menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Κόκκινη κλωστή δεμένη δεξιότητες γυρεύει#skillsLabs

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021-2022 υλοποιήθηκε το etwinning έργο “Κόκκινη κλωστή δεμένη δεξιότητες γυρεύει#skillslabs”, το οποίο συνδυάστηκε με τα εργαστήρια δεξιοτήτων, μια καινοτομία που εισήχθη για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Βασικός άξονας ήταν τα κλασικά παραμύθια με μια  διαφορετική προσέγγιση. Οι ήρωες-ηρωίδες κλήθηκαν να έρθουν πιο κοντά στην στη δική μας πραγματικότητα, προσπαθώντας να περάσουν μηνύματα οικολογίας, κοινωνικής ενσυναίσθησης, εθελοντισμού, φιλανθρωπίας και αποδοχής της διαφορετικότητας, μέσα από ποικίλες αποστολές που έθεταν στα παιδιά. Για την ολοκλήρωση των αποστολών δόθηκε έμφαση σε ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες, στη χρήση διαφόρων τεχνικών και μεθόδων και στην υποστήριξη των ΤΠΕ. Σκοπός ήταν τα παιδιά να καλλιεργήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα και να αναπτύξουν ικανότητες επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων, κριτικής και δημιουργικής σκέψης, ενεργητικής ακρόασης, επιχειρηματολογίας, λήψης αποφάσεων, ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου, αλγοριθμικής-υπολογιστικής σκέψης.

Συμμετείχαν 38 σχολεία από όλη την Ελλάδα και συνεπώς το εγχείρημα αυτό απαιτούσε καλή οργάνωση και συνεργασία, τόσο κατά το σχεδιασμό, όσο και κατά την υλοποίηση. Τα σχολεία χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, για καλύτερο συντονισμό και ευκολότερη παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Κάθε ομάδα ανέλαβε να οργανώσει μια θεματική αποστολή, με σκοπό τη δημιουργία συνεργατικών παραγώγων. Για την εύρυθμη λειτουργία των ομάδων ορίστηκαν συντονιστές και διαχειριστές.

Μέσα από τις διάφορες θεματικές ενότητες και τις συνεργατικές δράσεις τα παιδιά:

Ήρθαν σε επαφή με τα κλασικά παραμύθια και κατανόησαν τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Συνεργάστηκαν με συγγραφείς παραμυθιών-ιστοριών και ανέλαβαν το ρόλο του δημοσιογράφου. Ασχολήθηκαν με δημιουργικές δραστηριότητες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επικοινωνία μαζί τους, με αποτέλεσμα να ενδυναμώσουν δεξιότητες διαλόγου, διατύπωσης ερωτήσεων, επιχειρηματολογίας και συνεργασίας στην οργάνωση και παρουσίαση μιας κοινής εκδήλωσης.

Προσκάλεσαν παππού/γιαγιά στο σχολείο και έζησαν μια παραδοσιακή αφήγηση παραμυθιού, κατανοώντας τον ευεργετικό ρόλο του παραμυθιού στη σχέση τους με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι αφηγήσεις μαγνητοφωνήθηκαν κι έτσι φτιάχτηκε μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για όλα τα παιδιά του έργου.

Υλοποίησαν δραστηριότητες προγραμματισμού & κώδικα με ποικίλους τρόπους: στο δάπεδο με το σώμα, σε ειδικό χάρτη διαδρομών με robotics kits, σε χαρτί και στον υπολογιστή τύπου scratch. Αυτές είναι: α)code-Με το εισιτήριο το μαγικό, ποια παράσταση θα δω; β)code -Παραμυθοοικογένειες και γ)code dance.

Κέρδισαν αριστείο συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (CODE WEEK)

Γνώρισαν τον ψηφιακό κόσμο και ενεπλάκησαν σε δράσεις STEAM, με αφορμή κάποιο κλασικό παραμύθι. Ασχολήθηκαν με:

 • πειράματα επίπλευσης-βύθισης, ηλεκτρισμού, βάρους, ιδιότητες αέρα, φυτέματος & πορείας ανάπτυξης φυτού, ακολουθώντας τα βήματα της επιστημονικής διαδικασίας
 • κατασκευές από διάφορα υλικά σπιτιών, τροχαλιών, ηλεκτρικού κυκλώματος
 • κώδικες, online πρωτότυπα παιχνίδια με περιεχόμενο δημιουργημένο από τα παιδιά και δραστηριότητες επαυξημένης πραγματικότητας
 • διάφορες τεχνοτροπίες στην Τέχνη όπως βιτρό, χαρτοπολτό
 • θέατρο σκιών, ζωγραφική, γλυπτική, τραγούδι
 • ποικίλες μαθηματικές έννοιες και
 • δημιουργία συνεργατικών προϊόντων όπως: συνεργατική ιστορία, κάρτες κώδικα, αφήγηση παραμυθιού από τα παιδιά και εικονογράφησή της, συνεργατική ομιλούσα αφίσα με τις φωνές των παιδιών, διαφορετικό τέλος σε παραμύθι.

Παρουσίασαν το πραγματικό και παραμυθένιο τους όνομα, αναγνωρίζοντας την ταυτότητά τους και τα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητά τους.

Κατανόησαν την προσφορά της οικογένειας, παρουσίασαν τη δική τους και ήρθαν σε επαφή με ευαίσθητες έννοιες, όπως μονογονεϊκή οικογένεια, υιοθεσία.

Έμαθαν για τα δικαιώματά των παιδιών, καθώς ανακάλυπταν, με παιγνιώδη τρόπο, το δικαίωμα των ηρώων μέσα στα παραμύθια και οργάνωσαν ένα συνεργατικό κυνήγι θησαυρού, με τίτλο «Η τούρτα της ευτυχίας».

Συμμετείχαν σε δράσεις φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα, όπως: α)στο «Make a Wish”, με φωτογραφία, ζωγραφιά, βίντεο και τραγούδι, καθώς η κάθε ομάδα ανέλαβε, με κλήρωση, να ολοκληρώσει μια από τις παραπάνω συνεργατικές δραστηριότητες και β)στο  «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ», που οργάνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό.

Ενημερώθηκαν για τους 17 στόχους της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης και ανέλαβαν δράσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και πάλι τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά. Η Κοκκινοσκουφίτσα μαζί με γνωστούς ήρωες ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, που τους προβληματίζουν και στις οποίες ψάχνουν να βρουν τις κατάλληλες λύσεις. Συγκεκριμένα:

 • Στο δάσος συναντάει τον Πινόκιο, ο οποίος προσπαθεί να καθαρίσει το μέρος από διάφορα αντικείμενα. Τα παιδιά κάνουν έρευνα πεδίου, φωτογραφίζοντας και καταγράφοντας στην περιοχή τους διαφορετικούς κάδους, αντικείμενα και σκουπίδια. Ακολουθούν ποικίλες και βιωματικές δραστηριότητες και καταλήγουν στις εξής λύσεις, μείωση των σκουπιδιών, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών. Έτσι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την έννοια κυκλική οικονομία.
 • Μαζί με τον Κοντορεβιθούλη παρατηρούν το δάσος, το συγκρίνουν με την πόλη, ανακαλύπτουν τα ζώα και τις φωλιές τους και αντιλαμβάνονται διάφορους κινδύνους, όπως παράνομη οικοπεδοποίηση, λαθροθηρία, ζώα υπό εξαφάνιση, πυρκαγιά και οι συνέπειές της. Προτείνουν λύσεις, όπως η πρόληψη και η αναδάσωση.
 • Μαζί με τον Παπουτσωμένο Γάτο επισκέπτεται την πόλη και τη συγκρίνει με το χωριό. Ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αφορμή τις πληροφορίες των ηρώων μας, τα παιδιά εμπλέκονται σε ενεργητικές δραστηριότητες. Φωτογραφίζουν το μέρος που μένουν και διακρίνουν ομοιότητες και διαφορές. Ενημερώνονται μέσα από βίντεο και παραμύθια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προτείνουν λύσεις, ώστε να γίνει βιώσιμη η πόλη, με τρόπους ελαχιστοποίησης των καυσαερίων και της κατανάλωσης ενέργειας.
 • Τέλος, στο λιμάνι της πόλης συναντάει τον Τζακ και μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι. Η θάλασσα όμως είναι μολυσμένη από πετρελαιοκηλίδες και σκουπίδια. Τα παιδιά μαθαίνουν τι κινδύνους εγκυμονεί αυτή η κατάσταση, για τα ζώα της θάλασσας και τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα στον προορισμό τους αντιμετωπίζουν την άσκοπη κατανάλωση νερού και την υπεραλιεία. Τα παιδιά βρίσκουν λύσεις και καταγράφουν συμβουλές.   

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά ασχολήθηκαν σε βάθος με 7 στόχους της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης (και δημιούργησαν συνεργατικά μια παιχνιδοϊστορία με τίτλο «Η Κοκκινοσκουφίτσα σε νέες περιπέτειες», η οποία μετατράπηκε σε επιδαπέδιο και ψηφιακό παιχνίδι. 

Ως επιστέγασμα όλων των δράσεων των παιδιών, κάθε σχολείο οργανώνει πασχαλινό φιλανθρωπικό bazaar, με αντικείμενα που φτιάχτηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα έσοδα από τα bazaars, δόθηκαν σε οργανισμούς ή φορείς που επέλεξαν κατά ομάδες. Έτσι, τα παιδιά συνέδεσαν τον όρο της κυκλικής οικονομίας με το σεβασμό στο περιβάλλον και την προσφορά στον συνάνθρωπο.

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898594
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας