menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους Σερρών

4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους Σερρών

Η Έξυπνη Τάξη ως Μοντέλο Βιώσιμης Τεχνολογίας

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η αλλαγή του κλίματος προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η κτηνοτροφία αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση αυτών των εκπομπών και την προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Έξυπνη Τάξη, μία μακέτα, που δημιουργήσαμε με τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών και του Δημοτικού Σχολείου Ροδολίβους Σερρών είναι ένα παράδειγμα πρωτοβουλίας για την προώθηση της βιώσιμης τεχνολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Με τη χρήση αισθητήρων και αυτοματισμών μέσω του Microbit, η Έξυπνη Τάξη αντιδρά αυτόματα στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, προσφέροντας μια περιβαλλοντικά φιλική και ενεργειακά αποδοτική λύση.

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ασχολήθηκε με την εξοικονόμηση του πετρελαίου κυρίως τους χειμερινούς μήνες, προγραμματίζοντας τον αισθητήρα να ελέγχει την θερμοκρασία μέσα στην Έξυπνη Τάξη και αναλόγως την τιμή της θερμοκρασίας να ανάβουν ή να σβήνουν αυτόματα τα ηλεκτρικά σώματα. Αντίστοιχα, το Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους ασχολήθηκε με την εξοικονόμηση ρεύματος. Οι μαθητές προγραμμάτισαν τον αισθητήρα και ανάλογα την φωτεινότητα της τάξης, αυτόματα άναβαν ή έσβηναν τα φώτα. Προς έκπληξή τους οι μαθητές και των δύο σχολείων αντιλήφθηκαν πως το ένα σχολείο δίνει λύση στο πρόβλημα του άλλου. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο είναι ένα μικρό σχολείο στην καρδιά της πόλης των Σερρών περιτριγυρισμένο από πολυκατοικίες. Το φως του ήλιου σπάνια μπαίνει μέσα στις τάξεις. Αντίθετα το Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο, το οποίο είναι αδύνατο να θερμανθεί αποτελεσματικά τον χειμώνα. Οι μαθητές με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αντάλλαξαν στα πλαίσια της συνεργασίας τους τις εργασίες, δίνοντας λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα σχολεία τους.

 Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό Arduino που μας προμήθευσε το Ίδρυμα Λαμπράκη κατά τη συμμετοχή μας στο εθνικό πρόγραμμα ¨Ενεργώ για τον Πλανήτη¨, η Έξυπνη Τάξη απέκτησε το δικό της μετεωρολογικό σταθμό. Οι μαθητές μπορούν και παρακολουθούν την υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση, τη θερμοκρασία και την φωτεινότητα - ηλιοφάνεια της τάξης. Επιπλέον, με το Science School Air Quality IoT οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα μέσα στην Έξυπνη Τάξη. Μικροσωματίδια, Μονοξείδιο του Άνθρακα, Διοξείδιο του Άνθρακα και άλλες βλαβερές ουσίες μετρήθηκαν σε διάφορα σημεία. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν εξαιρετικά έντονο και οδηγηθήκαμε στη συνεργασία πέντε διαφορετικών Δημοτικών Σχολείων, από διαφορετικές περιοχές του νομού Σερρών, όπου οι μαθητές έκαναν μετρήσεις στη δική τους περιοχή και εξήγαγαν τα δικά τους συμπεράσματα. Μετρήσεις έγιναν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, στο Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους Σερρών, στο Δημοτικό Σχολείο Πρώτης Σερρών, στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μπάφρας Σερρών, στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκώμης Σερρών (βρίσκονται που στους πρόποδες του όρους Παγγαίου) και κατά την επίσκεψή μας στη λίμνη Κερκίνη. Δεν έλειψαν βέβαια οι στιγμές που οι μαθητές έκαναν τα δικά τους πειράματα με διάφορα χημικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και στο σχολείο όπως για παράδειγμα αντισηπτικά, καθαριστικά, διορθωτικά ακόμα και με καπνό από τσιγάρο από περαστικό και κατέγραψαν τα ίδια τα παιδιά τις μετρήσεις. Η αίσθηση των μικρών μαθητών να παρατηρούν τις επικίνδυνες ουσίες να αυξάνονται σταδιακά στον μετρητή και αυτόματα ο μετρητής να μας προειδοποιεί για ακατάλληλο περιβάλλον ήταν καθηλωτική.

Το Α΄ μέρος της εργασίας μας, δηλαδή τους αυτοματισμούς που ανέπτυξαν οι μαθητές με τους μικρουπολογιστές Microbit, τις προτεινόμενες λύσεις μας και το όλο εγχείρημά μας, το παρουσιάσαμε στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στη Θεσσαλονίκη στο ΝΟΗΣΙΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ο Δήμος Αμφίπολης, πάντα συμπαραστάτης των σχολείων της περιοχής του, μετέφερε τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη με δική του πρωτοβουλία, συμμετέχοντας και ενισχύοντας με τα δικά του μέσα την προσπάθειά μας.  Η εργασία των παιδιών έλαβε πολύ θετικά σχόλια από το Προεδρείο του Συνεδρίου - τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για τον τρόπο παρουσίασης. 

Το Β΄ μέρος της εργασίας μας, στο οποίο εγκαταστήσαμε τον μετεωρολογικό σταθμό και με αυτό τον τρόπο αναβαθμίσαμε και την μακέτα της Έξυπνης Τάξης, μαζί με τις μετρήσεις και τα συμπεράσματά μας, θα το παρουσιάσουμε στην ετήσια εκδήλωση του ΜΑΘΗΤΟΚΟΣΜΟΥ 2024 που θα πραγματοποιηθεί 23 Μαΐου 2024 στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Σκοπός όλου αυτού του εγχειρήματος ήταν οι μαθητές με τις ιδέες τους να προτείνουν λύσεις που συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και συγχρόνως να εμπλακούν  στην προώθηση της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, για το κλίμα, για την κλιματική αλλαγή, στην εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας