων με διαδραστικό κοινό.



Συνεργασίες

Στο σχέδιο δράσης, με πρωταγωνιστή τη Μαθητική Κοινότητα του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης, στάθηκαν αρωγοί και πολύτιμοι συνεργάτες:

  • Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (Ε.Ο.Σ.) Κοζάνης, με τους Κρείτωνα Ζαγκανίκα να ηγείται της όλης διαδικασίας, Αλέξανδρο Τσολάκη, Κωνσταντίνο Μπηλιώνη, Χαράλαμπο Κελεσίδη, Νικόλαο Λαδάκη, Μάνθο Φίλιο και Δημήτριο Φασνάκη. Η εθελοντική αυτή ομάδα της τοπικής κοινωνίας βοήθησε αποτελεσματικά με τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία της, τόσο στη χάραξη της κατάλληλης ορειβατικής διαδρομής, συστήνοντας για πρώτη φορά σε πολλούς τον τρόπο της αθλητικής πεζοπορίας και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο βουνό, όσο και αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής και φαινόμενα που εξηγούσαν επιτόπου κατά τη διαδρομή στους συμμετέχοντας, καλλιεργώντας αφενός τη δεξιότητα της παρατήρησης σε πραγματικό χρόνο, όσο και την θεωρία των βιβλίων στην πράξη.
  • Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, κυρία Βασιλική Βόντσα, η οποία στην κορυφή του βουνού με θέα, από την μια μεριά, την κοιλάδα της Πτολεμαϊδας, με την απολιγνητοποιημένη περιοχή των μεγαλύτερων ηλεκτροπαραγωγών μονάδων ενέργειας της Ελλάδας, περιοχή στην οποία παράλληλα είναι εμφανή και η προσπάθεια ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων στους λόφους της, άδραξε την ευκαιρία για να μιλήσει, μπροστά σε ένα ορατό παράδειγμα, για τη σημασία της μετάβασης στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και τους στόχους της. Αξιοποίησε επίσης τον τόπο του Προφήτη Ηλία, όπου τον συνέδεσε ιστορικά και πολιτισμικά και το γίγνεσθαι της τοπικής κοινωνίας.
  • Ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αθανάσιος Παπαβασιλείου, έχων επιπροσθέτως και την ιδιότητα του Εθελοντή Διασώστη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.), ακολουθήσε στους εκπαιδευτικούς σταθμούς της ορειβατικής ανάβασης και κατάβασης των δέκα χιλιομέτρων, με την εκπληκτική θέα προς την λίμνη του Πολυφύτου και την κορυφογραμμή με τις δεκάδες ανεμογεννήτριες στο βάθος των βουνών, ενώ ανέδειξε στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης αφενός μιλώντας στην κορυφή του βουνού, για τη σημασία του βιώσιμου τρόπου ζωής και της συμμετοχής του ενεργού πολίτη στη δημιουργία συλλογικής συνείδησης, αφετέρου ως πρότυπο στην πράξη.
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ο Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δυτικής Μακεδονίας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αθανάσιος Παλαμάς και το γραφείο Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, οι οποίοι συμμετείχαν δίνοντας λύσεις στις πολλές και διαφορετικές απαιτήσεις, που συνάντησε το σχέδιο υλοποίησης της συνεργατικής αυτής δράσης.
  • Ο Επίτροπος του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία, Γεώργιος Μαντζιάρης, ο οποίος παρουσίασε τη δυναμική και τη σημασία του Ψηλού Αηλιά στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία, τόσο θρησκευτικά, όσο και ιστορικά, κάνοντας αναδρομή και μιλώντας ιδιαίτερα για το μνημείο των πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που υπάρχει εκεί, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα.   
  • Ο μεγαλύτερος συμμετέχοντας της κοινής αυτής εκπαιδευτικής δράσης, ο οποίος και ακολούθησε ενεργά όλη την ορειβατική διαδρομή των 10 χιλιομέτρων, ο εβδομηντάχρονος κύριος Μπιλιώνης Αθανάσιος, ο οποίος στην κορυφή του βουνού μίλησε για την μακρόχρονη εμπειρία του στην αθλητική πεζοπορία και ορειβασία και τη σημασία της αλλαγής στην καθημερινότητα, με στόχο την ευημερία, την σωματική και ψυχική υγεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Μια καταλυτική παρουσία ως πρότυπο ζωής και δράσης.
  • Ο συντοπίτης μας, κύριος Απόστολος Πεταλωτής, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην ανοιχτή πρόσκληση, βοήθησε εθελοντικά προσφέροντας θεαματικές λήψης από το drone του και καταγράφοντας μέρος της διαδικασίας σε ένα χαρακτηριστικό βίντεο, το οποίο πραγματικά είναι άξιο προσοχής (βλ. περισσότερα στο: https://www.youtube.com/watch?v=0CyBVvqaRQs).
  • Η τοπική επιχείρηση του κυρίου Τριαντάφυλλου Καυζαλίδη, η οποία ανταποκρίθηκε ως ενεργός ιδιωτικός φορέας προσφέροντας εθελοντικά βοήθεια στην επίλυση τεχνικών θεμάτων κατά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης.
  • Και βέβαια η τοπική κοινωνία της πόλης της Κοζάνης, η οποία στάθηκε συμμετοχική στην δημιουργία μιας ζεστής «ΑΓΚΑΛΙΑ» για όλη αυτή την προσπάθεια.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Η Διευθύντρια του σχολείου Νικολέτα Σταθοπούλου. Οι εκπαιδευτικοί, Δημήτριος Δάλας, Μαρία Μιχαηλίδου, Ειρήνη Δεμερτζίδου, Μαριάνθη Μαμλιάγκα, Χαριτίδου Ελένη, Παπαδοπούλου Ελένη, Πουλιόπουλος Ηλίας, Κυριάκου Ελένη, Παρδαλός Νικόλαος, Κουβάς Δημήτριος, Ζέρβα Γεωργία, Κάμπας Χρήστος, Καραγιάννη Αναστασία, Γρηγοριάδης Ιωάννης, Αστερίου Μαγδαληνή. Η συντονίστρια εκπαιδευτικός, Σοφία Καλαμάρα. Η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Κοζάνης, Βασιλική Βόντσα. Ο Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτικής Μακεδονίας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αθανάσιος Παπαβασιλείου. Ο Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δυτικής Μακεδονίας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αθανάσιος Παλαμάς. Ο εκπαιδευτικός του γραφείου Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, Νικόλαος Τσανίδης.

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Πρόσκληση -Αφίσα, emails, δελτίο τύπου, ανακοίνωση στην τοπική εφημερίδα, κατασκευή και εκπαιδευτική διάδραση με τη σκυτάλη «…ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ!», ανοιχτή αθλητική πεζοπορία με σταθμούς, ανοιχτές δια ζώσης υπαίθριες εμπειρίες και παρουσιάσεις, ιστοσελίδα σχολείου, βίντεο YouTube.


Στόχος δράσης

Βασικός στόχος, να αναδειχτεί η αξία της συλλογικής προσπάθειας στην εκπαίδευση και στη δημιουργία υπευθύνων και ενεργών πολιτών. Επιμέρους στόχοι, τόσο η εμπειρία μιας συνεργατικής εκπαιδευτικής διαδικασίας ανάμεσα στο σχολείο, σε φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και της τοπικής κοινωνίας, όσο και η εκπαιδευτική αλληλεπίδραση με βιωματικό τρόπο σε πλαίσιο διαθεματικότητας μεταξύ της Φυσικής Αγωγής, της Ιστορίας, της Γεωγραφίας, της Γεωλογίας, των Θρησκευτικών, της Αγωγής Υγείας και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, υπηρετώντας τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, τοπική κοινωνία, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, σύλλογοι και ενεργοί πολίτες.

Χρόνος δράσης

Η δράση υλοποιήθηκε χρονικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, με αιχμή την 10η Ημέρα Ελληνικού Σχολικού Αθλητισμού 2023-24.

Τόπος Δράσης

Η πόλη της Κοζάνης

Δίκτυο

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “BEACTIVE” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.                                                                                                     Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 11


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας